Hlavní navigace

Nevěřte inzerátům slibující jahodníky, které skvěle plodí bez vaší péče. Lžou

17. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský upozorňuje na klamavou reklamu vyskytující se při nabídkách prodeje ovocných stromků a jahodníku. Jahody, co samy rostou do nebe, neexistují.

V tiskovinách, ale i na internetu a na sociálních sítích se rok co rok objevují inzeráty na zaručeně sloupovité odrůdy ovoce odolné „nemocím a mrazu“. Zákazníkům slibují, že si díky nim koupí „prostorově nenáročné výpěstky, které každoročně plodí a poskytují zákazníkovi „bio ovoce po celý rok“.

Jak upozorňuje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), většinou jde o nabídky firem, které komunikují prostřednictvím P. O. BOXU, v inzerátu chybí kontaktní telefon ani adresa provozovny, bývá tam pouze formulář k napsání e-mailové zprávy. Už to by vás mělo od nákupu odradit.

Vyplatí se jezdit nakupovat za hranice? Jen na velké nákupy a z Prahy nejspíš vůbec Přečtěte si také:

Vyplatí se jezdit nakupovat za hranice? Jen na velké nákupy a z Prahy nejspíš vůbec

Co se dozvíte v článku
  1. Na co si dát u inzerátu pozor
  2. Jak nekoupit zajíce v pytli?

Na co si dát u inzerátu pozor

Kontrolní úřad upozorňuje potenciální zákazníky na skutečnosti, které neodpovídají tvrzeným údajům těchto nabídek. Jinými slovy, je v nich slibováno něco, co nelze splnit. Níže uvádíme některé klamavé údaje, jimiž jsou inzeráty doplňovány.

Celoroční sklizeň

Informace o sběru velkého množství ovoce po celý rok je zavádějící, protože každý druh nebo odrůda plodí v jiném období v rámci roku, a období vlastní sklizně je krátké.

Bez hnojení a zalévání?

Zmíněné reklamy již neříkají, jak intenzivně se o typ stromků musíte starat, jak často je hnojit a zalévat, abyste vůbec nějakého výsledku dosáhli. Je třeba vědět, že pěstování ovoce v nádobách vyžaduje značnou péči ze strany pěstitele.

Většina těchto nabízených odrůd musí být z důvodu omezení růstu naštěpována na velmi slabě rostoucí podnoži. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský upozorňuje, že čím slaběji rostoucí podnož, tím menší je kořenový systém a tím výraznější potřeba pravidelných a dostatečných dodávek vody a živin, navíc se kořenový systém v nádobě snadno přehřívá.

Primárně jsou tyto slabě rostoucí výpěstky určené pro intenzivní produkční výsadby, kde se počítá s využitím kapkové závlahy obohacené o živiny, což je pro rostlinu zásadní.

Není potřeba žádné údržby

Rovněž uvedení informace, že není potřeba žádné „udržování“, je v tomto případě také značně zavádějící. Stromky musíte naopak udržovat často více než jakékoliv jiné. Jsou takto nabízeny mnohdy odrůdy, které nemají dán sloupovitý charakter růstu geneticky.

Pokud u nich chcete dosáhnout sloupovitého růstu, musíte je neustále zastřihovat a zaštipovat. Intenzita těchto zásahů se bude lišit podle způsobu pěstování, tedy zda bude výpěstek ve volné půdě, nebo v květináči, a jak intenzivní bude závlaha a přísun živin.

Chodíte na samosběr jahod?

Odolné vůči všem nemocem

Mnohdy inzeráty tvrdí, že jsou nabízené odrůdy odolné vůči všem „nemocem“. Kontrolní úřad tuto skutečnost zaznamenal v inzerátu, který nabízel jako sloupovitou odrůdu jabloně Idared, která výrazně trpí padlím jabloňovým a bez ochrany proti tomuto škodlivému organismu se pěstuje velmi obtížně.

Sloupy plné ovoce

Dalším velkým tématem inzerátů je „pnoucí“ jahodník. Konkrétně odrůda „Mount Everest“, která je v inzerátech většinou nabízena jako pnoucí jahodník. Tato odrůda není schopna bez přichycení, nebo jinak řečeno ručního vyvazování, tvořit tzv. sloupy plné ovoce. Tato vlastnost je ověřena ÚKZÚZ formou vegetační zkoušky.

Jak nekoupit zajíce v pytli?

Chcete-li si ověřit charakteristické vlastnosti odrůd před vlastním nákupem, můžete si údaje o odrůdách a ponožích ověřit v Databázi odrůd ÚKZÚZ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).