Hlavní navigace

Komu zdravotní pojišťovny zaplatí ošetření zubů v narkóze a kdo si to musí hradit sám?

9. 6. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Bojíte se zubaře, a tak vás napadlo, že když už musíte na nějaký větší či menší zákrok, jestli by to náhodou nešlo v narkóze? Ano, ale většinou jen tehdy, když si za ni zaplatíte.

Lokální znecitlivění už se při ošetření u stomatologa stalo standardem a běžně se používá třeba při vytrhávání zubů, ošetření kořenových kanálků nebo hlubokých kazů. V některých případech je ale potřeba ošetření u zubaře provést s ohledem na prováděný zákrok či celkový zdravotní stav pacienta v analgosedaci nebo celkové anestezii.

Úhrada analgosedace a anestezie

Stomatologické ošetření v analgosedaci, což je vlastně takové mírné pospávání, nebo celkové anestezii může zaplatit zdravotní pojišťovna, ale jen tehdy, pokud to indikuje lékař, což se děje v případech, kdy pacienta nelze ošetřit v takzvaném běžném režimu praktického zubního lékaře. 

Mapy ukazují, kde chybí praktici a zubaři. VZP nabízí za otevření praxe statisíce Přečtěte si také:

Mapy ukazují, kde chybí praktici a zubaři. VZP nabízí za otevření praxe statisíce

Týká se to třeba ošetření pacientů s celkovým onemocněním, které znemožňuje běžné ošetření při vědomí, typicky jde o neurologické či psychiatrické onemocnění. Zákrok v takovém případě musí proběhnout u zubaře, který má smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Výkony nelze ze zdravotního pojištění hradit, pokud mají být provedeny na žádost pacienta, například z důvodu strachu z ošetření, vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová

Rajský plyn jen pro děti

Další možností ošetření, které je v tomto případě určené pro dětského pacienta, je ošetření v takzvané sedaci. Výkony sedace lze uhradit lékařům stomatologům s osvědčením v pedostomatologii, což znamená, že jsou specialisty na dětské zuby. 

Během ambulantního stomatologického ošetření se dětskému pacientovi v rámci sedace podává lék midazolam (věkové omezení je od 3 let do dne dosažení 15 let) nebo připravená směs rajského plynu a kyslíku (od 4 let do 15 let).

Pane zubaři, dnes nic platit nebudu! Na co máte nárok v ordinaci a co musíte uhradit? Přečtěte si také:

Pane zubaři, dnes nic platit nebudu! Na co máte nárok v ordinaci a co musíte uhradit?

Sedaci platí pojišťovny v indikovaných případech dětem do dosažení 15 let, pokud je nelze ošetřit v běžném režimu praktického zubního lékaře. Ošetření lze pak ze zdravotního pojištění uhradit, pokud se provádí v ordinaci, které splňuje personální a technické vybavení a má nasmlouvané příslušné výkony.

Neděje se to ale běžně, což dokládají příběhy rodičů, kteří platí až dvacet tisíc za to, aby jejich dětem ošetřili zuby v narkóze, o čem jsme psali i na Vitalii

Bonifikační výkony

VZP nabízí stomatologickým pracovištím s návazností na fakultní či krajské nemocnice bonifikační výkony za ambulantní ošetření pacienta v analgosedaci nebo celkové anestezii, informovala ještě Plívová. Bonifikační výkony mají za úkol pomoci zajistit dostupnost péče o pacienty, které nelze ošetřit v běžném režimu praktického zubního lékaře. Znamená to, že pojišťovna tuto péči v těchto případech lékařům uhradí. 

Bojíte se zubaře?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).