Hlavní navigace

Kolik masa obsahuje hot dog z IKEA? Žádné

Sdílet

 Autor: Ikea
Po klasickém hot dogu přichází IKEA na trh s nemasovou variantou. Víme, co obsahuje masová i vegetariánská verze, kolik stojí i kolik se jich ročně prodá.

Společnost IKEA, známá zejména prodejem nábytku, přišla na trh s vegetariánskou variantou svého oblíbeného hot dogu. A není v něm namletá sója, jak bývají vegetariáni u podobných produktů zvyklí, jde o čistě rostlinný párek ze zeleniny. A stojí stejně jako jeho starší masový bratr.

Ptali jsme se, jak a kde se hotdogoví sourozenci vyrábí a jaké je jejich přesné složení. Možná budete (mile) překvapeni, co se dnes dá za dvanáct korun pořídit.

Hot dog s masem se vyrábí v Česku


Autor: ikea.com

Masový hot dog, IKEA

Mezi vůbec neoblíbenější pokrm patří v IKEA hot dog – párek v žemli. V 80. letech minulého století stanovil Ingvar Kamprad, zakladatel IKEA, cenu hot dogu na pět švédských korun – což byla ve srovnání s konkurencí v tehdejším Švédsku poloviční částka. Od té doby se už cena moc nezměnila, když víme, že jedna švédská koruna je cca dvě padesát Kč a my i v Česku tento hot dog kupujeme za dvanáct korun. I proto dnes patří IKEA k jednomu z největších výrobců hot dogů na světě – ročně jich prodá více než sto milionů, v Česku jeden a půl milionu.

Bez zajímavosti není ani to, že masové hot dogy se vyrábějí přímo v České republice, a to ze skutečného masa, žádné separáty. Každý hot dog je z pětačtyřiceti procent tvořen vepřovým bokem, ze čtvrtiny hovězím předním, a nakonec z vepřové plece, jíž obsahuje deset procent. Zbytek tvoří voda, škrob, sůl a koření (více níže).

…a hot dog bez masa pochází ze Švédska


Autor: Ikea

Vegetariánský hot dog, IKEA

Protože IKEA chce inspirovat lidi ke zdravějšímu a udržitelnějšímu životnímu stylu, a to i prostřednictvím jídla, rozhodla se vedle masové varianty hot dogu zavést do prodeje také vegetariánský hot dog. „Hlavními složkami jsou kapusta, červená čočka, quinoa, cibule, mrkev, brambory a různé druhy koření, jako je zázvor, kurkuma, sůl a pepř. Všechny ingredience jsou rostlinného původu i včetně pečiva, se kterým se podává, je vhodný i pro vegany,“ uvedla pro server Vitalia.cz Soňa Knaiflová, manažerka IKEA Food pro IKEA Česká republika, Slovensko a Maďarsko.

Od února 2018 byl v pilotním režimu testován v obchodním domě ve švédském Malmö, jinde v Evropě včetně ČR je pak v nabídce od začátku srpna 2018. V Americe se začne prodávat až od září 2018 a na ostatní trhy bude uveden až v průběhu roku 2019.

„Na receptuře jsme pracovali zhruba jeden rok, naším záměrem bylo vytvořit snack na rostlinné bázi, který svou chutí uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky,“ říká Soňa Knaiflová. Protože jsou na výsledek v IKEA hrdí, byli by rádi, kdyby se vegetariánská varianta hot dogu jednou těšila takové oblibě jako jeho masový předchůdce. „Víme však, že ho zákazníci musí nejdříve objevit, takže bychom chtěli dosáhnout 10 % prodejů masových hot dogů,“ věří v růst popularity manažerka IKEA.

Složení masového párku z IKEA:

Maso 80 % (vepřový bok 45 %, hovězí přední 25 %, CZE, vepřová plec 10 %), voda 14,3 %, bramborový škrob 2 %, jedlá sůl 2,5 %, koření, 0,5 %, výtažky koření 0,2 %, stabilizátory: citronan trisodný, dusitan sodný, 0,4 %, antioxidant: L-kyselina askorbová, 0,1 %, barva: cochineal, 0,002 %.

Složení vegetariánského „párku“ z IKEA:

Kadeřávek, čočka, červené zelí, quinoa, smažená cibule, pšeničný protein (gluten), řepkový olej, mrkev, cukr, zázvor, certifikovaný palmový olej, cibule, sůl, červený vinný ocet, pšeničná mouka, brambory, (E461), houbový koncentrát, bramborový škrob, stabilizátor: karagenan, chlorid draselný, vinný ocet, cibulový prášek, celer, koncentrát citrónové šťávy, kurkuma, kajenský pepř, černý pepř, E101 – riboflavin.

TIP: Smí se výrobek bez masa jmenovat párek? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).