Hlavní navigace

Klíšťová encefalitida: mezi prvním a druhým očkováním byste neměli mít klíště

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Před klíšťovou encefalitidou se lze účinně chránit očkováním. Je možné i pro děti od jednoho roku. Kdy je nejlepší čas pro „očkování proti klíšťatům“, jaká je cena vakcín a kolik činí příspěvek pojišťoven v roce 2018?

Navzdory klesajícím teplotám aktivita klíšťat neustává, období rizika je určeno sezónností aktivity klíšťat, která podle místních podmínek (teploty nad 5 stupňů) začíná ve 2. polovině března a končí v 1. polovině listopadu. Chytnout je tak můžete i těchto podzimních dnech, ať už na procházce v lese, nebo na nízce posečeném trávníku na zahradě. Přemýšlíte o očkování? Zde je přehled toho, co vás čeká i kdo vám na vakcinaci přispěje.

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Virus je přenášen prostřednictvím klíšťat na zvířata, přenos infekce na člověka je možný nejen po přisátí infikovaného klíštěte, ale výjimečně i požitím tepelně nezpracovaného mléka od infikovaného zvířete.

Kdy se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě

Očkování proti klíšťové encefalitidě probíhá ve třech dávkách. Nejvhodnější čas k vakcinaci je podle odborníků právě teď, stihnete totiž dvě dávky očkování ještě dříve, než klíšťata začnou znovu naplno útočit, a budete již chráněni. Navíc tak můžete ušetřit za vakcíny, jak si vysvětlíme dále.

Pokud se rozhodnete pro očkování, vězte, že vakcinaci mohou podstoupit už děti od dvanácti měsíců věku. Přičemž ideální je, když mezi první a druhou dávkou nemá očkovaný přisáté klíště. Nejvyšší jistota, že tomu tak bude, je v chladnější části roku, proto je vakcinaci ideální zahájit v zimních měsících, aby se stihly vytvořit protilátky. Ale jak dodává člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar: „Očkovat se však může celoročně, a lépe později, když už jsou klíšťata aktivní, než vůbec.“

Zrychlené schéma chrání dříve

Zájemce o očkování proti klíšťové encefalitidě má na výběr dvě možnosti: zvolit základní, nebo tzv. zrychlené schéma.

Základní očkování se skládá ze tří dávek, aplikovaných do deltového svalu, u dětí do osmnácti měsíců věku do stehenního svalu. První dávka je podána v den 0, druhá dávka za 1–3 měsíce a třetí dávka za 5–12 měsíců, případně dle druhu vakcíny za 9–12 měsíců po druhé dávce. „Tvorba ochranných protilátek začíná už po první dávce, spolehnout se však na ně ještě nemůžeme. Vysoká míra ochrany nastupuje po aplikaci druhé dávky a třetí míru imunity ještě navýší,“ říká Rastislav Maďar.

Základní očkování

1. dávka – den 0
2. dávka – za 1–3 měsíce
3. dávka – za 5–12 měsíců (ev. za 9–12 měsíců)

Lze využít i tzv. zrychlené schéma, kdy první očkování podstoupíte v den 0, druhé po čtrnácti dnech a pro třetí dávku si přijdete za 5–12 měsíců. Toto očkování se hodí zejména v letních měsících, kdy ochrana nastupuje krátce po druhé dávce vakcíny, a je vhodné také proto, aby se eliminovalo riziko, že mezi 1. a 2. dávkou chytnete klíště.

Zrychlené schéma

1. dávka – den 0
2. dávka – za 14 dní
3. dávka – za 5–12 měsíců

„K udržení protekce je následně nutná jedna dávka vakcíny po třech nebo pěti letech podle věku očkovaného,“ uvádí lékař. Osoby starší šedesáti let by neměly překračovat tříletý rozestup mezi dalším přeočkováním.

Co když na další očkování zapomenu?

Pokud z nějakého důvodu některou z dávek či přeočkování vynecháte, protože jste prostě zapomněli, možná pozdější vakcinace vadit nebude. „Záleží na věku a zdravotním stavu očkovaného i na přesné délce přesahu doporučeného intervalu. Situace se posuzuje vždy individuálně. U mladších zdravých osob může být přípustné pokračovat dál jednou dávkou, zatímco u starší chronicky nemocné osoby by mohlo být doporučeno začít pro jistotu znovu, nebo daný stav ověřit testem na protilátky v krvi,“ uvádí Rastislav Maďar.

