Hlavní navigace

Má kilo mouky tisíc gramů? Podle výrobců ne

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Mouka, ovesné vločky, káva, mák, sušená smetana… Jsou lehčí či těžší, než uvádí výrobce na obale? Převážili jsme je a víme, zda výrobci dodržují danou hmotnost.

Zvláště o Vánocích mnozí kuchaři, kteří doma pekli cukroví ve velkém, zjistili, že není kilo jako kilo. Zkoušeli jste někdy převážit suché potraviny, které máte doma? Opravdu výrobce do sklenic uzavře 200 gramů kávy, jak deklaruje na obalu? A co mouka, je jí skutečně tisíc gramů? Zkusili jsme převážit běžné domácí potraviny. S výsledky vás seznámíme v galerii:

„Před Vánoci jsem potřebovala poslat poštou pět balení instantní kávy. Nechtěla jsem však platit váhu sklenic a příjemce neřešil, jestli je káva otevřená. Rozhodla jsem se tedy obsah vysypat do pytlíku a poslat kávu jen tak. Když jsem ale doma obsah pěti balení zvážila, nestačila jsem se divit. Váha ukazovala o cirka 150 gramů méně, než by podle údajů na obalech měla mít,“ napsala nám naše čtenářka Jana Žižková z Liberce. Její příběh se nám stal inspirací pro převážení suchých potravin, které jsme posbírali ve dvou domácnostech. Je opravdu možné, že v každé sklenici instantního kafe je o třicet gramů kávy méně

Čtěte také: Kvalitní chleba nemůže stát 9,90, říká pekař

Co znamená „e“ u hmotnosti výrobku?

Převážila jsem třináct kilo mouky, půl kila ovesných vloček a bulguru, kilo soli, čtyři balení těstovin, tři smetany do kávy, dvě balení máku a čtyři balení kávy. Hned v úvodu kontrolního měření mě zaujalo, že káva a většina dochucovadel má před údajem o váze označení písmenem „e“, ostatní potraviny jsou onoho „éčka“ prosté.

Co toto písmenko znamená, jsme se zeptali mluvčího Ministerstva zemědělství (MZe): „Aby byly balírny oprávněny uvést na trh zboží s označením „e“, musí mít systém kontroly správnosti množství, zajišťující splnění požadavků stanovených vyhláškou, včetně průkazné evidence četnosti a výsledků měření. Jsou zde možné přípustné odchylky v měření,“ řekl nám Jan Žáček.

Čtěte dále: Kdo si mastí kapsu na chlebu? Pekaři to nejsou

Jednoduše řečeno, balírna či dovozce nám písmenem „e“ na obalu poskytuje záruku, že jeho zboží splňuje zákonem dané limity pro odchylky ve váze. „e 250 g“ tedy není žádným závazkem, že kupujete přesné čtvrt kilo kávy. Dle následující tabulky je patrné, že v takovém kofeinovém balíčku můžete mít o devět gramů kávy méně – jak praví příloha č. 1 k vyhlášce č. 328/2000 Sb.

Přesnou váhu potravin nezaručí vůbec nikdo

Jenže většina výrobků ono „e“ u své hmotnosti nemá. Znamená to pak, že výrobce mouky může do pytlíku odsypat jen 750 gramů bez jakéhokoliv postihu? „Záporná hmotností nebo objemová odchylka je považována za klamání spotřebitele,“ říká Jan Žáček. Ale má to háček. Toto by platilo pouze v případě, že pro konkrétní druh potravin nejsou minimální odchylky ve váze nijak právně upraveny. Jenže ony jsou upraveny snad pro všechny potraviny, které špajz zvládne pojmout. Tabulky přípustných odchylek bez označení „e“ najdete v galerii„Vzhledem k tomu, že minimální výše hodnot hmotnostních a objemových odchylek byla stanovena zejména v kontextu technické úrovně výrobních a plnících zařízení výrobců, je rovněž velmi obtížné docílit toleranci přesnosti,“ dodává mluvčí MZe.

Čtěte také: Káva v supermarketu je stará

Pátrali jsme i po tom, jestli v naší zemi existuje orgán, který si, stejně jako my, zakoupenou kávu přesype na váhu a zjišťuje odchylky podle uvedených předpisů. Jan Žáček nás odkázal na ČOI: „Poctivost prodeje z pohledu deklarování množství potraviny na obale je primárně předmětem výkonu dozoru České obchodní inspekce.“ Jana Jelínková z ČOI nám tuto tezi ale vyvrátila: „ČOI se zabývá kontrolou hmotnosti nebalených potravin. Například, když si koupíte deset kilogramů brambor na váhu a dostanete jen devět a půl, můžete nám dát podnět k prošetření.“ 

Výrobce se hlavně s moukou moc nepředá

Vypadá to tedy, že hmotnost balených výrobků je horký brambor, který nikoho nepálí, ale dobře se přehazuje. Naštěstí je to, alespoň na základě našeho vážení, celkem jedno. Respektive jedno je to v případě, že pečete jednou za měsíc. V případě denního pečení se můžete na výrobce i pěkně rozzlobit. 

Soli nám výrobce dopřál mnohem víc, než zamýšlel, ale na zmiňované mouce a ovesných vločkách nás šetří. Když jsme vážili různé druhy potravin od stejných i různých prodejců, běžná kuchyňská váha nevykázala zásadnější rozdíly od výrobcem uvedené hmotnosti. Až na hříšníka z Předměřic. Na dvou kilech jejich mouky jsme zjistili deficit přes 80 gramů. Na deseti kilech mouky tak můžeme, v případě stejných zjištění, tratit bezmála půl kila. Pokud pečete často a šetříte každou korunu, je to na pováženou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).