Hlavní navigace

Kombucha: Když vám zkysne čaj, nevadí to

21. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mluví se o ní jako o takřka zázračné čajové houbě, která léčí mnohé neduhy. V prodejnách zdravé výživy můžete sehnat již připravené nápoje v plastových lahvích, ale někteří lidé si kombuchu pěstují doma. Fermentovaný elixír tak mají rovnou od zdroje.

Kombuchu lidstvo využívá už po tisíce let, i když přísně vědecky vzato její účinky nejsou potvrzené. Její domovinou jsou východní oblasti, především Rusko, Čína a Japonsko. Jde o „houbu“ (kultury kvasinek a bakterií), která vzniká kvašením sladkého čaje. Kombuchová kultura pro svůj základ potřebuje sladký nápoj, ideálně černý čaj, v zakryté sklenici, avšak s přístupem vzduchu. Kombucha se postupně množí, a rodí se tak nové houby, které svým tvarem kopírují tvar nádoby.

Jak připravit nápoj

Pro vlastní přípravu nápoje je ideální mít k dispozici novou živou houbu. Ta však potřebuje mít část svého původního prostředí, tedy menší množství zkvašeného čaje, ve kterém doposud žila. Pak již stačí, když ji ubytujete ve sklenici, do které přidáte dostatečné množství vychlazeného čaje. Nejčastěji se používá černý, ale můžete vyzkoušet i zelený nebo bylinkový. Je vhodné separovat nápoj z konkrétního čaje a nemíchat různé druhy čajů dohromady. Dávejte si pozor na to, abyste nenalévali přímo na houbu horký čaj, ideální teplota je 36 °C. Cukr k již vytvořené houbě přidávat nemusíte. A ještě dodatek: při manipulaci s kombuchou by se neměly používat kovové nástroje.

Po osmi až deseti dnech by měl nápoj zkysnout. Můžete jej tedy začít užívat, případně slít do jiné láhve, kterou uzavřete a uchováte v chladu. Houba pak bude potřebovat nový čaj, který jí jednoduše doplníte. Nově narozené houbě můžete připravit vlastní sídlo v nové sklenici s trochou původního nápoje, k němuž opět přilijete čaj. Tento proces lze opakovat do nekonečna, takže se klidně můžete o kombuchu podělit s celou rodinou. Při pěstování se snažte o to, aby se u vás měla dobře a neodumřela či nezplesnivěla.

Kombucha potřebuje teplo

Důležité je udržovat vhodnou teplotu v místnosti. Optimální teplota pro činnost houby by měla být přibližně kolem 23 °C, s tolerancí plus minus pět stupňů. Kombucha také potřebuje ke svému vývoji čerstvý vzduch, proto sklenici nešroubujte, pouze na ni položte víčko, anebo ji překryjte bavlněnou látkou.

Pokud bude houba v přílišném horku, začne pracovat rychleji a úplně vám zkvasí až na ocet. To platí o teplotách nad 29 °C. V chladnějším prostředí se kvasný proces zase naopak zpomalí nebo zastaví. Nedávejte tedy kombuchu do ledničky, ani to nepřehánějte s vytápěním v místnosti. Během léta je lepší volit chladnější sklep nebo spíž, pokud máte doma příliš horko.

Zázračné léčivé účinky?

Nápoj můžete popíjet dvakrát denně v celkovém množství jednu až dvě dvoudecové skleničky. Někteří lidé uvádějí, že se jim po požití nápoje točí hlava, zvedá žaludek nebo je kombucha takzvaně prožene. Zpočátku je tedy lepší začít s velmi malým množstvím, než si tělo na účinky houby zvykne. Když je kombucha překvašená, chutná více jako víno nebo až ocet a může být ostřejší, dráždivější.

Její účinky mohou být pro někoho zázračné, pro jiného nadnesené. Někdo třeba pití kombuchy nesnese. Každý si může pro sebe zvolit to, co mu vyhovuje, neexistuje univerzální lék. Co jednomu prospívá, může jinému třeba uškodit. Kombuše by se měly vyhnout malé děti ve věku do tří let a vyléčení alkoholici. Je dobré vědět, že houba obsahuje minimální procento alkoholu a kofeinu, ale také velké množství organických kyselin a vitamínů, zejména skupiny B.

Mezi uváděné léčebné účinky patří:

  • zlepšení trávení, zrychlení pohybu střev a léčba zácpy
  • urychlení metabolických procesů, snížení tělesné váhy
  • léčba dny, artrózy, artritidy
  • prevence proti rakovině
  • celkové omlazení, prodloužení života, posílení vitality a odolnosti, odstranění únavy
  • zlepšení zraku a léčba šedého zákalu
  • léčba a prevence veškerých kardiovaskulárních chorob
  • léčba jaterních a žlučníkových potíží
  • rozpouštění žlučníkových kamenů
  • celkové uklidnění, odstranění nespavosti
  • posílení imunitního systému, léčba alergií a kožních potíží
  • léčba zvětšené prostaty, posílení ledvin
  • celková detoxikace a antibiotické účinky

Galerie: Kombucha a další zdroje probiotických bakterií v potravinách

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).