Hlavní navigace

Klíště je vhodnější odstranit pomocí speciálního roztoku

27. 3. 2012

Sdílet

Lidově tradované dušení klíštěte krémy a oleji a jeho vytáčení odborníci zavrhují, ideální podle nich není ani pouhé vyviklání parazita. Co tedy s ním?

Už jste si letos přinesli z procházky klíště? Asi ještě ne, i když na zvířatech už je chovatelé nacházejí. I při odstraňování klíštěte z kožichu hrozí chovateli nebezpečí nákazy lymskou boreliózou nebo encefalitidou.

Aktivita klíšťat navíc začíná podle hygieniků s jarními měsíci stoupat, s teplým počasím se budou vyskytovat čím dál častěji.

Určitě je proto dobré po návratu domů zkontrolovat, jestli se vám nepodařilo nějaké to klíště „ulovit“. Co pak?

Rad, jak na přisáté klíště, je plno. Kvůli riziku nákazy lymskou boreliózou nebo encefalitidou, obzvlášť v místech s infikovanými klíšťaty, bychom měli dát spíše na rady lékařů a odborníků a „zaručeným postupům“ se raději vyhnout.

Nedusit krémy ani oleji

Přirozená obraná reakce klíštěte na olej a jiné podobné látky je pro přenos nákazy ideální, vysvětlují odborníci. Infekční obsah střeva klíštěte se může tímto způsobem dostat do krve, klíště totiž není hned usmrceno a dokáže reagovat. A protože není do pokožky nijak „zašroubováno“, ani vytáčení či pouhé viklání není vhodným postupem, jak se ho zbavit. Pro bezpečné odstranění klíštěte je bezpečnější použití speciálních roztoků a kleštiček, díky kterým minimalizujete riziko nákazy při manipulaci s klíštětem.

„Doposud přetrvávají vžité praktiky, že klíště lze vyšroubovat, případně ho ještě předtím pokapat olejem. O něco vhodnější je klíště vyviklat ze strany na stranu. Ve všech těchto případech může ale dojít k vyvržení infekčního obsahu klíštěte do těla hostitele,“ upozorňuje doc. Tomáš Vontor.

Bezpečným řešením může být roztok, díky kterému klíště ihned po nanesení není schopné žádné reakce a po dvou až pěti minutách umírá. Poté ho můžete z místa přisátí již bezpečně odstranit.

„Po pokapání klíštěte přípravkem následuje okamžitá anesteze, znehybnění klíštěte, tím je zabráněno jeho obranné reakci, tedy vyzvracení obsahu útrob klíštěte do ranky. Působením přípravku dochází k šetrnému a spolehlivému usmrcení klíštěte a jeho zpevnění tak, že je možné ho jednoduše a bezpečně odstranit,“ komentuje působení prof. Bohuslav Doležal.

Zásady první pomoci: Přisáté klíště

Okamžité účinky roztoků na klíště:

  • znemožní mu se bránit, tedy i přenést infekční obsah do rány
  • desinfikuje klíště, místo přisátí a postupně se dostane i dále do rány
  • uvolní zpevněný hypostom – ústrojí, kterým je klíště v pokožce pevně přichyceno
  • klíště usmrtí

Přípravky vhodné k odstranění přisátého klíštěte jsou k dostání v lékárnách. Preventivní ochraně proti přisátí pomohou různé repelenty.

Více o onemocněních: Katalog nemocí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).