Hlavní navigace

Kolikrát denně jdete „na malou“?

Sdílet

 Autor: SXC
Hyperaktivní močový měchýř, porucha, která vás donutí neustále sledovat, zda je „po ruce“ toaleta. Potřebujete ji totiž velmi často a někdy velmi narychlo. Přitom je to zbytečné.

To, že si potřebujeme dojít na záchod, dokážeme vyhodnotit díky nervovému zakončení v močovém měchýři. Při diagnostice tzv. hyperaktivního močového měchýře však nervy nefungují tak, jak mají, a člověk cítí opakované a silné nucení na močení (tzv. polakisurie). „Obecně můžeme hovořit o tzv. neurogenním močovém měchýři, hyperaktivní močový měchýř je pak jednou z možných forem, spadající pod tento obecný pojem,“ vysvětluje MUDr. Romana Pavelková (www.nykturie.cz).


Autor: SXC

Chodíte na toaletu pravidelně víckrát než 8× denně? Něco asi není v pořádku

Hyperaktivní močový měchýř je soubor urologických symptomů, k nimž se ještě dostaneme dále,  které ukazují na dysfunkci dolních močových cest.

Bývá někdy spojován, či dokonce zaměňován s jiným problémem – únikem moči,  nicméně inkontinence a hyperaktivní močový měchýř jsou zcela odlišné medicínské pojmy. Mnoho lidí pociťuje příznaky hyperaktivního močového měchýře (asi 60 %) ale netrpí únikem moči. Na druhé straně spousta lidí trpí únikem moči, ale nemají hyperaktivní močový měchýř, upozorňuje server OnaDnes.cz.

Časté návštěvy toalety jsou signálem

Jak se hyperaktivní močový měchýř projevuje? Uvádějí se tři až čtyři hlavní příznaky této poruchy. „Mezi nejčastější příznaky patří časté nucení na močení ve dne, ale i v noci, kdy je pacient probuzen nutkavou potřebou jít se vymočit. Dále tzv. urgencí, tedy náhlým nutkavým pocitem jít se vymočit, eventuálně urgentní inkontinencí – tedy pokud pacient nutkání nevyhoví, není schopen moč udržet a dojde k jejímu úniku. Dále může být provázen bolestmi v oblasti podbřišku,“ vypočítává lékařka.

Hlavní příznaky hyperaktivního močového měchýře:

  • časté nucení na močení
  • náhlým, nutkavým pocitem k močení – tzv. urgencí
  • neschopností udržet moč v případě urgence – tzv. urgentní inkontinencí
  • bolesti v podbřišku

Pokud musíte navštívit toaletu pravidelně častěji než osmkrát denně, je to podle lékařů signál, že něco není v pořádku.

S poruchou se můžete již narodit

Příčiny můžeme rozdělit mezi tzv. vrozené (již při narození – souvisí s poruchou vývoje nervového systému) nebo získané (například poranění mozku, výhřez ploténky, degenerativní neuropatie, kam patří mimo jiné diabetes mellitus, dále nádory močového měchýře, nebo vznikne po operacích v oblasti malé pánve – operace gynekologické aj.). Existují však také psychogenní poruchy vyprazdňování močového měchýře (zadržování až předržování močení).

Příčiny hyperaktivního močového měchýře

  • vrozené: souvisí s poruchou vývoje nervového systému
  • získané:
    - poranění mozku
    - výhřez ploténky
    - degenerativní neuropatie, např. diabetes mellitus
    - nádory močového měchýře
    - po operacích v oblasti malé pánve, např. gynekologických
  • psychogenní poruchy vyprazdňování

„Hyperaktivní močový měchýř se může projevit náhle, tedy spíše rozvinout během několika dnů; to platí zejména u zánětlivých onemocnění nebo po úrazech,“ vysvětluje Romana Pavelková. Pozvolný nástup je pak pozorován spíše u tzv. degenerativních neuropatií.

Porucha si nevybírá

„Onemocnění postihuje muže i ženy různých věkových kategorií. Samozřejmě záleží na původu vzniku hyperaktivního močového měchýře,“ říká lékařka.

Symptomy hyperaktivního měchýře trpí asi 12–16 % dospělé evropské populace, jejich výskyt roste s věkem, uvádí server www.nykturie.cz. Potíže mají více starší lidé a ženy, ale objevuje se i u mladých i u mužů.

Co by měl udělat člověk, který má podezření na tuto poruchu? Na koho se obrátit? „Zajisté by si podezření neměl nechávat pro sebe. Svěřit se alespoň praktickému lékaři, nebo zajít přímo na urologii. Ženy se s tímto problémem mohou svěřit i svému gynekologovi. Pak by měl následovat pohovor s pacientem o příznacích a jejich době trvání. Dále vyplnění několika dotazníků – OAB dotazník, Gaudenzův dotazník atd. Následně vyšetření lékařem včetně ultrazvuku ledvin a močového měchýře a vyšetření moči k vyloučení infekce. Pak eventuálně ještě cystoskopické vyšetření močového měchýře, pokud je potřeba. Nedílnou součástí vyšetření je pak tzv. urodynamické vyšetření, které přesně odhalí onemocnění močového měchýře ve smyslu hyper, normo nebo hypoaktivity,“ uvádí Romana Pavelková.

Léčba hyperaktivního močového měchýře:

  • cvičení a posílení svalů hráze a pánevního dna
  • omezení močopudných nápojů
  • vedení mikčního deníku
  • léky

„V prvé řadě se doporučují preventivní opatření, tj. pravidelná mikce, tedy močení, a tzv. domočení, pravidelný přísun tekutin a vyvarování se vzniku infekce močových cest z nachlazení,“ říká lékařka. „Úplné vyléčení záleží na původu vzniku onemocnění, pokud se upraví primární onemocnění (např. diabetes mellitus), dá se předpokládat, že i hyperaktivita močového měchýře se zlepší.“ 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).