Hlavní navigace

Konjaková houbička se stejně jako shirataki nudle vyrábí z konjakové mouky

5. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Konjaková houbička je přírodní kosmetická pomůcka mimořádně šetrná k pokožce. Proto jde o vynikající prostředek k vyčištění každého typu pleti, a to včetně citlivé, alergické, vysušené i dětské pokožky.

Každý, kdo se chce pochlubit krásnou pletí, by měl dbát na její každodenní čištění. Běžně se k čištění pleti používá pleťové tonikum, micelární voda nebo čisticí gel. Přípravek se nanese na vatový tampón, který se po použití vyhodí. Z východní Asie se k nám ale v nedávné době dostala kosmetická pomůcka, která dokáže pleť vyčistit bez použití jednorázových vatiček a údajně i bez použití jakéhokoliv přípravku. Řeč je o konjakové houbičce.

Zázračný zmijovec

Konjak neboli zmijovec indický je teplomilná rostlina, která se vyskytuje především v asijských tropických pralesích. Milovníci asijské kuchyně a zdravé stravy tuto zázračnou rostlinu znají především díky asijským nudlím shirataki. Jedná se o nudle, které ani tak moc nezaujmou chutí jako spíš svými nutričními hodnotami. Ve 100 g těchto nudlí se totiž ukrývá pouhých 58 kJ.

Tajemstvím nudlí shirataki je konjaková mouka. Ta se vyrábí z hlíz zmijovce indického. Tyto hlízy obsahují pektinový polysacharid glukomannan. Jeho výjimečnou vlastností je vysoká absorpce vody. Glukomannan na sebe dokáže navázat padesátkrát až stokrát více vody, než je jeho hmotnost. Této zázračné vlastnosti se využívá při výrobě zdravých nudlí i kosmetických houbiček.

Konjaková houbička se totiž stejně jako shiratake nudle vyrábí z konjakové mouky. Ta se promíchá s vodou a vzniklá kaše se nalije do formiček, kde hmota několik hodin odpočívá. Následně se formičky s budoucími kosmetickými houbami zahřejí, aby hmota ztuhla. Posledním krokem je zmražení, během kterého se z houbiček odstraní voda a houbičky vyschnou. Hotová houbička má velkou hustotu a velmi jemné póry. Nová konjaková houbička je proto tvrdá jako kámen. Před prvním použitím je tak nutné houbičku na několik minut namočit do teplé vody. Jakmile změkne, je připravena k použití,“ vysvětluje Marcela Fröhlichová z obchodu s přírodní kosmetikou Biooo.

Čistí a zmírňuje akné

Konjakové houbičky pocházejí z Japonska, kde se díky své jemné textuře v minulosti využívaly především při očistě malých dětí. „Konjaková houbička je velmi šetrná k pokožce. Je to vynikající prostředek k vyčištění každého typu pleti, a to včetně citlivé, alergické, vysušené i dětské pokožky,“ vypočítává pozitiva konjakové houbičky kosmetička z brněnského OK Studia Ivana Sýkorová.

Konjakovou houbu je dobré používat pravidelně každý den. „Konjak obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Díky tomu má houbička výborné čistící, antibakteriální a protiplísňové účinky. Při používání houbičky se pokožka krásně promasíruje a odstraní se z ní odumřelé buňky. Konjaková houbička je vhodná jak na obličej, tak ji můžeme použít i na celé tělo,“ vysvětluje Ivana Sýkorová.

O konjakové houbičce se také často tvrdí, že dokáže vyléčit akné a tvorbu černých teček. Jednou z příčin těchto problémů jsou totiž odumřelé kožní buňky, které ucpávají póry. Kosmetička Ivana Sýkorová ale upozorňuje na to, že i když konjaková houbička odstraňuje odumřelé buňky, čímž pomáhá eliminovat tvorbu akné a černých teček, nedokáže odstranit samotnou příčinu akné. Kromě konjakové houby je tak dobré používat i přípravky určené proti tvorbě akné.

Galerie: „Pupínky“ na obličeji, které byste neměli zaměňovat 

Ekologická péče o pleť

Ekologicky smýšlející lidé si konjakovou houbičku oblíbí i proto, že díky ní není nutné používat jednorázové vatové tampónky. Někteří prodejci jdou ale ještě dál a tvrdí, že konjaková houbička šetří peníze i přírodu také tím, že dokáže nahradit jak pleťovou vodu, tak i krém. Ivana Sýkorová však doporučuje schopnosti této kosmetické pomůcky nepřeceňovat: „Při méně znečištěné pleti je možné konjakovou houbu použít samotnou bez čisticího přípravku. Podle mých zkušeností je ale houba určená k vyčištění pleti, takže nedokáže nahradit kvalitní přípravky, jako je pleťový krém. Po použití houby by proto měla následovat další péče, dle typu a stavu pokožky.“ 

Kdo potřebuje při čištění pleti použít odličovací mléko nebo pleťovou vodu, může prostředek nanést přímo na houbičku. I v tomto případě se houbička projeví jako ekologický a ekonomický pomocník. Stačí na ni totiž nanést jenom malou kapku daného prostředku, protože houbička vytvoří bohatou pěnu.

Výpomoc přírodních látek

Někteří výrobci konjakovou mouku, ze které se houbičky vyrábějí, navíc ještě obohacují o další účinné přírodní látky, jako je například zelený čaj, červený jíl nebo černé aktivní uhlí. To, jakou látku houbička obsahuje, určuje, pro jaký typ pleti je vhodná. „Tomu, kdo si není jistý, která z obohacených houbiček je pro něj nejvhodnější, doporučuji pořídit si čistou klasickou houbičku, která je vhodná pro všechny druhy pleti,“ říká Marcela Fröhlichová z obchodu Biooo.

Kromě účinných látek je při nákupu houbičky také důležité sledovat, zda neobsahuje příměsi, které do ní nepatří. „Kvalitní konjak houbička by neměla obsahovat žádné chemikálie, umělá barviva, aditiva a další látky, které by mohly poškodit citlivou nebo podrážděnou pokožku obličeje. Doporučuji vybírat raději certifikované produkty, které musí projít testovacím procesem a splňovat náročné podmínky na kvalitu, než ‚no name‘ produkty,“ radí Marcela Fröhlichová.

Snadná údržba

Výhodou konjakové houbičky je také to, že je snadné se o ni starat. Každá houbička má poutko, za které je nutné ji zavěsit, aby mohla proschnout a nemnožily se v ní bakterie. Před dalším použitím tak stačí houbičku jenom propláchnout v teplé vodě, aby změkla a nasála vodu. Houbička se nesmí ždímat, aby se nepoškodila její jemná struktura. Mnohem lepší je z ní přebytečnou vodu dostat vymačkáním mezi dlaněmi. Marcela Fröhlichová také doporučuje jednou za čas houbičku propláchnout nějakým přírodním antibakteriálním prostředkem, jako je například pár kapek tea tree oleje rozmíchaných ve vodě nebo tekuté tea tree mýdlo.

Houbička vydrží přibližně dva až tři měsíce. Že je na čase ji vyměnit, se pozná snadno podle toho, že se začne drolit a její používání už není tak příjemné. Protože je konjaková houbička čistě přírodní, je možné ji poté, co doslouží, dát na kompost, kde se kompletně rozloží.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).