Hlavní navigace

Konopí uleví při křečích i patní ostruze

3. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Unspash.com / User avatar Scott Webb
Křeče nohou, varixy neboli křečové žíly, ostruhy na patě – to jsou časté potíže, které sužují naše končetiny. Odbornice radí, jak pomohou výrobky z konopí.

Mnoho lidí v současnosti trpí zdravotními potížemi spojenými s dolními končetinami. Může se jednat o malé zdravotní problémy, někdy však i o závažnou nemoc, která může ohrozit celkový zdravotní stav pacienta. Pokud bolesti přetrvávají, neberte je raději na lehkou váhu, navštivte lékaře a pokuste se zjistit příčinu.

Svalové křeče

Častým problémem jsou svalové křeče, kterými trpí zejména ženy. Jejich příčinou je například nedostatečný pitný režim, fyzické přetížení, nemoci žil dolních končetin, ale také nedostatek některých minerálů, především hořčíku.

Křeče přicházejí obvykle v nočních hodinách a bývají provázeny nepříjemnými bolestmi. Prevencí proti těmto potížím je jak rozumná a umírněná fyzická námaha a dostatek tekutin, tak zařazení hořčíku do stravy.

Vhodnou potravinou je loupané konopné semínko, které má vysoký obsah minerálů a stopových prvků. Pro zmírnění bolesti při křeči můžete na postižené místo nakapat a vmasírovat několik kapek konopného oleje. Při jeho výběru je však důležité, aby obsahoval extrakt z celých zelených rostlin, ve kterém se nacházejí ty nejdůležitější blahodárné látky.

Křečové žíly

Při žilní nedostatečnosti, tzv. pocitu těžkých nohou a otocích nohou se tvoří na dolních končetinách povrchové žilky, tzv. varixy neboli křečové žíly. Jde o velmi rozšířené onemocnění, které postihuje ženy i muže všech věkových skupin. Křečové žíly vznikají při poškození povrchního žilního systému, kdy se jednocestné žilní chlopně přestanou dostatečně uzavírat a propouští krev nazpět. Částečný vliv může mít dědičnost, nejčastěji se však křečové žíly tvoří při nadváze, kvůli které je více zatěžován žilní systém. Křečové žíly jsou častou potíží také v průběhu těhotenství, kdy se zvyšuje tělesná hmotnost. Ke zlepšení nepřispívá ani sedavý styl života. Tvorba křečových žil je dlouhodobá a postupná. Neléčené varixy mohou způsobit až vznik bolestivých žilních bércových vředů.

Kromě klasické léčby mohou hojení podpořit také výrobky z konopí. Při křečových žilách pacientům pomáhá mazat postižené místo konopnou mastí nebo olejem třikrát denně.

V případě bércového vředu je potřeba ránu vždy ošetřovat sterilně, pomoci může zdravotnický přípravek z konopí – mast, avšak pouze taková, kterou je možno aplikovat také do otevřených ran. Rovněž působí příznivě zařazení loupaného konopného semínka do stravy.

Patní ostruhy

Co se týká problémů dolních končetin, hojně se objevují u všech věkových skupin také patní ostruhy. Jde o kostěné zpevnění úponů vazů a svalů k patní kosti v plosce nohy, případně v úponu Achillovy šlachy. Přetížení úponu vazů a svalů způsobuje nepříjemnou bolest. Většinou k tomu vede mechanické přetížení, nevhodné obutí nebo nesprávné postavení nohy. Ostruha v podstatě vzniká jako kompenzační mechanismus. Dnes už se ostruhy léčí ozařováním. Úlevu může přinést také konopná mast a další způsoby, které pomohou s patní ostruhou.

Na co se soustředit při výběru konopné masti či oleje?

Klíčovou látkou je cannabidiol neboli CBD. Ten je obsažen také v konopí s méně než 0,3 % THC, které je v České republice legální. CBD je účinný při tišení bolesti a zmírňování příznaků celé řady onemocnění. Tato látka je však obsažena pouze v zelené části rostliny, je proto potřeba dát si při nákupu konopné masti či oleje pozor, zda jsou zelené části rostliny či jejich extrakt obsaženy. Obsahuje-li přípravek pouze konopná semena, jeho účinnost bude nejspíše mizivá.

Více v článku: Konopné masti – nápis „cannabis“ nestačí 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecná zdravotní sestra, odbornice z Carun Pharmacy, www.carun.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).