Hlavní navigace

Konina v potravinách hýbe i Českem

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V minulém týdnu se objevilo koňské maso v Irsku. V posledních dnech rozpohybovala konina i Evropu. Máme se obdobných nálezů obávat i v Česku, když se u nás koně také porážejí?

Před čtyřmi dny se objevily jedny z prvních informací o přítomnosti koňského masa v potravinách určených k lidské spotřebě. Dodavatelská cateringová firma Rangelands Foods z Irska oznámila irskému Úřadu pro bezpečnost potravin, že některé z jejích produktů – burgerů obsahují značné množství koňského masa. Společnost provedla vlastní testování a potvrdila, že v některých mražených burgerech bylo nalezeno 5 – 30 % koňského masa. Zmíněné produkty byly distribuovány cateringovým společnostem a velkoobchodníkům v UK.  

Na základě tohoto a dalších podobných případů v Evropě Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) začala odebírat vzorky různých druhů masných výrobků. Jednalo se o vzorky hovězích hamburgerů z Polska, mletého masa z Polska, boloňských špaget z Belgie či masných výrobků z Rumunska. Vyšetřování odebraných vzorků masa a výrobků spočívá v prokazování přítomnosti koňské DNA.

Čtěte také: Párek, který neobsahuje maso? Klidně

Lasagne z Lucemburska jsou možná s hovězí koninou

Aktuálně se však v Systému rychlého varování (RASF) objevily nové informace o tom, že výrobky s nedeklarovaným koňským masem směřovaly i do České republiky. SZPI uvádí, že do ČR směřovala zásilka výrobku hovězí Lasagne Bolognese v množství 14 970 kusů. Jde o výrobce Tavola S. A. Comigel, Lucembursko. Datum spotřeby: 6. 6. 2014 Šarže: 342/12

Zásilka těchto lasagne měla být dovezena do ČR do firmy Nowaco = Bidvest. Dodatečné oznámení neuvádí konkrétní adresu. Proto Státní veterinární správa okamžitě požádala o prošetření příjmu zásilky ve společnosti Bidvest v těchto krajích: Moravskoslezský, Liberecký, Středočeský a Kraj Vysočina. Podle společnosti Bidvest se však šarže těchto lasagne na český trh nedostaly.

I v Česku chodí koně na porážku

Vzhledem k tomu, že se v médiích objevila informace, že se koně v ČR neporážejí, není zde žádná porážka, a mohl by spotřebitel nabýt dojmu, že je na trhu maso neznámého původu, SZPI uvádí, že v ČR se koně běžně porážejí, i když to je malé množství. 

Počet poražených koních v Čr:

  • V roce 2012 – 407 koní
  • V roce 2011 – 432 koní

Kromě koňského masa tuzemského původu se na český trh obchoduje i maso z jiných států mimo ČR, např. Francie, Bulharsko, Belgie… Pokud jde o koně určené na porážku k lidské spotřebě, musí splňovat stejné podmínky zdravotní nezávadnosti jako všechna jatečná zvířata. 

Koním se na jatkách věnuje velká pozornost a u každého koně jsou kontrolovány: 

  • Záznamy o léčbě zapsané v průkazu koně, který ho na jatka musí doprovázet (kůň bez průkazu nesmí být poražen)
  • Informace o potravinovém řetězci; popřípadě jsou odebírány vzorky.

Koně, kterým byla podána léčiva, která nejsou povolena pro potravinová zvířata, jsou vyloučeni z potravního řetězce na základě záznamu v průkazu koně a neškodně odstraněni jako VŽP 1. kategorie.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).