Hlavní navigace

Kompresní punčochy už není nutné schovávat

Sdílet

 Autor: Alibaba.com
Křečové žíly trápí šedesát procent populace. Život v punčochách přitom není med, hlavně v teplém počasí. Přitom už lze najít takové, které vám budou příjemné a nebudete se za ně stydět.

Křečové žíly trápí 60 % české populace. Je to typické chronické onemocnění, které je jedním z projevů žilní nedostatečnosti. Pokud však na ni trpíte, neznamená to, že musíte mít hned nohy plné modrých uzlíků, dolní končetiny mohou být „jen“ těžké, oteklé, plné hnědavých skvrn. V tom nejvážnějším případě se pak projeví jako otevřený bércový vřed.

Informace o tom, jak se dnes „křečáky“ odstraňují, najdete v našem článku Křečových žil se zbavíte i ambulantně. Jak beze studu obléknout sukni nebo krátké kalhoty, přestože máte na lýtkách uvázané dračí smyčky, se dozvíte teď a tady. Máme pro vás punčochy s vůní grapefruitu na léto i do letadla. Dozvíte se, jak je to s kompresními punčochami pro muže i jak určit správnou velikost, aby i punčochy za 600 Kč plnily svůj účel.

Jak zatočit s křečáky?

Obecně lze léčebné postupy rozdělit do třech hlavních směrů:

  • Kosmetické – odstraňování největších křečových žil sklerotizací nebo fleboktomií
  • Operační – odstraňování povrchových žil nejčastěji laserem či radiofrekvencí
  • Konservativní - dodržením přesně definovaného režimu, který napomáhá odvádět nahromaděnou tekutinu v dolních končetinách

více v článku Křečových žil se zbavíte i ambulantně


Autor: Alibaba.com

Kompresní punčochy s krajkovým lemem

Ať už máte sedavé zaměstnání nebo jste celý den na nohách, nohy po čase začnou trpět. Chlopně v žilách se přestanou náležitě uzavírat, zvyšuje se v nich tlak, krev není dostatečně pumpována proti gravitační síle a nohy začnou bolet. Je na čase jim ulevit doplňkovou konservativní léčbou. Kvůli každodenním bandážím vám sice pavučinky z nohou nezmizí, ale rozhodně poleví pocit těžkých unavených nohou, ustoupí otoky a celkově se budete cítit lépe.

Jak se dělí punčochy

Kompresních punčoch je na trhu celá řada. Jak se v nich vyznat, jaké jsou jejich přednosti a nevýhody?

Punčochy pletené ploše:

  • vzadu mají šev
  • lehce se oblékají
  • mají menší míru opotřebení nežpunčochy pletené spirálovitě

Spirálově pletené punčochy:

  • nemají šev
  • jsou tenčí, tím pádem se snadněji trhají
  • jsou mnohem pevnější a tak se hůře oblékají

Dále se punčochy dělí dle tlakových tříd. Podle závažnosti obtíží lékař předepisuje punčochy II., III. a IV. tlakové třídy, které jsou částečně nebo plně hrazeny zdravotními pojišťovnami. Kompresní punčochy nebo podkolenky I. třídy neposkytují tak výrazný tlak na žilní stěnu, proto na ně není pohlíženo jako na kompresní pomůcku a pojišťovnami hrazeny nejsou. Pořizují si je hlavně těhotné ženy a sportovci jako prevenci křečových žil. Lékaři je doporučují při otocích.

Vybírat lze z lýtkových podkolenek, polostehenních i stehenních punčoch a punčochových kalhot pro ženy či muže.

Úhrada zdravotními pojišťovnami je podmíněna určitou indikací a předepsání je v kompetenci odborných lékařů, uvádí VZP. Ta kompresní pomůcky hradí ve formě lýtkových, stehenních a polostehenních punčoch a punčochových kalhot za předpokladu splnění některé z následujících indikací:

  • podpůrná bandáž při žilním nebo cévním onemocnění,
  • součást léčebného procesu nebo následné péče,
  • po operativním zákroku,
  • varixy,
  • bércové vředy,
  • primární a sekundární lymfedém,
  • prevence rozvinutí varixů

Ovšem mluvčí VZP Jiří Rod upozorňuje: „Od 1. 4. 2012 je ale účinná novela zákona 48/1997 Sb., která mění i oblast úhrad kompresních punčoch. K 1. 4. 2012 tak dojde i ke změně zmíněné metodiky.“

V létě s punčochami?

Se stále teplejším počasím se blíží nejtěžší období pro všechny, kteří žijí život v punčochách. Dnes, oproti letům dávno minulým, si ale nemusíte pevnými obinadly fačovat lýtka v několika vrstvách, přestože teploměr ukazuje třicet ve stínu. Stačí pro zátěžové situace vybírat z punčoch, které mají antimikrobiální úpravu s aktivními ionty stříbra. Takové totiž dokážou pacifikovat bakterie, pach i případné plísně. Nebo, jak radí Miloš Kubíček ze společnosti MTE, která prodává zdravotnické pomůcky: „Na léto našim zákazníků doporučujeme punčochy s větším množstvím bavlny z důvodu příjemnějšího nošení.“ Tyto punčochy jsou díky vysokému obsahu bavlny (i 64 %) měkké a díky elastanu perfektně sedí a snadno odvádějí pot od těla.

