Hlavní navigace

Názor k článku Koalice pro podporu očkování aneb Jak v ČR běžně vypadá zákulisí nezávislosti od anonym - V letech 2009 – 2012 se uskutečnila divoká...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 12. 2015 17:11

    bez přezdívky

    V letech 2009 – 2012 se uskutečnila divoká privatizace očkování a dodávky očkovacích látek. Ministerstvo zdravotnictví v roce 2009 pod vedením ministryně Juráskové svévolně a protiprávně, v rozporu s tehdy platným zákonem o ochraně veřejného zdraví, změnilo systém distribuce očkovacích látek. Ministerstvo v létě 2009 zastavilo distribuci očkovacích látek přes krajské hygienické stanice a předalo ji kompletně konsorciu firem Phoenie-Avenier.

    Následně ministerstvo prosadilo povinný nákup očkovacích vakcín lékaři od distributora a zrušilo výhodný systém financování nákupu očkovacích látek ve velkém s množstevní slevou ze státního rozpočtu. Nákup vakcín byl uložen zdravotním pojišťovnám na náklady zdravotního pojištění.

    Zpráva ČTK ze dne 7.6. 2012 potvrzuje obrovskou aroganci moci v České republice a postupnou systematickou privatizaci a přeměnu veřejného zdravotnictví na soukromé se všemi dopady na občany.

    Podrobněji viz články

    a) "Jak se s přispěním politiků dělá zdravotnický byznys ve velkém" http://www.tribune.cz/clanek/27041-jak-se-s-prispenim-politiku-dela-zdravotnicky-byznys-ve-velkem

    b) "Výrobci vakcín platí komisaře pro očkování" http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/212411058330809/obsah/213635-vyrobci-vakcin-plati-komisare-pro-ockovani/

    Stát v současné době na privatizaci tvrdě doplácí. Připravil se o stamiliony do státní pokladny za nepovinné očkování.

    Stát si pořádně zavařil. Tím, že se vzdal distribuce vakcín a také kontroly nad nimi, zbavil se jak stamilionových příjmů z nepovinného očkování, tak přesné evidence a dohledu nad proočkovaností dětské populace," kritizuje rozhodnutí předchozích tří vlád lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

    Zatím co dřív nakupoval vakcíny pro obyvatelstvo stát, dnes má látky zajistit soukromá firma, kterou vybralo ministerstvo zdravotnictví.

    Konkrétně jde o společnost Avenier ze zdravotnického koncernu Agel miliardáře Tomáše Chrenka. Vedení resortu vybralo původní konsorcium firem Phoenix-Avenier podle hlavního hygienika Michaela Víta v soutěži, která se odehrála v roce 2009. Očkování firmě svěřilo i přes to, že společnost žádné zkušenosti s distribucí vakcín do té doby neměla.

    "Vakcíny se navíc přestaly hradit ze státního rozpočtu, místo toho je pacientům začaly platit pojišťovny. Ministerstvo v té době nabídku hrazených očkovacích látek také rozšířilo. Nově měli mít pacienti zdarma třeba očkování proti pneumokoku," doplňuje bývalý šéf České lékárnické společnosti Stanislav Havlíček.

    Ve skutečnosti ale změna přinesla něco úplně jiného: výdaje za očkování začaly raketově stoupat. Zatímco před změnou zaplatil stát za vakcíny podle současného HH kolem 800 milionů korun, v loňském roce už se suma, kterou musely najít na účtech zdravotní pojišťovny, vyšplhala k jedné miliardě. Tedy o čtvrtinu víc.

    "Číslo přitom zahrnuje jen náklady na očkování povinné," upozorňuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Právě jeho pojišťovna poslala na látky hrazené ze zákona asi 580 milionů korun. Odhady na letošní rok podle něj hovoří dokonce o 600 milionech.

    Další peníze padly na vakcíny, které si lidé museli zaplatit sami - například proti chřipce, žluté zimnici nebo klíšťové encefalitidě. Podle odhadů lékárníků se tak mohla částka za očkování vyšplhat až na 1,6 miliardy korun.

    Zisky přitom sčítá soukromá společnost Avenier. Podle výroční zprávy z roku 2013 utržila za prodej zboží téměř 1,5 miliardy korun. Ještě v roce 2009, když distribuci vakcín na starosti neměla, nepřesahovaly její tržby 71 milionů korun.

    Další peníze si firma vydělá díky svým devatenácti očkovacím centrům, kde si lidé mohou nechat vakcínu i vpíchnout. "Centra se ale věnují výlučně očkování na žádost klientů a cestovní medicíně," přibližuje Jitka Novotná, která firmu Avenier zastupuje.

    HLAVNÍ HYGIENIK ČR je ve střetu zájmů jelikož toleruje umístění Očkovacích center soukromé akciové společnosti AVENIER v budovách Krajských hygienických stanic např. České Budějovice a Znojmo

    HLAVNÍ HYGIENIK ČR toleruje skutečnost, že pracovníci KRAJSKÝCH HYGIENICKÝCH STANIC (což jsou ve smyslu § 82 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb. správní úřady působící ve správním obvodu......, který jsou podle zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, organizační složkou státu) jsou zároveň vedoucí soukromých Očkovacích center soukromého distributora vakcín Avenier.

    Příklad : MUDr. Alena Dvořáková je vedoucí Očkovacího centra AVENIER Jihlava a zároveň vedoucí Protiepidemického odboru Krajské Hygienické Stanice Jihlava https://www.ockovacicentrum.cz/cz/jihlava-ordinacni-hodiny a http://www.khsjih.cz/odbor-epid.php

    Další praktiky v oboru očkování v ČR jsou také popsány v rozsáhlém materiálu vypracovaném Ligou lidských práv v roce 2012, nazvaného "Analýza -Vliv farmaceutických firem, očkování a reklama" ( dále jen "Analýza".) Úplné znění analýzy je zde
    http://llp.cz/publikace/vliv-farmaceutickych-spolecnosti-ockovani-a-reklama/
    .- dozvíte se to co media tají a nesděluji!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).