Hlavní navigace

Kloubní výživa pro koně – dobrý nápad pro lidi?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Lidi nejsou koně, nekrmí se melasou ani vojtěškou, zato kloubní výživu někteří používají stejnou. Navzdory tomu, že nejde o léčivý přípravek, ale veterinární. Proč to dělají a nehrozí jim nějaké zdravotní komplikace? Pomáhá kloubí výživa pro koně i lidem?

Mezi lidmi se nese zpráva, že prý zvířecí léky jsou účinnější než farmaka z lékárny. Houfně tak už pár let vykupují zverimexy a dopují se tabletami určenými pro zvířata. „Já sem vozila na kolena lidem mast, určená kravkám na vemena na záněty a hoooodně lidí mi děkovalo, či děkují do dnes,“ píše Ajina Vlada na webu emimino.cz (tuto i následující citace z diskuzí necháváme v původním znění včetně pravopisných chyb, pozn. red.). Osobní doporučení přidalo k jednomu z přípravků (zřejmě nejznámějšímu Alavisu, v nabídce jich je nicméně více) i bezmála devět set lidí na srovnávači Heuréka: „Tento produkt mi byl doporučen kamarádem, který ho bere již rok a moc mu pomohl. Odstranil jeho bolesti s pohybovým ústrojím, hlavně koleny. Proto jsem si řekl, že jej vyzkouším a zjistil jsem, že mi rovněž hodně pomoh,“ uvedl spokojený uživatel Tomáš.

Skutečně lidem pomáhá léčba veterinárními přípravky, nebo si spíše ubližují? Zaměřili jsme se na přípravky na klouby určené pro koně, které údajně mají pozitivně působit i na klouby lidské.

Když lékař hrozí pohybem, jdeme pro radu ke koňovi

Nejčastěji v důsledku stárnutí tkání, kdy ubývá chrupavka, rozvíjí se artróza. Svaly, šlachy a vazy ztrácejí svou pružnost a jsou křehčí. A my míříme k lékaři s nadějí, že nám pomůže. Od namáhavé chůze do schodů, od dlouhého rozhýbávání, které předchází každému rannímu vstávání. Lékař volí buď cestu invazivní, kdy kloub vymění, nebo konzervativní, kdy nám naordinuje změnu životosprávy, zhubnutí, pohyb a to vše doplní farmakoterapií.

Jenže tuhle cestu zjevně lidé nechtějí podstupovat, a tak na internetu hledají rady, jak co nejrychleji obelstít věk či genetickou zátěž a upínají se na veterinární přípravky pro koně. „Když koukneš na složení je to stejný. Je to třeba blbý srovnání, ale když jsme hledali něco pro psa, zjistili jsme, že nejdražší přípravky jsou pro kočky, pak pro psi a pak pro koně. Lidi mají prostě většinou kočky/psi. Budou do nich cpát vitamíny a při tom je ´levnější´ koupit to pro koně jen změníš dávkování,“ čteme v diskuzi na emimino.cz.

Léčivé přípravky

Na rozdíl od doplňků stravy procházejí léčivé přípravky před svým uvedením na trh registračním řízením, v jehož rámci je hodnocena jakost, bezpečnost a účinnost přípravku ve vymezených léčebných či preventivních indikacích. Účinnost je nutno doložit příslušnými klinickými studiemi.

Doplňky stravy

Od potravin pro běžnou spotřebu se odlišují vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek nebo jiných látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem. Účinky deklarované výrobcem nejsou nikým ověřovány.
Doplňky stravy nemohou dle platných právních předpisů deklarovat neschválené vlastnosti prevence, léčby nebo vyléčení onemocnění nebo na tyto vlastnosti odkazovat.

Veterinární přípravky

Složení veterinárních přípravků, při náležitém použití dle informací uvedených na obalu nebo v příbalové informaci, nesmí vyvolat zdravotní riziko pro chovatele a zvíře. Mohou mít blahodárný, příznivý, revitalizující, uvolňující, osvěžující, vzpružující a utišující účinek, mohou napomáhat, usnadňovat a podporovat hojení nebo doplňovat léčbu a příznivě působit na zdraví zvířat. Léčebné nebo hojivé vlastnosti, pokud není stanoveno jinak, jsou pouze okrajovou schopností přípravku.

