Hlavní navigace

Kortikosteroidy musí uvádět další nežádoucí účinky: poruchy zraku

18. 4. 2017

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Rozmazané vidění a poruchy zraku musí být nově uvedeny u léčiv, které obsahují kortikosteroidy.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydal zprávu o aktualizaci informací u přípravků obsahujících kortikosteroidy. „Příslušné informace týkající se možného výskytu nežádoucích účinků, jako je rozmazané vidění nebo jiné poruchy zraku, mají být zahrnuty do informací o přípravku všech léčivých přípravků obsahujících kortikosteroidy určených pro lokální i systémové použití,“ uvádí SÚKL.

Kortikosteroidy mají protizánětlivé účinky a používají se např. při léčbě poruch imunity. Podávají se ústy či injekčně pro celkové podání, anebo lokálně na kůži či sliznici. Využívají se pro svůj léčebný i preventivní účinek.

„U systémového i lokálního použití kortikosteroidů může být hlášena porucha zraku. Pokud se u pacienta objeví symptomy, jako je rozmazané vidění nebo jiné poruchy zraku, má být zváženo odeslání pacienta k očnímu lékaři za účelem vyšetření možných příčin, mezi které patří katarakta, glaukom nebo vzácná onemocnění, např. centrální serózní chorioretinopatie, která byla hlášena po systémovém i lokálním použití kortikosteroidů,“ uvádí se v pokynu pro doplnění informací.

Jedná se o nežádoucí účinky s frekvencí „méně časté“ či „ vzácné“ v závislosti na způsobu podání. Méně časté nežádoucí účinky mohou postihnout až jednu osobu ze sta, vzácné nežádoucí účinky mohou postihnout až jednu osobu z tisíce.

Možné nežádoucí účinky léčiv jsou průběžně sledovány a aktualizovány, u kortikosteroidů byly například v roce 2011 doplňovány informace o možných psychologických nežádoucích účincích a poruchách chování zvláště u dětí. Jednalo se o léčiva ze skupiny intranasálních (aplikují se přímo na sliznici) a inhalačních kortikosteroidů.

Zdroj: SÚKL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).