Hlavní navigace

Konopí je lék. Vědci mění pověst marihuany

30. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pohled na léčivé konopí je nutné postavit na odborných základech. Legalizace léčebného cannabisu by pomohla milionům lidí.

Světová zdravotnická organizace (WHO) by měla v budoucnosti odvolat dosavadní plošný zákaz pěstování konopí k léčebným účelům. Tento zákaz totiž platí už od roku 1961 a do současné doby nebyl přehodnocen. A to přesto, že za téměř šedesát let od původního zákazu přinesli vědci a výzkumníci celou řadu důkazů o příznivém vlivu léčebného konopí na lidský organismus.

Ambici postavit přístup ke konopí na vědecké základy má Mezinárodní konference o konopné politice, která se i za účasti českých odborníků uskuteční už za pár dní, 7. až 9. prosince v rakouské Vídni. Cílem je pak „dostat“ diskusi o přehodnocení stávajícího přístupu k léčebnému konopí do programu jednání Komise OSN pro narkotické drogy, které proběhne v březnu příštího roku, a zařadit konopí do celosvětové politiky udržitelného rozvoje.

Pomoc pro miliony lidí

Už v současné době je přitom na trhu celá řada výrobků z konopí, včetně potravin nebo třeba konopného piva. Výchozí surovinou je ale technické konopí, které bylo vyšlechtěno až po zákazu v roce 1961, a které se tak se pěstovat může, ale obsahuje oproti léčebnému konopí méně a jiné složení THC látek. Mimochodem – EU ve své legislativě stanoveny limity pro obsah THC látek nemá. Za těchto okolností by tak byla logická, a především pro zdraví lidí a zdravotnictví jako obor přínosná legalizace právě léčebného konopí. To by pomohlo milionům lidí.

Jen v ČR je podle spoluzakladatelky a členky vedení pacientského spolku pro léčbu konopím KOPAC Hany Gabrielové odhadem osm set tisíc lidí, kteří používají konopí pro léčebné účely. Oficiálně registrovaných „konopných“ pacientů je ale jen zhruba dvě stě. Vědecky i ze samotné praxe je přitom dokázáno, že léčebné konopí pomáhá tam, kde jiné medikamenty selhávají – při roztroušené skleróze, na celou řadu variant epilepsií, a především po chemoterapii u onkologických pacientů. Přesto je konopí oficiálně vnímáno  jako rostlina „bez léčebného efektu“.

Podmínky pro legální pěstování

Legalizace průmyslového komerčního pěstování léčebného konopí by samozřejmě měla obsahovat standardizované podmínky, za kterých je možné jej pěstovat, což znamená, že by nemohlo být pěstováno na polích. Pro svou potřebu by si jej ale lidé mohli pěstovat na zahrádkách.

Konopí ovšem není jen surovina pro výrobu léků, jeho využití je ve skutečnosti velmi široké, známé je především jeho využití v textilním průmyslu, ale také ve stavebnictví, a navíc jde o surovinu, kterou lze zařadit mezi obnovitelné zdroje energie. Význam konopí si ostatně dobře uvědomovali i naši předkové – třeba v USA bylo v minulosti konopí platidlem.

Změnit zastaralou regulaci konopí je tak nanejvýš žádoucí a je pozitivní, že si to uvědomuje i OSN. Tlak na to, aby konopí nebylo považováno za škodlivou drogu bez lékařské hodnoty, sílí totiž po celém světě, což je podle všeho klíčovým impulsem pro možné změny. Především jde ale o proces, který zmírní utrpení mnoha lidí nejen seniorského věku.

Galerie: Jak se inhaluje léčebné konopí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).