Hlavní navigace

Kontrola klíšťat: po návratu domů a ráno znovu

10. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Začíná sezóna klíšťat. Abyste se ochránili před nemocemi, které přenášejí, dodržujte několik zásad a naučte se případné klíště správně odstranit.

Klíšťata jsou aktivní většinou od března do října. „Nejvyšší aktivita bývá během května, června a pak v září, což souvisí s vhodnými podmínkami, kterými jsou dostatečná teplota a vlhkost,“ vysvětluje Miroslava Burýšková, vedoucí největší české laboratoře na analýzu infekčnosti klíšťat Protean. Klíšťata s sebou přinášejí rizika onemocnění závažnými chorobami, které mohou mít nepříjemné zdravotní následky, zejména v podobě poškození centrálního nervového systému. Klíště může také být přenašečem více než jednoho závažného onemocnění naráz.

Infekce, které může klíště přenést:

Zde je podíl infikovaných klíšťat v jednotlivých letech (klíšťata vyjmutá a analyzovaná týmem Dr. Burýškové). Více v rozhovoru Klíšťata: nejvyšší aktivita bývá během května, června a pak v září.

Podle informací středočeských hygieniků loni ve Středočeském kraji onemocnělo 53 lidí klíšťovou encefalitidou a 317 lymeskou boreliózou.

„Zatímco na lymeskou boreliózu zabírají antibiotika, jedinou spolehlivou ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování. Právě teď je pro něj vhodná doba,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmila Rážová a dodává: „Ve Středočeském kraji se nachází řada atraktivních rekreačních oblastí a každoročně se zde rekreuje jeden z největších počtů dětí na letních táborech (loni to bylo 24 214), a tak apelujeme zejména na rodiče, aby sebe a své děti chránili včasným očkováním.“

Prohlídku zopakujte, klíštěti někdy trvá, než se přisaje

Hygienici doporučují se před klíšťaty v přírodě chránit také dodržováním následujících zásad:

  • Zvolte vhodné oblečení a obuv – ideálně dlouhé rukávy a dlouhé světlé kalhoty, na kterých jsou klíšťata dobře vidět, uzavřenou obuv (nejlépe holínky), případně nohavice zastrčte do ponožek.
  • Velmi vhodná je aplikace repelentů proti klíšťatům, a to především na boty, ponožky, kalhoty, případně i na kůži.
  • Pro minimalizaci rizika napadení klíštětem je doporučeno omezit pohyb v travnatých či křovinatých porostech, pohybovat se spíše po zpevněných cestách, nelehat a nesedat do trávy. Klíšťata se často vyskytují i v parcích a zahradách.
  • Po návratu domů je nutné se důkladně prohlédnout, nejlépe za asistence druhé osoby. Klíšťata se nejčastěji přisávají v podkolenních jamkách, podpaží, za ušima, na hlavě ve vlasech, v tříslech a v intimních partiích. Obdobnou prohlídku je třeba provést i následující ráno.

Poslední doporučení není příliš známé, lidé málo vědí, že klíště po vás chodí i celé hodiny, než si vybere místo na přisátí. Proto je důležité kontrolu zopakovat a případné klíště co nejdříve odstranit. Nakazit se totiž můžeme již dvě hodiny po přisátí klíštěte.

Galerie: Co potřebujete k vyndání klíštěte a jak ho správně odstranit?

Aktuální předpověď aktivity klíšťat na území České republiky můžete po celou dobu sezónu sledovat na stránkách Státního zdravotního ústavu (www.szu.cz). Na webu laboratoří Protean pak najdete mapy výskytu infikovaných klíšťat a také přehled celkové promořenosti vyšetřených klíšťat.

Našli jste si klíště?

Našli jste si klíště, vyndali ho a teď přemýšlíte, zda ten malý tvor není infikovaný jednou z nebezpečných nemocí. Buď ho spláchnete do záchodu a budete doufat, že tomu tak není, nebo jej pošlete do laboratoře. Jak správně zabalit klíště, kam jej poslat a kolik za „jistotu“ zaplatíte? Více v článku Je vaše klíště infikované? Jak ho zabalit a kam poslat.

Existují také domácí testy, například na odhalení borélie z klíštěte.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).