Hlavní navigace

Koňské maso není vhodné pro humanitární účely, řekl ministr

26. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
Petr Bendl neschvaluje nápad rozdat potraviny, v nichž byla nelegálně použita konina, chudým lidem. Nejasný původ představuje nejasnou kvalitu. Na trhu nemá podle ministra co dělat.

Němečtí politici přišli s myšlenkou rozdat výrobky s nelegálně použitou koninou potřebným lidem. „Nemůžeme si dovolit vyhazovat dobré jídlo,“ citovala média například ministra rozvoje Dirka Niebela.

Zdaleka ne všichni s tímto postupem souhlasí. Podle dalších německých představitelů jde o „absurdní nápad“, který chudé pasuje na „občany druhé kategorie“, a „nelidský útok na lidi s nižšími příjmy“.

Přečtěte si: Levné potraviny – konzumace odpadků, nebo šetření jídlem?

GALERIE: Dosavadní nálezy nedeklarovaného koňského masa v potravinách v ČR

Bendl: Nejasný původ, nejasná kvalita

Možnost využití potravin s koňským masem pro humanitární účely nepodporuje ani český ministr zemědělství. „Potraviny s nedeklarovaným obsahem koňského masa jsou výrobky, které v této podobě vůbec na trhu neměly být. Pro humanitární potřeby považuji za důležitou znalost jasného původu potraviny, kde je i jistota její kvality,“ uvedl Petr Bendl v tiskovém prohlášení.

Použití potraviny bez znalosti jasného původu by byl podle ministra precedent, který by do budoucna mohl přinést velké problémy v posuzování, jaký ještě produkt pro tento účel využít či nikoli. „Do budoucna bych se nebránil tomu hledat systém, který by uměl reagovat na problémy potřebných, ale takto ukvapeně se dle mého přesvědčení problém řešit nedá,“ uvedl Petr Bendl v reakci na dotazy k možnosti využití potravin s koňským masem pro humanitární účely.

Konina je dobré maso

V České republice zjistili kontroloři zatím několik případů neoznačeného použití koňského masa v potravinářských výrobcích. K nejnovějším nálezům patří masové kuličky obchodního domu Ikea, dále hovězí burgery a první odhalený případ u nás – lasagne od firmy Nowaco.

Konina, ovšem v případě, že prochází příslušnými kontrolami a dodržuje příslušné předpisy, patří podle odborníků ke kvalitním masům. Problém v kauze koňského masa tkví především v tom, že spotřebitel jednak není o jeho použití ve výrobku informován a že původ tohoto masa je neznámý, tudíž jeho konzumace může představovat jisté riziko.

K tématu: Kauza koňské maso: jde především o klamání spotřebitele

Použité zdroje: iDNES.cz, MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).