Hlavní navigace

Koukáte se do záchodu před spláchnutím?

18. 11. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Měli byste. Takový pohled vám může zachránit život. Krev ve stolici je prvním příznakem nádoru. Nebo se vám snad chce žít s pytlíčkem na břiše, tedy vývodem střev po rakovině?

Je to takové intimní téma. Intimnější, než polohy, které provádíte s partnerem doma při sexu. O těch se totiž s klidem svým kamarádům svěříte, ale o vlastním vyměšování se nikomu bavit nechce. A to ani s doktorem. Škoda. Nový web www.rakovinas­treva.cz ukazuje na příbězích pacientů, kteří zjistili, že mají rakovinu střev či konečníku, jaké to je, žít s nemocí. Bavit se o tabu tématu s lékařem pak už museli. Nechcete přijít pozdě? Webové stránky vám poradí.

Informují o možnostech léčby rakoviny tlustého střeva, které lidem pomohou především při léčbě této zákeřné nemoci. Každý rok je rakovina tlustého střeva a konečníku odhalena u více než 8000 Češek a Čechů, zhruba 4500 zemře. V počtu případů se ČR pohybuje na prvních místech světového žebříčku. Léčba trvá i roky, v roce 2012 bude podle odhadů léčeno v Česku až 50.000 lidí. Přes trvalý nárůst počtu onemocnění úmrtnost klesá, píše agentura ČTK.

Řada případů je zachycena ve screeningu, tedy v raném stadiu, kdy lze nemoc zcela vyléčit. Screeninové vyšetření platí zdravotní pojišťovny. Test na přítomnost krve ve stolici platí jednou ročně lidem od 50 do 54 let věku, lidem od 55 let je hradí ve dvouletém intervalu, pokud testu dají přednost před kolonoskopií. Při ní lékař prohlédne povrch tlustého střeva a případné polypy hned odstraní. Tyto výrůstky se mohou vyvinout v rakovinu. Kolonoskopii hradí pojišťovny jednou za deset let.

Příběhy statečných odhalují, jak se žije s nemocí

Nové webové stránky jsou součástí projektu „Vy a my společně“, který chce sejmout tabu z tohoto tématu, přispět k větší účasti lidí na prevenci a hlavně pomoci všem, kteří již s touto nemocí mají zkušenost.

V Česku ojedinělým počinem jsou podle tvůrců stránek Příběhy statečných. Jsou to výpovědi lidí, kteří se rozhodli promluvit o nemoci, o níž se většinou mlčí. Všichni ve svých vystoupeních zdůrazňují potřebu sdílení zkušeností a dostatku informací během léčby. Izolovanost a pocit nedostatku informací je to, co pacienty trápí nejvíce.

Zdravá strava s vlákninou je prevencí nemoci

Riziko této rakoviny stoupá po padesátce, některé rodiny jsou zatíženy dědičně a nemoc se objeví už v mladém věku. Riziko zvyšují zánětlivá chronická zánětlivá onemocnění tlustého střeva, jako Crohnova choroba. Zdraví tlustého střeva ovlivňuje strava, lékaři radí omezit tučné potraviny, červené maso a uzeniny, smažená, grilovaná a pečená jídla a zvýšit příjem ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin a ořechů, tedy potravin obsahujících vlákninu.

Jedním z rizikových faktorů je kouření a nadměrné pití alkoholu. Více jsou ohroženi lidé s metabolickými nemocemi jako obezita a cukrovka. Nepříznivý vliv na stav tlustého střeva má také nedostatek pohybu a vitaminu D ze slunečního záření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).