Hlavní navigace

Kozí farma Pěnčín

24. 7. 2009

Sdílet

TIP NA VÝLET – Chcete-li zažít den s vůní sena a rozplývajícího se kozího sýra na jazyku, navíc v hospodářství, o němž se objevují první zmínky už na počátku 18. století, je kozí farma Pěnčín v Českém ráji ideálním místem. Za hodinu a půl se ocitnete z ruchu Prahy v úplně jiném světě.

Kozy, sýr a korálky

kozy, kozí farma, Pěnčín

Stačí, když vyrazíte autem směrem na Mladou Boleslav a Turnov. V Železném Brodě odbočíte směrem na Jablonec a nemůžete minout vesničku Pěnčín. Z Prahy je to zhruba stokilometrová cesta. Výrazné šipky v malebné obci vás nasměrují přímo k farmě. Vsadím se, že nebudete vědět, co dřív. Jestli si nejdřív prohlédnout výběhy zvířat (nejsou tu jen kozy), nebo zajít na ochutnávku a nákup kozích sýrů a mléka do zdejšího krámku, nebo spíš nechat se poučit ve výrobně korálků, jak se ty krásně barevné skleněné zázraky dělají. Zdá se to být netradiční spojení – kozy a korálky, ale jen do chvíle, než si uvědomíte, že jste vlastně ve sklářském kraji.

Zdejší hospodářství tady totiž původně začínalo jako sklárna. Teprve v šedesátých letech minulého století se přistavěly stodoly a chlévy pro zvířata. Na počátku devadesátých let však areál chátral. Dokud jej v polovině devadesátých let nedostali do rukou majitelé firmy Fipobex a znovu jej postavili na nohy. Dnes je tu díky nim výrobna korálků a ožily i chlévy. Mají tu kromě pestrobarevných koz i ovce, prasata, králíky a drůbež – mimo jiné pštrosy.

Sklářský kraj se nezapře

korálky, kozí farma, Pěnčín

Doporučuji nejdřív se vydat na prohlídku sklářských provozů. Přímo za provozu se podíváte, jak se vyrábí a poté jak se brousí skleněné perly. Uvidíte, jak se z barevných prutů snadno a za obsluhy jediného člověka stávají korálky. A jak díky síle vody a šikovnosti rukou zdejších brusiček skleněné perly získávají svůj tvar.

Hned vedle obou provozoven – výrobny a brusírny – je také dílna pro turisty. Tady si můžete zabořit ruce do krabic s perličkami, nabrat si lopatkou, co hrdlo ráčí (pestrobarevný zázrak je na váhu) a za pár korun si zkusit vyrobit vlastní náhrdelník, nalepit obraz z korálků či třeba navléct náramek. Kdo není tak šikovný nebo trpělivý, toho určitě uspokojí krámek s již hotovými náhrdelníky, ale i pytlíky s perličkami pro navlékání. A jsou tu za babku. Hezký náramek tu pořídíte i za patnáct korun.

Výrobna kozích sýrů

Pěnčín, kozí farma, mapa

Hned poté se do areálu hospodářství vraťte a prohlédněte si, jak se vyrábí kozí sýry. Přesněji řečeno: do výrobny se kvůli hygienickým předpisům nesmí, uvidíte ji jen přes sklo. Ale shlédnete podrobný instruktážní film, jak se z mléka stane voňavá cihlička sýra. V ceně vstupenky je samozřejmě ochutnávka sýrů, a že jich tu mají velký výběr! Od sýra ochuceného česnekem, bylinkami, pepřem a kořením, až k archivnímu sýru nebo kozímu tvarohu a mléku. Všechno ochutnané si také můžete zakoupit ve zdejší prodejně. 