Protože se kompresní punčochy musí nosit každý den a jedny vám tak stačit nebudou, stávají se punčochy docela významnou položkou v rodinném rozpočtu. Zdravotní paráda v délce pod kolena začíná na 410 Kč, na stehenní Cotton punčochy si připravte nejméně 560 Kč.

Chcete něco víc?

Pakliže se nespokojíte se standardem, který plně hradí pojišťovna, vsaďte na funkční textilie. Punčochy z takového materiálu mohou krom stahování v přesně daných bodech i masírovat a zásobovat pokožku aktivními látkami.

Žádné čáry a kouzla, za všechno můžou mikrokapsle s chitosanovou skořápkou, které jsou zafixovány mezi vlákna úpletu. Při každém pohybu se tak otírají o znavené nohy a třením uvolňují výtažky z grapefruitu, citronu, mentolu, tymiánu a cypřiše. Tato početná skupina pomocníků pomáhá při obnově kožních buněk, chladí, desinfikuje a omezuje nadměrné pocení, to vše ovšem za nejméně 650 Kč při výběru stehenních punčoch. Podstatným faktorem hovořícím pro jejich výběr je vysoká odolnost a dlouhá životnost kapslí při praní.

Punčochy na sport a cestování

Kompresní punčochy opouštějí šuplík hlavně v momentě, kdy očekáváte vyšší zátěž na nohy. Při delších prostojích, při sedavém zaměstnání, ale i při sportu. Běhat, jezdit na kole nebo poskakovat při zumbě v kalhotových punčochách ale není ideální představa upouštění endorfinů, takže co na nohy?

Pokud vám při těchto aktivitách nohy natékají, cítíte v nich slabost či křeče, je doporučována kompresivní terapie druhé a první třídy. Lýtkové punčochy, tzv. travel se dají sehnat i v úpravě s masážními mikrokapsulemi, s nimiž se nemusíte bát nepříjemného odéru při dlouhodobém nošení. Navíc jsou ideální i pro delší cestování, především do letadla a autobusu. A to nejlepší na konec, jedny z těch kvalitnějších stojí stovku.

Nezapadám do tabulek


Autor: Relaxsanstore.com

Výrobci podpůrných punčoch a podkolenek nezapomínají ani na muže

Při koupi optimálních podpůrných punčoch nelze vycházet z velikostí, z nichž si vybíráte kalhoty nebo obyčejné punčocháče. Koupi takové pomůcky předchází důkladné měření na několika částech těla. Metrem vás ovinou přes kotníky, lýtka, kolena, boky i pas v ambulanci lékaře nebo zdravotnických potřebách. Podle přesných tabulek pak doporučí druhou, o fous menší, kůži.

V případě, že jsou ale tabulky na vaše obvody krátké, neházejte flintu do žita, punčochy můžete mít ušité na míru. V případě, že vám specialista doporučí kompresi I. třídy, budete si je hradit v plné výši. Pokud potřebujete větší pevnost, cévní lékař předepíše poukaz a žádost o schválení terapie na míru. Lejstra pak putují k reviznímu lékaři vaší pojišťovny a pak už stroje štrikují punčochy podle vašich proporcí. Nárok na punčochy hrazené pojišťovnou vzniká jednou za půl roku, bez ohledu na to, jestli jste v tabulce nebo nikoliv.

Muži v punčochách

Podle statistik představují u nás muži jen třetinu z celkového počtu lidí, které trápí křečové žíly. Přesto se i pro ně najde v sortimentu kompresních pomůcek dostatek řešení. Volit mohou mezi podkolenkami nebo pánskými punčochovými kalhotami. Moc parády v nich nenadělají, jsou to přece jen pořád punčocháče, které naposledy nosili ve školce, ale účinky na žilní stěny jsou neoddiskutovatelné.

Vyrábějí se běžně i pro dvoumetrové muže a s antibakteriální úpravou přijdou na cca 160 Kč v I. kompresní třídě. Při větších obtížích, ve III. třídě, už je nutné sáhnout pro 600 Kč.

Ať už vybere jakoukoliv délku kompresních punčoch, počítejte s obtížným navlékáním. Aby mohly podpůrným tlakem stahovat chlopně v cévách, je třeba pevnosti, která vylučuje větší rozpínání. S navlékáním vám může pomoci vaše drahá polovička anebo speciální navlékače a svlékače kompresních punčoch.

Trápí vás problémy těžkých nohou, ale punčochám se vyhýbáte kvůli vzhledu? Je rozdíl mezi silonkami z obchodu a kompresními na první pohled patrný? Dnes už ani to není pravidlem. Bílou barvu mají jen ty s nejvyšší kompresí, které jsou součástí převážně nemocniční garderoby. Punčochy jsou v nabídce v různém vzhledovém provedení a pořídíte, sice za větší peníz, i kompresivní „samodržky“ s krajkou. Ať už v tělové nebo černé barvě.

Takže i když vám žilní nedostatečnost nedá spát a žilky na nohách kreslí pod kůží abstraktní plastické obrázky, netřeba se omezovat jen na dlouhé kalhoty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).