Hlavní navigace

Kontroly na farmářských trzích 2017: padaly pokuty za statisíce

23. 3. 2018

Sdílet

 Autor: SVS ČR
Loni na farmářských trzích provedli inspektoři přes tři sta kontrol, a přestože tam zákazník očekává vyšší kvalitu produktů, inspektoři našli celou řadu pochybení. Nejčastěji šlo o nedostatky v označování potravin a prokazování jejich původu.

Jen co začalo jaro, na obvyklých náměstích, náplavkách a ve vybraných lokalitách se začaly i farmářské trhy. Krom běžných zákazníků přivítají i celou řadu kontrolorů, ostatně jako každý rok. Jen loni provedli inspektoři dle údajů na webu Státní veterinární správy (SVS) tři sta dvacet sedm kontrol. Ve dvaaosmdesáti případech zjistili nejméně jedno porušení předpisů. Výše uložených pokut přesáhla tři sta tisíc korun.

Problém je špatné označení i prokazování původu

Celkový počet závad zjištěný při kontrolách na trzích v loňském roce dosáhl na číslo dvě stě dvacet šest. Při jedné kontrole totiž může být zjištěno i několik závad najednou. Nejčastěji inspektoři zjistili nedostatky v označování potravin (45 případů) a prokazování jejich původu (33 x). Často byla zjištěna také nedostatečná ochrana potravin před kontaminací (32 případů), vyskytly se také problémy s balením produktů a nedodržení teplot nabízených výrobků. To je ostatně dlouhodobý problém, již v roce 2014 jsme vás informovali o prodeji uzenin, které se doslova opékaly na slunci.

Že se prodejci ne a ne poučit, o tom svědčí i nález z letošního ledna. Inspekce na farmářském trnu v Benátkách nad Jizerou našla uzenářské výrobky ze zvěřiny, které byly volně položené na prodejním pultu, aniž by byly chráněné před vnější kontaminací.

Ve více než deseti případech byly loni také shodně zjištěny nedostatky při skladování živočišných produktů či nedodržení data trvanlivosti prodávaného zboží.

Zvěřina už se na trzích prodávat smí

Ačkoli se donedávna zvěřina na farmářských trzích prodávat nesměla, od loňského listopadu se to změnilo a v nové sezóně už organizátoři, potažmo prodejci, mohou svou nabídku rozšířit o ulovenou drobnou volně žijící zvěř. Zajíce či bažanta v kůži nebo peří bude možné si u stánku koupit pochopitelně až poté, co bude jejich tělo vyšetřeno proškolenou osobou. Další změnou, kterou jistě jak prodejci, tak zákazníci farmářských trhů uvítají, je nová možnost prodávat malé množství některých živočišných produktů pocházejících přímo od chovatele (čerstvé maso drůbeže, králíků, vejce či med) v rámci celé ČR. Až dosud bylo uvedené produkty touto formou možné nabízet pouze na území kraje, odkud chovatel pocházel, případně kraje sousedního.

Problémoví obchodníci kazí jméno celému farmářskému trhu

„Z dlouhodobého hlediska podíl kontrol se závadou i díky osvětě mírně klesl a ubylo těch nejzávažnějších problémů. Přesto je stále vyšší než u ostatních kontrol v rámci běžného dozoru nad hygienou potravin, kde dosahuje zpravidla jednotek procent,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „Zodpovědní provozovatelé farmářských trhů by si měli uvědomit, a naštěstí se tak děje, že případní neseriózní prodejci poškozují pověst celého trhu. V případě opakovaných prohřešků by pak měli s problémovými stánkaři ukončit spolupráci.“

I na farmářském trhu můžete narazit na nesrovnalosti či prodej zboží bez znalostí teplotního řetězce či základních hygienických pravidel. Máte-li pochybnosti, není třeba se dohadovat s prodejcem, lze jen informovat místně příslušnou krajskou veterinární správu, která prošetří každý případ týkající se potravin živočišného původu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).