Pořád to však ještě není všechno, co vám může zdejší farma nabídnout. Můžete si také prohlédnout zemědělské muzeum s expozicí starých zemědělských strojů ze zdejšího kraje. Vstupné je dobrovolné. A přepadne-li vás hlad, je tu pochopitelně i restaurace, kde se výborně vaří a dostanete tu i speciality z kozího masa, což je lahůdka, k níž se jinak málokdy člověk dostane. Pamatují tu i na děti – ty si mohou čekání na jídlo zkrátit hraním v dětském koutku. Nebo se podívat do výběhu za oslíkem.

Výlet zakončete vyjížďkou po kraji

A kdyby vám koz a korálků nebylo málo, vydejte se na výlet silničním vláčkem. Pěnčínsko je totiž taky turisticky velmi zajímavá oblast s krásnou přírodou. Není divu – je to už prakticky Český ráj. Vláček vyjíždí od areálu hospodářství směrem k obci Huť, která je jednou z nejstarších sklářských hutí – skláři tu pracovali pět století. Cestou můžete obdivovat skvělé výhledy na Krkonoše a doporučuji zhluboka dýchat: zdejší lesy krásně voní.

Pojedete také v obci Krásná okolo slavného Kittlova domu, což je zdejší významný rodák a bylinkář, který léčil lidi. Narodit se o sto let dřív, možná by jej upálili, protože míchal všelijaké lektvary a do dnešních dnů z nich přežil hlavně truňk na dobrý spánek. Ten si ostatně můžete ve dvou verzích (sladší a sušší) zakoupit. Užívá se denně jen jedna štamprle, ale je to tak dobré, že to prostě musí pomáhat k příjemnému spánku…

Cestující se ve vláčku mohou po celou cestu kochat pohledem na hřebeny Krkonoš a Český ráj. Vláček nakonec vysupí lesem na kopec do Horní Černé Studnice, kde je konečná a vy můžete mít hodinku na to (než přijede další vlak a sveze vás dolů), abyste si zašli na pivo, limo či oběd. A hlavně: abyste si vystoupali na zdejší krásnou kamennou rozhlednu, z níž je kouzelný pohled na Jizerské Hory, Krkonoše, Český ráj i na Ještěd a Lužické hory. Nechcete-li se vracet zpět, nemusíte. Rozhledna je totiž východiskem řady turistických tras, takže výlet přírodou může pokračovat. Pokud přece jen pojedete nazpět vláčkem, zastavíte u Kittlova areálu, kde si můžete prohlédnout jedno z nejstarších horských sanatorií v Evropě a léčivou studánku.

Pokud vás kozy nadchnou a budete za nimi chtít vyrazit na delší dobu, přespat a třeba pomoci farmáři se sečením trávy nebo dojením, máte šanci třeba na těchto adresách:

www.biofarma-slunecna.cz

www.stpierre.cz

www.statekada­mek.cz

www.kozy.cz

Kozí farma Standy Pence

Vitalia-relax-kozy-Penc-2

Obzvlášť poslední adresu doporučuji. Jde o kozí farmu v Milkovicích, kde o svých sedmadvacet kozích svěřenců plus čtyři oslíky pečuje Stanislav Penc. Uvítá každou pomocnou ruku, dokonce i ty, co chtějí a umí jezdit s traktorem. Víkend tu ale mohou strávit i lidé, kteří se chtějí ohánět kosou nebo se nebojí dojit. „Je dokázáno řadou studií, že lidé, kteří pracují intelektuálně, si neodpočinou ležením u rybníka, ale fyzickou prací. A té nabízíme habaděj,“ říká Penc. Kdo chce na kozí farmu vyrazit spíš za zábavou, může a to v týdnu od 5. do 12. srpna, kdy se tu koná pod širým nebem už sedmý ročník Kozího mejdanu. Spí se venku na louce či ve stanech a nebudete litovat. Pořadatelé zaručují návrat domů s dokonale vyčištěnou hlavou. Bude tu divadlo, muzika, kejklíři, tanečníci, kouzelníci, žongléři… A děti jsou vítány s otevřenou náručí.

Autorka je redaktorkou MF DNES

Foto: www.agroweb.cz, www.koralky.ro­oya.cz, www.hotelpeklo­.cz, Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).