Hlavní navigace

Koza na obalu neznamená, že jde o kozí sýr

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Když je na obrázku malina, bude uvnitř potraviny malina, a když je na obalu koza, tak prostě kupujeme kozí produkt. Nebo ne? Jak je to doopravdy?

Kozí mléko má řadu benefitů, hlavně pro lidi, kterým nedělá dobře to kravské. Je tedy dobré se v kozích produktech vyznat, abyste nekoupili něco, co nechcete. Když chci kozí sýr, tak přece nechci kravský, zvláště, když podle ceny se řídit nemůžete.

Proč jíst kozí produkty

Když pomineme jeho občasný pach (způsobeným hlavně nehygienickým dojením koz či krmivem, případně skladováním mléka), má čerstvé kozí mléko stejnou chuť jako mléko kravské. I výživové hodnoty jsou velice obdobné. Má ale oproti kravskému méně sacharidů a jeho tuky umí lidské tělo výrazně lépe trávit. „Kozí sýr obsahuje kvalitní bílkovinu, která se považuje za hypoalergenní. Může alternovat klasickým kravským výrobkům v případě alergie na bílkovinu kravského mléka,“ řekl nám před časem majitel kozí farmy Zahrádka František Pešička.

Množství bílkovin je vyšší než v mléce kravském. Zásadní je ale rozdíl v jejich složení, což je jeden z pravděpodobných důvodů, proč někteří lidé kozí mléko a výrobky z něj snášejí mnohem lépe než kravské. Už Hippokrates prý svým pacientům předepisoval kozí sýr na léčbu zánětů v těle, takže je rozhodně žádoucí zbavit se předsudků, vybrat si dobře v obchodě a kozí produkty postupně zařazovat do jídelníčku.

Dnes v obchodě nekoupíte jen kozí mléko, ale i kefíry, jogurty a širokou škálu sýrů. Od těch čerstvých až po polotvrdé a tvrdé. Jen opravdu dobře vybírejte a nedejte na kdejakou kozu na obrázku výrobku. Koza na obalu kozí sýr nedělá.

Koza zvenčí, koza uvnitř?

To, že je na etiketě sirupu nebo nápojového koncentrátu obrázek lesního ovoce, ještě neznamená, že obsahuje borůvky, maliny nebo ostružiny, psali jsme nedávno. A to samé bohužel platí i u sýrů. Když je na obalu koza a výrobek stojí podobně jako ostatní kozí sýry, neznamená to automaticky, že kupujete stoprocentní kozí produkt.

Galerie: 100% kozí sýry

Přesvědčili jsme se o tom při nedávném nákupu, kdy jsme mezi stoprocentně kozími sýry našli i takový, který měl, stejně jako ostatní produkty, kozu na obalu, ale ve skutečnosti to byl „Nezrající sýr z kravského mléka s kozím sýrem zrajícím v kraji Poitu“. Tedy kravské mléko, do kterého se v průběhu výroby přimíchal již hotový kozí sýr (často se takové směsné sýry vyrábějí promícháním obou druhů mléka a následnou společnou výrobou).

Ve složení pak má jako první uvedeno „sýr z kravského mléka“ a až na třetím místě se nachází sýr z kozího mléka v množství 3 %. Ve stogramovém balení sýru Rondelé s kozou na obalu jsou tak pouhé tři gramy kozího sýra.

Chutná jako kozí, vypadá jako kozí, ale…

A to je věc, která může zákazníka rozladit, zejména tedy poté, co si takový měkký sýr (jde o jakousi pomazánku) zakoupí v domnění, na základě vyobrazené kozy na obalu, že kupuje kozí sýr. A skutečnost zjistí až doma. Podle ceny to nepozná, krabička o váze sto gramů stojí kolem šedesáti korun. Tedy podobně jako skutečně kozí produkty. Aniž bych se chtěla pasovat do role specialisty na kozí sýry, nepoznala jsem to ani na chuti. Sýr je křídově bílý, přiměřeně voňavý, s typickou jemně mandlovou chutí, jak je u kozího sýra obvyklé. Jen pokud vám vadí kravské mléko, pak to na svém zdraví poznáte asi velice rychle.

Může se vůbec prodávat sýr s kozou na obrázku, a vyvolávat tak v zákazníkovi dojem kozího sýru, a přitom být hlavně produktem z kravského mléka?


Autor: Vitalia.cz

Složení sýru s vyobrazením kozy na přebalu

Ano, tohle se může

„Ač to může znít nelogicky, je to legislativně zcela v pořádku. I když i výrobce si uvědomuje, že to spotřebitele může mást,“ komentuje náš konkrétní nález v tržní síti Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Pokud se totiž některá ze složek potraviny uvede, zdůrazní nebo třeba vyobrazí na etiketě daného produktu a následně je ve složení uvedeno její procentuální zastoupení v dané potravině, pak je to z pohledu práva v pořádku. Což se v případě sýru Rondelé stalo. Ve složení jsou v závorce uvedena 3 %. „Ale souhlasím, že kdyby na obalu byla hlava krávy i kozy, tak by to pro spotřebitele bylo jasnější,“ připouští Jiří Kopáček.

Poznat stoprocentní kozí sýr vám tak pomůže ne koza na obalu, ale náhled do složení či zapamatování si konkrétních sýrů. Kozí sýr bez příměsi jiného mléka je typicky například Chavroux, Cabra al Vino nebo finančně nejméně náročný Président Petits Chèvres Doux.

Odborná spolupráce:

Ing. Jiří Kopáček, CSc.

Předseda Českomoravského mlékárenského svazu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).