Nežádoucí účinky očkování

Po očkování se může vyskytnout horečka, bolest v místě aplikace, bolesti hlavy, zarudnutí, zduření přilehlých lymfatických uzlin. Je třeba brát v úvahu vyšší výskyt horečnatých reakcí u dětí ve věku do dvou let.

V každém případě platí jako u jiných vakcinací, že očkování by měl podstupovat člověk, ať dítě, či dospělý, když není aktuálně nemocný. Mohou se vyskytnout i různé další kontraindikace, které je vždy třeba individuálně probrat s lékařem.

Cena vakcín a příspěvky pojišťoven

Zapomenout na přeočkování se nemusí vyplatit, zejména proto, že jedna vakcína přijde na cca sedm set korun. A než najedete na přeočkování po třech či pěti letech, potřebujete tyto dávky tři. Pokud máte ale štědrou pojišťovnu, na očkování proti klíšťové encefalitidě vám přispěje. Níže uvádíme všechny zdravotní pojišťovny a jejich příspěvky.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)

Největší tuzemská pojišťovna nabízí příspěvek až 500 korun pro děti i dospělé. Uvedený příspěvek lze kombinovat i s dalšími benefity – například na prevenci infekčních onemocnění očkováním.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV)

Pojištěnec, který absolvoval očkování proti klíšťové encefalitidě, může jednou ročně čerpat příspěvek až do max. výše 500 Kč.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP)

Na očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění pojišťovna dětem přispívá až 1500 korun, dospělým přispívá 1000 Kč.

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)

Klienti OZP mohou na příspěvek dosáhnout díky papírovým formulářům – max. do výše 300 Kč, nebo prostřednictvím aplikace Vitakarta bez limitu, přičemž max. letošní příspěvek na toto očkování činí 1860 Kč.

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP)

VoZP poskytuje svým pojištěncům na jakékoli nehrazené očkování, vč. toho proti klíšťové encefalitidě, příspěvek ve výši 1000 Kč pro děti (0 až 18 let) a 500 Kč pro dospělé, a to na kteroukoli dávku tohoto očkování.

Revírní bratrská pokladna (RBP)

V rámci preventivního programu lze získat příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě ve všech věkových kategoriích, a to do výše 1000 Kč. Mimo to lze příspěvek na očkování poskytnout i z tzv. bonusových programů, a to bezpříspěvkovým dárcům krve či dárcům kostní dřeně. Ti mohou využít příspěvek až 2500 Kč i na očkování.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ)

Proti klíšťové encefalitidě lze čerpat až 1200 Kč, neboť má pojišťovna stanovený příspěvek ve výši do 400 Kč na každou dávku v rámci očkovacího schématu (včetně přeočkování). Příspěvek není věkově omezen.

Jak příspěvek získat a jak ušetřit

Pro vyplacení příspěvků od pojišťoven obvykle stačí na kontaktní místo zaslat či osobně donést vyplněnou žádost o příspěvek na zdravotní programy a přiložit originál dokladu o zaplacení. Některé z pojišťoven přispívají i na samotnou aplikaci vakcíny, je tedy dobré si uchovat doklady i za tento lékařský výkon.

Jak již bylo zmíněno, vzhledem ke schématu jednotlivých dávek lze vhodným načasováním očkování i ušetřit. Pokud zahájíte očkování nyní, pojišťovna v letošním roce přispěje na první dávku. Dle schématu pokračuje vakcinace za tři měsíce, můžete si tedy nechat proplatit další příspěvek v příštím roce, a třetí dávka je do jednoho roku, tedy pojišťovna vám v roce 2020 přispěje i na poslední vakcínu.

Odborná spolupráce:

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS

Vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví LF Ostravské univerzity. Působí jako odborný garant center Očkování a cestovní medicíny Avenier, předseda Koalice pro podporu očkování, předseda redakční rady časopisu Očkování a cestovní medicína a předseda International Humanity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).