Hlavní navigace

Konec vaječného likéru? Předčasná panika

9. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Ve vaječném likéru nesmí být mléko, rozhodl evropský soud. Spustil tak dohady o tom, že „Brusel nám zakáže vaječňák“. Nezakáže. Podle našich informací vaječný likér osud tuzemáku nestihne.

Soud rozhodl na konci minulého měsíce ve sporu dvou německých výrobců o tom, že vaječný likér nesmí obsahovat mléko. Obavy, které kvůli tomuto verdiktu vyvstaly i mezi tuzemskými výrobci vaječného likéru, jsou však liché.

Klasický „vaječňák“ se u nás bude moci v nezměněné formě vyrábět a konzumovat i nadále.

Vaječný likér beze změn

Shodují se na tom jak výrobci vaječného likéru, tak ministerstvo zemědělství, které pravidla pro výrobu potravin a nápojů v ČR, i na základě evropské legislativy, nastavuje. Jak přitom opakovaně uvedl ředitel odboru potravinářství ministerstva zemědělství Jindřich Fialka, výroba vaječného likéru v ČR i jeho složení je zcela v souladu s veškerými evropskými předpisy.


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Zůstane vaječný likér vaječným likérem?

Potenciální změny v receptuře „vaječňáku“ nepředpokládá ani Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UDVL). Zmiňovaný soud totiž podle UVDL fakticky ani ještě neskončil, zatím poražená firma se odvolala a lze důvodně předpokládat, že konečný verdikt bude nakonec opačný než ten, o němž informovala tuzemská média. Podle něj by se měl přitom vaječným likérem nazývat jen takový výrobek, který nebude obsahovat mléko, a ve vaječném likéru by měl být jen alkohol, žloutek, bílek, cukr, med a aroma.

Češi mléko do vaječňáku používají

Mléko, nebo třeba kondenzované mléko či smetana, se ale běžně v ČR do vaječného likéru přidávají. Což ostatně může potvrdit i řada lidí, kteří si tento oblíbený nápoj připravují podomácku. Na domácí produkty by pochopitelně legislativa EU ani soudní verdikty nedosáhly. Zato průmysloví výrobci by museli dodržovat příslušná pravidla, pokud by výsledek soudního sporu získal obecně závaznou platnost.

Po rumu, který se musel právě kvůli tomu, že jeho vstupní složky nesplňovaly podmínky pro označení „rum“, přejmenovat na tuzemák, by tak mohl teoreticky přijít náš trh s alkoholem o další typický produkt, respektive o jeho název.

K tomu ale s pravděpodobností hraničící s jistotou nedojde, takže klasický vaječný likér si budou moci spotřebitelé letos nejen vyrábět doma, ale také si jej zakoupit v řadě verzí pod tímto názvem v maloobchodu. A bude tomu tak i v budoucnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).