Hlavní navigace

Kosmatice: smažené květy černého bezu jíme vždy bez stonku

25. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Bez černý neboli bezinky roste téměř všude. Kromě toho, že je zdravý, dá se z něj připravit i tradiční pochoutka – kosmatice. Máme pro vás základní recept i tipy na mnoho variant její přípravy.

Bezinky jsou v současné době na celém území naší země v optimálním stadiu pro sběr jejich květů. Ty lze využít k přípravě celé škály pokrmů, nápojů i produktů domácího léčitelství. Mezi způsoby využití bezového květu přitom dnes převažují různé recepty na čaje nebo sirupy, v minulosti se ovšem využívaly květy jako součást hlavních jídel nebo přímo jako hlavní jídlo samotné.

Před heřmánkem klekni a před bezem smekni

Jde o takzvanou kosmatici, což jsou smažené květy černého bezu v těstíčku. Výhodou tohoto pokrmu je jednak velmi rychlá příprava (příprava jídla zabere zhruba čtvrt hodinky), nízká nákladovost (hlavní ingredienci získáme zdarma utržením několika květů bezu), zdravotní benefity (bez má kromě obsahu mnoha pro člověka pozitivních látek také významné detoxikační schopnosti) a možnost velmi široké škály variant kosmatice, podle chutí a preferencí konečného strávníka.

Význam bezu (nejen květů, ale i plodů) pro člověka možná nejlépe vystihuje přísloví: Před heřmánkem klekni a před bezem smekni. A také skutečnost, že podle historických pramenů je bez černý zřejmě nejstarší bylinou kultivovanou člověkem, a to již po dobu čtyř tisíc let.

Zabývat se tak příznivým vlivem konzumace bezu a produktů z něj na škálu různých nemocí a zdravotních potíží by proto bylo prakticky na samostatnou publikaci (řadu informací najdete v našich článcích na téma bez černý). Zaměřme se zde tedy jen na kosmatici a finty či odlišnosti v její přípravě.

Kosmatice: smažená pochoutka z bezových květů

Tipy a triky se týkají především složení a přípravy těstíčka, v němž se květy bezinky obalují. Tradiční tekutou složkou je přitom mléko, hmotu ale můžeme obohatit přídavkem piva nebo vína.

Varianty jsou také v okořenění těstíčka – obvykle stačí špetka soli, kdo chce ale dosáhnout výraznější chuti pokrmu, může přidat také kmín nebo další druhy koření, případně med.

Mléko lze také nahradit smetanou nebo můžeme tukovou složku těstíčka obohatit máslem.

Ke kosmatici můžeme konzumovat brambory, chléb nebo pečivo, nebo můžeme smažené květy jíst samostatně a namáčet je například v hořčici, kečupu, poprášit skořicí nebo cukrem, polít medem nebo k nim přikusovat nakládané okurky.

Možná právě nekonečná škála pojetí přípravy i konzumace kosmatice stála v minulosti za jejím, v jarním období velmi častým kulinářským využitím. Ten úplně základní recept je ale následující:

Základní recept na kosmatici

Suroviny k přípravě:

  • 5 květenství černého bezu
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • mléko
  • olej

Vejce rozšleháme, přidáme mléko, mouku, sůl, zamícháme a vytvoříme těstíčko řídké jako na palačinky. Množství připravíme dle počtu kosmatic. Kosmatice namáčíme v těstíčku, přitom je držíme za stonek a následně vložíme do rozpáleného oleje. Stonek nůžkami odstřihneme a po usmažení jedné strany kosmatici obrátíme a smažíme z druhé strany. Vše trvá jen pár minut.

Nakonec ještě přece jen pár praktických poznámek. Například, že natrhané květy bezu je třeba opláchnout pod vodou (ne však prudkým proudem vody, to by květy opadaly) a nechat oschnout. Květenství je třeba před kulinářskou úpravou prohlédnout a zbavit je různých druhů hmyzu, které se na květech často vyskytují. Nedoporučuje se také konzumovat části stonků, neboť ty jsou mírně toxické – a také proto se při smažení ustřihují. Co se pak týká těstíčka, to je vhodné připravit si těsně před tím, než do něj budeme kosmatice namáčet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).