Hlavní navigace

Koláčkova pekárna přišla o značku kvality a výjimečnosti

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Vyhlášená Koláčkova pekárna ze severu Čech peče regionální koláč z italských jablek a nepřijde jí to divné. Odporuje to ale pravidlům soutěže, do které se přihlásili.

Před třemi lety vznikla Koláčkova pekárna, která se prakticky ihned stala vyhlášenou široko daleko, začala totiž péct žitný chléb pomocí třístupňově vedeného kvasu. Oblíbili si ho znalci, například výživová odbornice Margit Slimáková či Pavel Maurer, autor průvodce Grand Restaurant, i zákazníci, a to nejen u nás, ale také v Německu. Pekárna rozšířila výrobu a začala kromě různých druhů chlebů vyrábět i celozrnný koláč se sezónním ovocem. Pro tento výrobek získala v roce 2016 i značku Regionální potravina Libereckého kraje.

Jenže na jaře 2018 přišla kontrola a její výsledky nejsou pro severočeskou pekárnu nijak příznivé. Ale rozhodně nejsou překvapivé, pekárna totiž porušila jedno z hlavních kritérií, které jí umožňovalo používat tuto značku. Pekárna se však brání, že nemohla jinak.

Regionální potravina:

Obsahuje 70% podíl surovin z daného regionu, případně z objektivních důvodů z tuzemských surovin. Hlavní surovina musí být 100% tuzemského původu. Základním předpokladem je samozřejmě také kvalita. Dalším důležitým kritériem je výjimečnost potraviny, která zaručuje její jedinečnost ve srovnání s běžnými výrobky na trhu, např. pro region typická chuť.

Zdroj: SZIF (zkráceno)

Italská jablka v Regionální potravině

Na jaře roku 2018 se v Koláčkově pekárně objevila na kontrole inspektorka ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a zajímala se o výrobu a dodržení postupu při výrobě celozrnného koláče se sezónním ovocem. A našla nesrovnalosti v původu jablek na koláč, která měla být podle pravidel Regionální potraviny česká, avšak byla italská. Neprodleně proto informovala Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), instituci, která značku Regionální potravinu uděluje a spravuje, a následně i ministerstvo zemědělství. Na konci července pak SZIF informoval i veřejnost o odebrání Regionální potraviny.

Galerie: Koláčkova pekárna

„Zakládáme si na tom, že potraviny jsou z čerstvých kvalitních surovin. Jako ovoce tedy do koláče používáme čerstvá nakrájená jablka. Jenže ta v Libereckém kraji ani v jiném kraji České republiky nejsou k dostání celoročně,“ uvedla spolumajitelka Koláčkovy pekárny Michala Koláčková. Používají prý česká jablka po dobu, po kterou je využívat lze.

„Nicméně mě nenapadá, jakou jinou možnost jsme měli zvolit. Nahradit koláč v období mimo sezónu marmeládou? Jiné ovoce v ČR také není celoročně. Ano, mohli jsme koláč mimo sezónu nevyrábět, ale zákazníci ho po nás chtějí, chutná jim. Stojím si za tím, že kvalita, chuť ani receptura neutrpěly, jen jsme koupili jablka italská v době, kdy v Čechách žádná jablka nejsou,“ brání se Michala Koláčková.


Autor: Vitalia.cz

Celozrnný koláč (Koláčkova pekárna)

Kvalita, chuť ani receptura sice utrpět nemusely, avšak hlavní kritérium, pro které byla značka udělena, bylo jednoznačně porušeno. V Koláčkově pekárně však mají jiný názor: „Jestliže nestačí argument využívání jablek z ciziny v případě, že česká jablka na trhu nejsou, musíme se smířit s tím, že na ocenění nedosáhneme. Ale v tom případě v Libereckém kraji, který není primárně zemědělský, moc potravin k ocenění nezbývá,“ říká Michala Koláčková. Zda se budou odvolávat proti rozhodnutí, zatím neví, prý prostřednictvím libereckého zástupce Regionální potraviny vznesou nesouhlas. Na to už je ale nejspíš pozdě. „Výrobce měl patnáct dní na vyjádření nesouhlasu s rozhodnutím ministerstva, této možnosti však nevyužil,“ uvedla Vladimíra Nováková ze SZIF.

Koláčkova pekárna tak musí neprodleně značku z celozrnného koláče ze sezónního ovoce odstranit, žádný finanční postih je ale nečeká. „Postihem je už samotné odebrání značky a medializace,“ uvedla Vladimíra Nováková.

Za pět let existence byly odebrány jen dvě značky

Za pět let existence značky Regionální potravina bylo zeleným logem označeno zhruba tisíc výrobků. „K dnešnímu dni byla tato značka za dobu trvání soutěže odebrána za zjištěný nedostatek dozorovými orgány SVS a SZPI pouze dvěma výrobkům,“ řekla serveru Vitalia.cz Vladimíra Nováková. Šlo o BIO Domovina polotučný kravský sýr od společnosti Kozojedský dvůr s.r.o. a právě Celozrnný koláč z Koláčkovy pekárny.

Koláčkova pekárna je aktuálně držitelem Regionální potraviny u Žitného chleba bio celozrnného.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).