Hlavní navigace

Kolik stojí dítě ze zkumavky

13. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Je vám 22 až 39 let a máte problémy otěhotnět. Chcete využít možnosti IVF takzvaně „na pojišťovnu“. I tak budete muset sáhnout hluboko do peněženky. Kolik vás celý proces bude stát?

neplodností se potýká každý pátý pár a v budoucnu se tohle číslo ještě sníží. Běžně odkládáme mateřství na dobu dlouho po třicítce. Čím dál častěji se také stane, že si kompletní IVF cyklus musíme zaplatit sami. Maximálně 39 let je totiž jasně daná hranice. A s ní také raketově stoupá riziko, že se embryo „nechytí“ a těhotenství skončí pouhým pokusem.

Připlatit si na těhotenství

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky si v roce 2014 proceduru umělého oplodnění zaplatilo celkem 44 % z celkových 18 tisíc žen. Bylo jim tedy více než 39 let, nebo se ani jeden ze tří (v některých případech čtyř) základních pokusů nepovedl. Úspěšnost IVF cyklu se totiž odhaduje na 40 %. A každý další pak sám o sobě stojí asi 26 000 korun. To ale není všechno.

IVF – oplodnění ve zkumavce

  • in vitro fertilizace
  • jedna z metod asistované reprodukce, která se používá při léčení neplodnosti
  • proces, při kterém se vajíčko oplodňuje spermií mimo tělo ženy: in vitro

Přečtěte si o podmínkách pro umělé oplodnění v ČR a Evropě.

„Na pojišťovnu“ s doplatkem

„Úhrada pojišťoven se týká samotného IVF a některých vyšetření před ním. I v rámci tohoto balíčku si však ženy musí za některé léky a další úkony zvyšující šanci na oplodnění doplácet. Tyto částky se pohybují od 3000 do 13 000 korun,“ uvádí Matěj Stejskal z pražské kliniky Gennet.

A jeho slova potvrzuje tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Hana Kadečková: „Ve výše uvedených nákladech nejsou započteny další náklady na nezbytné diagnostické výkony – například imunologické, genetické, virologické a zobrazovací vyšetření. A také léčebné intervence prováděné v souvislosti s léčbou neplodnosti. Takže zjistit odpověď na dotaz, kolik stojí dítě ze zkumavky, je velmi složité.“

Podle údajů, které zveřejnil Zdravotnický deník, v současné době ale neplodné páry doplácejí už v základních cyklech za léky a část metod v průměru 17,5 tisíce korun.

Na co (komu) přidá pojišťovna

I když může cesta k dítěti vést z několika směrů, zdravotní pojišťovny hradí pouze formu in vitro fertilizace (IVF, tj. oplodnění ve zkumavce, při kterém se vajíčko oplodňuje spermií mimo tělo ženy), a to ve třech cyklech. Pokud bylo v prvních dvou pokusech použito pouze jedno embryo, tak to jsou cykly čtyři. Navíc nárok na příspěvek mají pouze ženy, a to i v případě, že je problém na straně muže. Děti chceme čím dál později, ale tím méně úspěšný může být cyklus IVF.

Ožehavou je tedy otázka věku, do kterého pojišťovna pokusy proplatí: „Úhrada IVF je dána legislativními předpisy a probíhá striktně podle zákona,“ zdůrazňuje Hana Kadečková. „Pokud by se tedy chystaly nějaké změny, jsou v rukou legislativců, nikoli zdravotních pojišťoven.“

Galerie: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

Není to jen zkumavka

„Pojišťovny neplatí také některé procedury, které zvyšují šance na úspěch – např. užití mikromanipulačních technik – injekce spermie přímo do nitra vajíčka,“ vysvětluje dále Hana Kadečková. „Hrazeny nejsou ani některé další úkony, například zmrazení a uchování oocytů.“

Laboratorní metoda ICSI, kde je odebrané vajíčko oplodněno spermií, která je injekčně vpravena přímo do něj, stojí mezi 5–8 tisíci korun. Její upravená metoda je pak ještě dražší – 8 až 13 tisíc. Za metody MESA a TESE (operační odběr spermií z varlete či nadvarlete) vydáte 10 až 25 tisíc korun. Existuje však řada dalších specifických vyšetření, která zkvalitňují výběr či uchovávání embryí a zvyšují tak šanci na otěhotnění, nicméně i ty si pacienti musí zaplatit sami.

Umělé oplodnění v kurzu

Dítě „ze zkumavky“ stojí obvykle tím více, čím starší jsou zájemci o něj. A věk prvorodiček, které přicházejí do center asistované reprodukce, se zvyšuje každým rokem. Ne náhodou – plodnost žen totiž po 40. roce významně klesá.

„Vyšší věk rovněž negativně ovlivňuje úspěšnost jednotlivých cyklů. Úspěšnost umělého oplodnění je u starších žen nižší, a proto je často nutné léčbu několikrát opakovat, což úměrně navyšuje výslednou částku zákroku. Používají se finančně náročnější technologie a došlo k celkovému navýšení nákladů. Neplodné páry se leckdy musí na založení rodiny podílet nemalými částkami,“ doplňuje Matěj Stejskal z kliniky Gennet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).