Hlavní navigace

Kořenové kanálky „bolí“ i v dávno mrtvém zubu

19. 12. 2013

Sdílet

O zubních kanálcích ani nevíme, dokud se nezanítí. Pak jsou příčinou bolesti, dokonce i v již mrtvém zubu. Infekci je třeba zlikvidovat, ale mechanické čištění kanálku na to nestačí.

Kořenový kanálek je zjednodušeně řečeno prostor uvnitř kořenu zubu. Tyto dutiny mohou být v závislosti na zubu a člověku různě dlouhé, nejčastěji měří od 14 do 31 milimetrů. I jejich množství je individuální. V některých zubech najdeme jeden až dva kanálky, jinde jsou tři nebo čtyři, stomatologové ale vídají i zuby pětikanálkové. „Nejsou vyloučeny ani šestikanálky, ale ty jsou již hodně vzácné,“ říká Adam ŠímaDentální kliniky Jan Stuchlík.

Mechanické čištění kanálku nestačí

Zubní kanálky je někdy třeba vyčistit, neboť zanícená zubní dřeň v nich může být příčinou bolesti. Jistě to našim uším a hlavně zubům nezní moc lákavě, kdy je tedy takové ošetření skutečně nezbytné? „Ošetření je na místě vždy, když kaz pronikne do těsné blízkosti dřeně nebo přímo do ní. Při úrazech, když zuby zemřou. Někdy při preparaci na protetické korunky a můstky,“ vysvětluje lékař. Cílem zákroku je zlikvidovat infekci v kořenových kanálcích, aby se předešlo vzniku „váčku“ nebo aby případný váček zmizel.

Váček je vlastně obranná bariéra těla, která se vytváří v okolí kořene nemocného zubu. Dochází tu k rozpuštění kosti a vzniku měkké tkáně, kde se likvidují přítomné bakterie. Po dobrém vyčištění kanálků není tato bariéra už potřeba a váček za několik měsíců zmizí.

Jak se kanálky čistí? Kanálek je třeba v celém rozsahu mechanicky rozšířit, čímž jsou zlikvidovány bakterie zalezlé v jeho stěnách. Označení kanálek je ale skutečně zjednodušené. „Je to složitější,“ říká Adam Šíma. „Jsou kanálky hlavní a ty opracováváme. Z hlavních kanálků ale odstupují i další spojky, třeba mezi kanálky vzájemně nebo ven na povrch zubu.“ To je také důvodem, proč nestačí pouze mechanické ošetření. Kanálek je nutné rovněž důkladně chemicky vypláchnout, což zabíjí i bakterie zalezlé tam, kam se zubař nedostane. „V kanálcích žijí velmi nepříjemné bakterie. Produkují zapáchající plyny a špatně se likvidují,“ popisuje stomatolog. „Při ošetření používáme i operační mikroskop, zejména na komplikované zuby nebo při opravě předchozích starších ošetření. Díky mikroskopu vidíme i dost hluboko do kanálku, můžeme pracovat přesněji a cíleněji. Nejčastěji ale poslouží k vyhledávání nenápadných nadpočetných kanálků.“

Pokud nedojde k ošetření infikovaných kanálků, akutní infekce, která se z nich šíří do těla, může v extrémním případě způsobit i smrt. Obvykle infekce není tak agresivní a u zubu vznikne chronický váček nebo píštěl. Něco mezi je tzv. periostitida, čili akutní zánět kosti v okolí zubu, který ale neohrožuje život.

I mrtvý zub může bolet

Tzv. endodontické ošetření má za cíl zachránit zub se zánětem zubního nervu nebo již mrtvý zub před extrakcí (vytržením). V případě, že kaz je již velmi hluboký a došlo k infekci kořenového systému zubu, je potřeba infikované kanálky opracovat, vydezinfikovat a pečlivě vyplnit. „Kanálky se plní speciálními cementy a gutaperčou, což je vlastně guma,“ říká lékař. Kvalitní výplň pak zamezí dalšímu pronikání infekčních bakterií kořenovým kanálkem.

Máte-li totiž za to, že mrtvý zub již nepůsobí žádné potíže, jste na omylu. I již mrtvý zub se může kazit stejně jako živý. I již mrtvý zub může bolet. U neošetřených zubů bakterie volně proudí mezi ústy a kostí. Navíc produkují plyn a ten se v zubu hromadí. Nejčastěji zuby bolí na skus. „Mrtvé zuby jsou křehké a je třeba je proteticky ošetřit, aby nepraskaly a nemuseli jsme je extrahovat. Můžeme zvolit tzv. overlaye nebo korunky,“ popisuje Adam Šíma. Jedinou alternativou endodontického ošetření je pak extrakce zubu.

Chodíte na pravidelné prohlídky k zubaři?

Připravte si čas a peníze

Ošetření kořenových kanálků je časově dost náročné. „U horní jedničky trvá od začátku do konce třeba hodinu, u pětikanálkové obtížné dolní šestky bez problému i přes tři hodiny,“ popisuje lékař. Dospělému nezbude než „zatnout zuby“, u dětí se kanálky ošetřují velmi výjimečně.

Nelze vyloučit ani komplikace při ošetření. Nejčastější je podle stomatologa zlomení části nástroje v kanálku: „Nástroje jsou křehké, kanálky úzké a často zahnuté a nástroje se lámou poměrně snadno.“

Můžete být překvapeni, že za ošetření kanálků zaplatíte u každého lékaře jinou sumu. „Záleží na tom, jak poctivě lékař pracuje, co používá za materiály atd. Obvykle se cena za ošetření jednoho kanálku pohybuje od 1500 do 2000 Kč, ale je třeba připočítat i další náklady jako dostavby zubu a po čase samozřejmě protetiku,“ říká Adam Šíma. Zdravotní pojišťovny sice ošetření kanálků hradí, ale podle lékaře zcela nedostatečně: „Nedostatečně a podle dnes již téměř nepoužívané metody, která dle mého názoru poškozuje pacienta. Endodontické ošetření na pojišťovnu podle ne snad ani nejmodernějších přístupů, ale už jen ze samotné podstaty ošetření provést nelze.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).