Hlavní navigace

Kojenecká voda je pro nejmenší děti lepší než ta z kohoutku

20. 4. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Kohoutková nebo z plastu? Co se týče těch nejmenších dětí, zní doporučení dětských lékařů jasně: do jednoho roku by matky měly dávat přednost kojenecké vodě před tou z vodovodu.

Podávání kojenecké vody těm nejmenším má své opodstatnění. Možná některé z maminek stále váhají, proč by měly svým dětem dávat raději kojeneckou vodu, než vodu z kohoutku, která není pro takto malé děti prokazatelně vhodná. Dětský lékař Milan Kudyn by doporučil maminkám právě vodu z lahve.

„Přestože můžeme říci, že se kvalita dodávané kohoutkové vody hodně zlepšila, jsou jisté zákonitosti, které nezměníme. Voda z kohoutku je stále voda, která projde před distribucí do sítě úpravnou. I po úpravě může voda obsahovat dusičnany a vyšší obsah minerálních látek, které není dětské tělíčko schopné zpracovat,“ říká Kudyn.

Kojenecká voda je lepší pro ledviny dítěte

Do kdy je tedy nutné používat vodu kojeneckou, kdy už je dítě připraveno si s nástrahami poradit? „Doporučuji používat kojeneckou vodu pro přípravu kojenecké stravy a čajů minimálně do jednoho roku,“ říká Kudyn a vysvětluje, že je nutno si uvědomit, že ledviny nejmenších dětí – novorozenců a kojenců – nemají ještě dostatečně vyvinutou schopnost vylučovat z organizmu (filtrovat z krve) do moče zvýšené koncentrace cizorodých a minerálních látek. „Žádoucí je tedy minimalizovat zbytečné riziko poškození ledvin, v kterých se tyto látky mohou usazovat. Myslet musíme i na to, že z hlediska vývoje a funkce není dítě malý dospělý,“ říká pediatr.

Dokud je dítě kojeno, dostává společně s mateřským mlékem všechny potřebné látky. Pokud už dítě ale maminka přikrmuje, tak by měly kaše a mléka obsahovat vše potřebné pro jeho zdravý vývoj. V těchto výrobcích se nyní už dá najít vše potřebné pro vývoj dítěte. A protože i všeho dobrého moc škodí, je zbytečné dodávat kojenci s vodou ještě další minerální látky. „Proto se doporučuje pro přípravu příkrmů používat vodu s nízkým obsahem minerálních látek, kterou je prokazatelně právě kojenecká voda. I pro dospělého člověka je v ní dostatek látek, které jsou třeba a nic navíc, co by naše tělo zbytečně nevyužilo,“ doplňuje lékař.

Přípravu příkrmů pouze z kojenecké vody je vhodné ukončit v období mezi desátým měsícem a prvním rokem života dítěte, kdy ledviny jsou již schopny eliminovat nežádoucí látky, které by mohla obsahovat „kohoutková voda“, nebo se dostaly do domácnosti prostřednictvím vodovodního řádu.

Voda se v lahvi nezkazí

Některé maminky se bojí toho, že je voda v lahvi příliš dlouho a nemá po určité době takovou kvalitu, jako při stáčení a mohou v ní být nějaké látky, které by mohly dítěti ublížit. K tomu říká odborník přes vodu Vladimír Řezníček, že kojenecká voda neprochází žádnou úpravnou a je identická v lahvi a taková, jaká je hluboko pod povrchem země, takže je v bezvadné kvalitě a složení.

„Pokud se stane, že se do vody nějaká zbloudilá bakterie dostane v průběhu čerpání vody, je odstraněna UV lampou, která je před zařízením na plnění lahví. Tímto je zajištěno hygienické zajištění vody, ale nejde o žádnou chemickou úpravu. Díky tomu je voda mikrobiologicky naprosto čistá, a pokud se v ní cizorodé látky nevyskytují, nemá se zde co rozmnožovat a kvalita vody se tak nemění,“ vysvětluje Vladimír Řezníček.

A odkud vlastně kojenecká voda pochází? Záleží na konkrétním případu. Vždy jde ale o čisté prostředí, kde se z velké hloubky voda čerpá nebo samovolně vyvěrá. Například u Horského pramene jde o podhůří Nízký Jeseník, místo na výskyt kvalitních pramenů vody velmi bohaté. Matky nemusí mít ani strach z lahví, v nichž si vodu domů přinášejí. Lahve s kojeneckou vodou neobsahují problematické látky, které by se mohly do vody uvolňovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).