Hlavní navigace

Eleuterokok ostnitý: sibiřský ženšen zlepšuje kondici

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kořenu eleuterokoku se říká sibiřský ženšen. Stejně jako kořen ženšenu má silné léčivé účinky. Užívá se k posílení tělesné i duševní kondice a přirozenému posílení obranných funkcí organizmu.

Eleuterokok ostnitý (latinsky Eleutherococcus senticosus) je hustě trnitý asi dvoumetrový keř, který pochází z Dálného východu. Můžeme ho ale s úspěchem pěstovat i u nás.

Pro léčivé účinky se mu přezdívá sibiřský ženšen.

Co z eleuterokoku využíváme

Nejléčivější částí rostliny je – obdobně jako u pravého ženšenu – kořen. Používá se i list a plody. Kořen si můžeme sami vykopat (nejlépe od červena do října) či zakoupit v bylinkářstvích. Je rovněž přítomen ve farmaceutických přípravcích z lékárny, kde se dá koupit i samostatně, například ve formě kapek.

Léčivé účinky kořene eleuterokoku

Kořen eleuterokoku je bohatý na eleuterosidy, sacharidy, škroby, silice, vosky, antokyany.

Tato rostlina působí hlavně jako úžasný harmonizátor a adaptogen, což znamená, že výrazně zvyšuje obranyschopnost organismu před stresem, dále snižuje hladinu cholesterolu i krevního cukru, ochraňuje cévní stěny, příznivě působí na tvorbu enzymů, zlepšuje prokrvení srdce i mozku a celkově posiluje obranyschopnost.

Eleuterokok zejména v kombinaci s třapatkou, ženšenem, lapachem, hořcem a vilcacorou jsou výbornými přírodními prostředky pro prevenci, ale i doplňkovou léčbu onkologických potíží.

Recepty z eleuterokoku

Kořen můžeme zpracovat čerstvý nebo sušit či naložit do vína a destilátu.

Čaj z eleuterokoku

  • Potřebujeme: půl lžičky nadrceného kořene eleuterokoku, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Kořen přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a popíjíme po douškách.

Kapičky z eleuterokoku

  • Potřebujeme: 1 lžičku nadrceného kořene eleuterokoku, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Eleuterokok přelijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 4 týdnů užíváme 3× denně 25 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Kapičky na posílení imunitního systému

  • Potřebujeme: 1 lžičku nadrceného kořene eleuterokoku, 1 lžičku lapacha, 1 lžičku třapatky nachové, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Bylinky smícháme, přelijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 6 týdnů užíváme 3× denně 25 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Posilující kapičky pro onkologické pacienty

  • Potřebujeme: 1 lžičku nadrceného kořene eleuterokoku, 1 lžičku nadrceného kořene hořce, 1 lžičku lapacha, 1 lžičku vilcacory, 1 lžičku třapatky nachové, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Bylinky smícháme, přelijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 12 týdnů užíváme 3× denně čajovou lžičku kapek nakapaných do 3 dl vody.

Víno na zvýšení vitality

  • Potřebujeme: 1 litr kvalitního červeného vína, 1 lžíci kořene eleuterokoku, 1 lžíci maralího kořene, 1 lžíci kořene hořce žlutého, 1 lžíci kořene lékořice
  • Postup: Léčivky smícháme, přelijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 3 měsíců užíváme 2× denně 1 štamprli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).