Hlavní navigace

Koronavirus – záhada, která zabíjí na dovolené

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zabíjel ve Francii i v Saudské Arábii. Státní zdravotní ústav vydal tento týden varování cestovatelům před smrtícím virem. Co je vlastně zač? O koronaviru toho zatím moc nevíme.

Kdo míří pracovně nebo na dovolenou do Saudské Arábie, případně se z ní už vrací, měl by velmi zpozornět. Týká se to ale i nám mnohem bližší Francie. Nebezpečí se jmenuje koronavirus a jde o mimořádně životaschopný organismus, který zmutoval ze zvířat na lidi a začal zabíjet. Pokud tento virus chytnete, je čas dát na modlení nebo rychle volat notáře kvůli závěti. Bez legrace.


Autor: Isifa.cz

Koronavirus je zatím velká neznámá

Onemocnění začíná nenápadně – jako chřipka s nachlazením a kašlem. „Pak ovšem začnou selhávat dýchací orgány,“ suše konstatuje Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a další virové infekce. Léčba přitom neexistuje. „Na virové infekce, na rozdíl od těch bakteriálních, existuje jen velmi málo léků, natož těch, které by byly okamžitě a stoprocentně účinné,“ říká Martina Havlíčková. Léčba nakažených lidí je tak podle ní jen takzvaně symptomatická.

„To znamená, že se pacientovi ulevuje v tom, co ho zrovna trápí nejvíc – což je většinou v tomto případě dýchání, takže se nasadí podpůrné přístroje,“ vysvětluje. Pak se víceméně jen čeká, zda tělo virus zvládne či ne. Bohužel pro člověka, onemocnění má velmi často pro nakažené těžký průběh, který končívá smrtí.

K tématu: Smrtící koronavirus se tváří jako obyčejný kašel

V Česku nákaza zatím není

Ať však nešíříme paniku: u nás podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) zatím nebyl potvrzen žádný případ nakaženého člověka. A to ani u lidí, kteří pobývali v Saudské Arábii či ve Francii. „Zdá se, že jde zatím jen o ložiskové nákazy. Všichni, co se nakazili, se totiž pohybovali ve stejné oblasti v Saudské Arábii, včetně Francouze, který si nákazu přivezl domů,“ uklidňuje Martina Havlíčková.

SZÚ průběh nákazy bedlivě sleduje. Statistiky říkají, že první případ, osmapadesátiletý muž, se letos objevil v Saudské Arábii 6. dubna a 3. května byl propuštěn do domácího ošetřování. Měl štěstí, jako ti za ním ne. Sedm lidí už zemřelo, pět je v kritickém stavu v nemocnici, a jen dva případy nemocných jsou ve stavu, kdy lékaři věří, že je šance na vyléčení. Jeden z nich je přitom právě muž z Francie.


Autor: Vitalia.cz

Právě na jeho případu je vidět, jak silně nakažlivý koronavirus je, a jak rychle dokáže skolit řadu lidí. Onemocněl totiž nejen pacient, který byl s navrátilcem z kritické oblasti v Arábii na jednom pokoji, ale i jeho ošetřující lékař a zdravotní sestra. Tedy všichni, kdo přišli s pacientem do bližšího styku. Což podle Martiny Havlíčkové podporuje teorii, že virus se může šířit i pouhým vzduchem podobně jako kapénková infekce. O to víc je nebezpečný. „K 13. květnu je hlášeno celkem 132 případů infekce, z toho 33 úmrtí,“ píše se ve zprávě SZÚ.

Nejvíc ohrožení jsou starší muži

Kritickou oblastí, kde se pohybovala většina nakažených, je město Hofuf z oázy Al–Asha ve východní provincii Saudské Arábie. „Je možné, že tam došlo ke zvířecímu přenosu ze zvířete na člověka, nevíme. A dál? Nevíme. Jednoznačně přenos z člověka na člověka prokázán nebyl. O koronaviru toho obecně stále málo víme,“ krčí rameny Martina Havlíčková.

Předpokládá se, že koronavirus se šíří na lidi z prasat, koček či psů, mezi nimiž je hojně rozšířený. A také z netopýrů a drůbeže, respektive obecně z ptáků. Nic však zatím nebylo prokázáno.

Koronaviry patří do rodiny ptačí chřipky. A na tu teď v Číně otestovali mnoho vzorků od ptáků, ale jen méně než jedno procento bylo na tento virus, odborným názvem H7N9, pozitivních. Dokonce se ani neví, jak se mohli všichni lidé z postižené oblasti nakazit, když mnozí spolu nijak nepřišli do styku. A neví se ani, proč největší nebezpečí nákazy a úmrtí hrozí starším mužům. Jen u dětí je průběh nákazy spíš lehčí.

„Významným rizikovým faktorem zůstává styk s živou drůbeží,“ píše se ve varování SZÚ z tohoto týdne. „Byl zahájen výběr kmenů do vakcíny, je plánována vakcína experimentální se záměrem brzkého testování v rámci klinické zkoušky,“ dodává zpráva. Jinými slovy: účinné očkování či lék je zatím v nedohlednu. Proto je lepší se vyvarovat nebezpečí.

Dobré rady pro cestovatele

Kdo nemusí, neměl by do Saudské Arábie nyní jezdit. A pro ty, co se odsud vrací, přesněji z postižené oblasti, platí jednoznačné pravidlo: týden strávit v mírné karanténě jen v okruhu blízkých a po celou dobu se pozorovat. Pokud člověk zpozoruje příznaky chřipky, ale třeba i průjem a mírné teploty, nebo kašel, měl by okamžitě k lékaři. „Nelze nic podceňovat, je lépe rovnou zamířit na infekční oddělení nemocnice, nebo alespoň praktického lékaře upozornit na to, že jste pobývali v oblasti, kde se vyskytl koronavirus,“ upozorňuje Martina Havlíčková.

Jak moc nebezpečný vir je, o tom svědčí už to, že patří do rodiny SARS. A to je vir, jehož se bojí celý svět a také mu podlehly už stovky lidí.

Chystáte se na cesty? Vše o očkování do zahraničí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).