Hlavní navigace

Kloubní výživa – jedno balení pod stromeček je nesmysl

12. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Reklama na přípravky na potíže s klouby je právě teď, před Vánoci, všudypřítomná. Funguje však? Pomůže, ale nespasí, říká lékař. Co tedy koupit a neprohloupit?

Byla by škoda šmahem zatratit všechny přípravky, které slibují, že dokáží zlepšit stav kloubů, jako neúčinné. Dovedou totiž jejich stav zlepšit, ovšem za splnění několika podmínek: klouby nesmí být poškozené příliš, protože přípravky fungují spíše jako prevence, závažné problémy nevyléčí. Dále počítejte s tím, že smysl má jen dlouhodobé užívání, která však vyjde až na několik tisíc korun ročně. A nakonec, musíte si vybrat přípravek s dostatečným množstvím účinné látky.

Podle sportovního lékaře Jana Nováka má užívání kloubní výživy smysl, pokud sníte třeba deset balení ročně. Jedno balení, které se chystáte dát například svému partnerovi pod stromeček, proto nikoho nevytrhne.

Kdy stačí doplňky a kdy jsou potřeba injekce

Možná vás zarazilo, že byste kloubní výživu měli dát svému partnerovi, protože ji máte spíše za dárek pro rodiče či prarodiče? Jenže klouby stárnou již od čtyřiceti let a dobře vybrané doplňky to mohou zpomalit. Avšak na skutečně bolavé klouby seniorů už samy o sobě skutečně nestačí, léčba těchto obtíží už patří do rukou lékaře, který dokáže předepsat krom léků na bolest také léky, nikoli jen doplňky, na kloubní výživu. Ty se často podávají injekčně.

Proč vlastně klouby bolí?

  • Kloubům nesvědčí příliš velká anebo dlouhodobá zátěž, případně kombinace obojího.
  • Důsledky jejich poškozování se začínají výrazněji projevovat po čtyřicítce, kdy o sobě dává vědět artróza. Při tomto nezánětlivém kloubním onemocnění bere za své kloubní chrupavka.
  • Ta za normální okolností připomíná pružinu, která se v kloubech stlačuje a tlumí tak tlak na ně působící. Jenže po čtyřicítce už se neobnovuje tak jako dříve, přičemž kromě samotného věku může potíže zvyšovat intenzivní námaha při sportu stejně jako obezita, chrupavce nesvědčí ani úrazy.
  • Projevuje se tu navíc dědičnost, kdo má štěstí, tomu předkové odkázali odolnější chrupavku.
  • Asi nejvíce se artróza projevuje na velkých kyčelních kloubech, dále v kolenou, na páteři a také na drobných kloubech rukou.
  • Příznaky? Stupňující se bolesti, zarudlost kloubu, který může být teplejší, omezená hybnost. Při závažnějších projevech pomohou léky proti bolesti, důležitá je rehabilitace, stav mohou při dlouhodobém užívání zlepšit také léky nebo kvalitní potravinové doplňky dodávající tělu kloubní výživu.

Nicméně i o výběru kloubní výživy v podobě potravinových doplňků byste se měl i poradit s lékařem, protože jen ten například posoudí, zda ve vašem případě nebo v případě obdarovaného potíže způsobuje úbytek chrupavky. V jiných případech nemá užívání těchto doplňků zaměřených právě na stav chrupavky smysl. Řeč je například o zánětech nebo o potížích s úpony.

Odborně řečeno, užívání těchto přípravků má smysl u artrózy, při níž klouby bolí kvůli úbytku chrupavky, ale nikoli u artritidy neboli zánětu kloubů. V některých případech by mohly běžné doplňky v podobě kloubní výživy stav dokonce zhoršit.

Který vybrat a za kolik?

Až budete vybírat, chtějte přípravky s chondroitin sulfátem nebo glukosamin sulfátem, hodně se prodávají také želatinové přípravky, které určitě neuškodí, ale samotná želatina rozhodně mnoho nezmůže.


Autor: Isifa.cz / Vitalia.cz

Bolest kloubů se netýká jen seniorů

Množství obsažené účinné látky mimo jiné rozhoduje o tom, zda výrobek je potravinovým doplňkem určeným pro zvláštní výživu, v tomto případě tedy pro výživu kloubů zatěžovaných velkou námahou nebo prostě věkem nebo zda jde o lék určený přímo k léčbě artrózou poškozených kloubů. Zatímco doplňky, které jsou volně prodejné, si vždycky zaplatíte ze svého, u léků na předpis budete jen připlácet.

Navíc, jedna věc je to, zda přípravky a v nich obsažené účinné látky fungují, druhá pak, co vlastně nabízené preparáty obsahují. Problém je v tom, že zákazník prakticky nemá šanci se v přípravcích vyznat. Značení bývá nejasné, sliby přehnané a ani složení nemusí napovědět. Ukázal to například test přípravků na kloubní výživu, který před několika lety provedli v laboratořích vysoké školy chemicko-technologické. Ten mimo jiné zjistil, že u jednoho ze sedmi zkoumaných výrobků byl obsah účinné látky, šlo o chondroitinsulfát, pouze desetinový. Z testu však jinak vyplynulo, že naprostá většina výrobků skutečně obsahuje to, co slibují.

Nicméně i tak platí, že nejde o léky, ale pouze o doplňující výživu. Neodkáže vás tudíž zbavit závažných problémů s klouby, může však předejít zhoršování jejich stavu nebo ho alespoň zpomalit.

Co by měly přípravky obsahovat

Účinných látek, na které můžete narazit v přípravcích kloubní výživy, je více. Čtěte složení, měli byste najít některé z těch následujících:

  • glukosamin sulfát – základní látka pro tvorbu šlach, vaziva, chrupavek
  • chondroitin sulfát – složka zabezpečující elasticitu a dlouhodobou funkčnost chrupavky
  • MSM (metylsulfonylmetan) - má analgetické a antiflogistické účinky, působí tedy proti bolesti a zánětu
  • esterifikované mastné kyseliny – podporují zdraví a pohyblivost kloubů, potlačují zánět, používají se spíše jako doplňková účinná látka
  • aminokyseliny – mají pozitivní vliv na kvalitu kloubů, kostí a chrupavek
  • vápník a hořčík – zabraňují řídnutí kostí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).