Hlavní navigace

Gynekologie stojí od stovek až po tisíce. Proč, to nikdo neví

25. 3. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Platby, v nichž se málokdo vyzná, jsou doménou gynekologických ordinací. Často se ani nedozvíte, že poplatek, který máte uhradit, je „dobrovolný“, ani to, co za něj dostanete.

Markéta Dobiášová byla pro svou gynekoložku ideální zákaznicí. Když otěhotněla, bylo jí osmatřicet a bylo jasné, že na nějakou korunu při placení nekouká. „Když mi lékařka nabídla, zda nechci za šest tisíc korun takzvaný nadstandardní těhotenský balíček, moc jsem nad tím nepřemýšlela a zaplatila si ho,“ popisuje. Dneska svého neuváženého rozhodnutí spíše lituje, protože za své peníze toho moc navíc ve srovnání s klientkami, které o balíček nestály, nedostala.

„Namátkou jedno balení těhotenských vitamínů, balíček pro těhotné plný reklamních vzorků a letáků, několik fotografií z ultrazvuku při každé návštěvě, které mi doktorka pak pošle mailem,“ vyjmenovává těhotná žena.

Přečtěte si: Gynekologie pro holčičky


Autor: SXC

Kdyby si balíček nezaplatila, za každou fotografii z ultrazvuku by musela zaplatit 200 korun. A na 600 korun by ji vyšlo samostatné určení pohlaví, k němuž ale v jejím případě vůbec nedošlo, protože jí ho mezitím úplně zadarmo řekli na velkém ultrazvukovém vyšetření, na kterém byla v porodnici v Podolí.

Lékařka Markétě Dobiášové slibovala i nadstandardní čas věnovaný při jednotlivých prohlídkách. „Ale já vlastně nevím, o čem se s ní mám bavit. Nemám žádné problémy, takže je to vždycky za pár minut hotové. A kdybych potíže měla, musela by se se mnou doktorka přece zabývat tak jako tak,“ uvažuje.

Chcete, abychom vás vzali v osm večer? Tak plaťte

Ne zcela vysvětlitelné platby se samozřejmě netýkají jen těhotných, ale v gynekologických ordinacích jsou každopádně mnohem častější než třeba na ORL.

 „Já platím za každou návštěvu své gynekoložky 350 korun, což není tak hrozné, jelikož sem chodím nejvýše dvakrát ročně. A zaplatím to ráda, protože mi vyhovuje, že mají otevřeno až do osmi večer a po objednání tu navíc nikdy nečekám,“ vysvětluje svůj postoj Kateřina Pecková, která má lékařku v centru Prahy.


Autor: Isifa.cz

Samozřejmě ví o tom, že gynekoložka vlastně na vybírání peněz za jednotlivé návštěvy nemá nárok, protože má smlouvu s Kateřininou zdravotní pojišťovnou, která jí proplácí veškerou zdravotní péči o ni. „Její ambulance je součástí zařízení, které sdružuje odborníky z různých lékařských oborů, a podobně se platí i v ostatních ambulancích – oni to prezentují jako dar, který využijí k zajištění nadstandardních služeb,“ říká Pecková. Gynekoložku rozhodně měnit nechce, protože je s tou svou spokojená a navíc dobře ví, že v Praze mají ordinace téhle odbornosti hodně narváno.

Je jen na pacientech, zda zaplatí, říkají právníci

Právě několik set korun za jednotlivou návštěvu nebo plus minus tisícovka za jakési roční předplatné na péči gynekologa se zejména ve velkých městech stává v posledních letech standardem.

Přitom na druhou stranu existují ordinace, kde po ženách nic nechtějí, případně jen pár desetikorun třeba za jednorázová gynekologická vyšetřovací zrcadla, která zdravotní pojišťovny neproplácejí. Někdy se navíc ceny zvednou, aniž na to pacientky někdo předem upozorní. Nedávno tak byly překvapené třeba klientky gynekologů, kteří nově působí na pražské poliklinice Budějovická pod hlavičkou společnosti Medicon. I jejich dosavadní pacientky mají teď nově platit 500 korun jednorázový poplatek za režijní náklady – podle představitele společnosti Radka Klimenta je ovšem tento poplatek dobrovolný. A přesně tak mají podle právníků lidé k podobným požadavkům v ordinacích přistupovat, protože na tyto peníze doktoři, kteří mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami, nemají nárok.

Čtěte také: Co chytíte v posteli?

Jenže v praxi to není tak snadné, protože z toho, jak je informace o placení formulována, často ona dobrovolnost není vůbec zřejmá. A navíc pacient, který často k lékaři přichází s různými obavami o své zdraví, nemá dostatečný odstup, aby dokázal jejich finanční požadavky takto posoudit. „Když mi lékařka řekne, že jsem ještě nezaplatila tisícovku ročního poplatku, je mi to hloupé a honem to běžím napravit,“ přiznává Radka Váňová, která přitom ke gynekoložce většinou rovněž nezavítá častěji než jednou dvakrát ročně.

Co za svou tisícovku dostane navíc? Když potřebuje recept na antikoncepci a není zrovna potřeba, aby přišla na kontrolu, pošlou jí ho poštou. Když lékařce z laboratoře přijdou výsledky kontrolního screeningu, pošle je Váňové esemeskou. „Jinak vlastně nic, krom vcelku vstřícných ordinačních hodin a toho, že když mám akutní problém, vezmou mě skoro hned.“ 

V případě plateb za zmíněný těhotenský balíček či fotografii z ultrazvuku, je navíc situace ještě jiná – tady už jde skutečně o nadstandard, který sice zákony zatím nijak nevymezují, ale i z povahy nabízené služby je to zřejmé. Je pak na lékařích, jak vysoko si nasadí ceny a na pacientech, kolik budou ochotní platit. Někde tak fotografie z ultrazvuku vyjde na přijatelných 50 korun, zatímco o jednu městskou čtvrť dál si neváhají účtovat až několik stovek.

Pokud s tím klientky nemají problém, těžko čekat, že cena půjde dolů.

Platíte na gynekologii? A víte přesně za co?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).