Hlavní navigace

Klobásy patří do lednice. Takhle se prodávat nesmí

15. 1. 2018

Sdílet

 Autor: SVS ČR
Prodávat masné výrobky bez přikrytí a bez uchování při určených teplotách není možné. I tak ale nedávno inspektoři narazili na prodejce, který se bez lednice i bez dokumentů potřebných k prodeji obešel. A není to případ ojedinělý.

Pokud nemám základní povědomí o hygieně prodeje a nemám potřebné doklady k prodeji, prodávat cokoliv kdekoliv prostě nesmím. Prodejci obvykle pravidla ctí, ale tu a tam se najdou tací, kteří překvapí i inspektory z řad Státní veterinární inspekce. Naposledy se kontroloři nestačili divit na farmářském trhu v Benátkách nad Jizerou, kde zjistili závažné porušení veterinárně hygienických předpisů při stánkovém prodeji uzenářských výrobků.

Bez lednice to skutečně nejde

Při kontrole na farmářském trhu hned vedle rušné ulice inspektorky našly prodejce, který nabízel uzenářské výrobky ze zvěřiny, aniž by je jakkoliv chránil před kontaminací z vnějšího prostředí. Byly jen volně uloženy na prodejním pultu stánku. U prodávaných výrobků navíc zcela chyběly údaje o výrobci a datu použitelnosti nebo minimální trvanlivosti nabízeného zboží. Prodejci hrozí pokuta.

Živočišné výrobky je přitom nezbytně nutné uchovávat při vyhláškou stanovených teplotách. U masných výrobků jde obvykle o teploty kolem 0–5 stupňů.

Prodejce je povinen uchovávat živočišné potraviny při teplotách:

  • 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře,
  • 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře,
  • 3 °C pro vnitřnosti,
  • 5–18 °C pro vejce (nekolísavá teplota),
  • 4–8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené,
  • 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu),
  • ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem nebo deklarované vyhláškou (u masných výrobků se jedná většinou o teploty o 0–5 °C).

Na prakticky identický případ jsme vás upozornili už dříve, tehdy u výstupu z metra prodejce nabízel ke koupi uzeniny na přímém slunci. Také bez chladicího zařízení. Tomuto prodejci zakázaný způsob prodeje procházel minimálně tři měsíce, ale pak spadla klec. Více o případu v článku Uzeniny se na přímém slunci prostě prodávat nesmí.

Galerie: Potraviny na pranýři 2017

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).