Zdroj: SUKL.cz, USKVBL.cz

Takže podle vox populi stačí prostě rozpočítat dávku pro pětisetkilového koně na drobnějšího poníka (běžného člověka) a „podávat s kouskem potravy, zamíchat do jádra či melasy nebo podat přímo do tlamy,“ jak stojí v návodu veterinárního přípravku.

„Přípravek zvířata obvykle přijímají bez problémů,“ čteme dále. Lidem ale prý hořká chuť kloubní výživy, kterou koně milují, moc nejede. „Je to fakt hnusný a lepí se to na patro, ale když to funguje, musí se to vydržet,“ uvádí David na Heuréka.cz. Ovšem, když si jako jiný uživatel z téhož serveru zamícháte koňskou kloubní výživu do dětské výživy nebo marmelády, tak se to prý dá. „Čekám, jestli budu líp chodit nebo dle předpovědi kolegy mě čeká hebká srst a dlouhý ocas…,“ vtipkuje jiný zákazník. Ale prrrr, nemusíte. Copak člověk je kůň, nebo snad kentaur?


Autor: Depositphotos.com

Kloubní výživa pro koně pomáhá i lidem. Protože jsou předávkovaní…

Nechte to koňovi…

Příčinou toho, že lidé hojně užívají přípravky pro koně, není jen jejich snaha ušetřit. (Balení pro lidi na dva měsíce vyjde i na tisíc korun, zatímco sedmisetgramové balení výživy pro koně vám vystačí za stejnou cenu i na půl roku). Stačí, aby na jednoho člověka koňská dávka účinných látek zafungovala, a dostaví se efekt sněhové koule. Své o tom ví i Petr Fulín z 1. ortopedické kliniky 1. LF UK a FN Motol v Praze. „Setkáváme se s tím prakticky denně, lidé se na léky pro koně v naší ambulanci hodně ptají,“ říká lékař a vysvětluje, proč lidem veterinární přípravek pomáhá: „Protože se účinnou látkou v koňských výživách předávkují. Když si vezmete místo jednoho Ibalginu tři, tak bude také účinnější, ale žaludeční vřed budete mít rychleji,“ varuje ortoped.

Proč nelze jen tak jednoduše přepočítat dávkování z koně na člověka? Pokud se budeme bavit o léčivech pro lidi, platí, že farmakologové, kteří koncentrace účinných látek v přípravcích určují, spočítali maximální množství účinných látek pro lidskou chrupavku. A protože člověk není žádný hucul, má jiné složení těla a jeho trávicí trakt odlišné vstřebávání látek než ten koňský, dávku nelze určovat jen podle vlastní hmotnosti.

Galerie: 10 nejprodávanějších produktů na kloubní výživu

Výrobce koňské výživy má i přípravky pro lidi

Nejlepší jsou kloubní přípravky s komplexním složením, tedy ty, které obsahují chondroitin, glukosamin a kolagen. A navzdory tomu, že právě tyto tři účinné látky obsahují i kloubní výživy pro koně, od lékaře požehnání nedostanete. „Je to na vás, ale já vám to nedoporučuji, protože progrese nemoci pak podle mě může být rychlejší,“ uvádí Petr Fulín. Avšak dodává, že tohle nikdo vědecky nezpracoval a ani nezpracuje, protože jde o dvě neporovnatelné skupiny. Studie na tyto léky by musely proběhnout na určitou koncentraci a chondroprotektiva nemívají nežádoucí účinky, čili k tomu není důvod.

Nicméně jeden z výrobců veterinárního přípravku pro zvířata si všiml, že koňská výživa končí často v lidských lékárničkách, a tak začal na trh dodávat doplněk stravy určený přímo pro klouby lidí. „Alavis pro lidi má velmi podobné složení jako to pro koně, ale jeho účinnost už není tak velká,“ dodává lékař.

Odborná spolupráce:

As. MUDr. Petr Fulín, Ph.D.

Asistent na 1. ortopedické klinice 1. LF UK a ve FN v Motole. Zároveň zastává funkci lékaře týmu HC Rytíři Kladno. Věnuje se pedagogické činnosti na 1. LF UK v oboru ortopedie, traumatologie, fyzioterapie a ergoterapie. Působí také jako instruktor operačních kurzů zaměřených na aloplastiku ramenního kloubu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).