Hlavní navigace

Ketamin rychle zbavuje deprese. Bude na předpis?

8. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by Travis Bozeman on Unsplash, podle licence: Public domain
Ketamin je známý jako party droga, proto je spojován s termíny jako „nelegální“, „zakázaný“ a „drogová závislost“. Nová americká studie ale potvrdila dlouholeté výzkumy britských vědců o tom, že ketamin, navíc podávaný ve formě nosního spreje, má skvělé výsledky při léčbě těžké deprese, a dokonce sebevražedných sklonů.

Velmi slibný výzkum amerických expertů ukazuje, že ketamin, licencovaný jako anestetikum, dokáže rychle odvrátit těžké deprese nebo sebevražedné myšlenky.

Ketamin má pověst drogy užívané na party, ale studie zjistila, že užívání léku pomocí nosního spreje vede již během prvních čtyřiadvaceti hodin k významnému zlepšení depresivních symptomů. Royal College of Psychiatrists se domnívá, že se jedná o důležitý nález, který může posunout ketamin do kategorie léků na předpis.

Za výzkumem stojí farmaceutické společnosti

Jmenovaný výzkum byl zorganizován společnostmi Janssen Research and Development, Johnson a Johnson a Yale School of Medicine a je vůbec první studií, která se zabývá ketaminem a jeho vlivem na depresi, provedenou farmaceutickou společností. Výsledky zveřejnil American Journal of Psychiatry.

Studie zkoumala osmašedesát lidí s bezprostředními sklony k sebevraždě. Všichni pacienti pobývali v nemocnici pod lékařským dohledem a byli léčeni antidepresivy. Polovině z nich byl podán ketamin/esketamin ve formě nosního spreje, druhá polovina pacientů dostala placebo.

Rychle a účinně

Ukázalo se, že u těch, jimž byl podán esketamin, došlo již během prvních čtyř dnů léčby k výraznému zlepšení příznaků deprese. Po pětadvaceti dnech léčby zmizela úplně.

Autoři studie naznačují, že na základě výzkumu by mohl být ketamin velmi schůdnou a účinnou rychlou léčbou pro těžce depresivní osoby a lidi se sebevražednými sklony. Navíc by mohl pomoci již od samého začátku, tedy v počátečních fázích léčby: účinek většiny stávajících podávaných antidepresiv nastupuje až po čtyřech až šesti týdnech.

Nosní sprej je nyní v dalším zkoumání – musí projít dalšími třemi pokusnými studiemi, než bude uděleno případné povolení k léčbě.

Možné zneužití?

Přestože studie neodhalila při léčbě žádné závislosti na esketaminu, autoři doporučují další výzkumy, především s ohledem na jeho případně zneužití.

Vědci a lékaři ve Velké Británii rovněž studují vliv intravenózně podávaného ketaminu na deprese.

James Stone z Královské psychiatrické akademie pro server BBC uvádí: „Zajímavá americká studie potvrdila výsledky úspěšných studií intravenózně podávaného ketaminu. Významným krokem je i to, že výzkum realizovaly společnosti prodávající léky. Právě proto je pravděpodobné, že by toto léčivo na depresi mohlo být výhledově k dispozici na předpis.“

Podání ketaminu je snadné

Doktor Stone rovněž uvedl, že velmi oceňuje nosní podání ketaminu ve spreji, které je obecně mnohem snazší než podání léku intravenózně (do žíly). Jeho účinek je tak rovněž rychlejší, což znamená, že více lidí může být dávkováno současně a přitom není potřeba tolik medicínského vybavení jako u žilního podání.

Co je ECT?

Elektrokonvulzivní terapie (někdy nazývaná elektrošoky) je léčba, při níž je do mozku vyslán impuls elektrického proudu s cílem vyvolat umělý epileptický záchvat ke zmírnění příznaků duševního problému.

Léčba je prováděna v celkové anestezii a průběh záchvatu, resp. jeho motorických projevů, je modifikován myorelaxancii, tedy látkami navozujícími svalové uvolnění. Svaly jsou tak zasaženy jen minimálně a tělo se nedostane do křečí.

„Pokud se podaří, že ketamin bude možné prodávat na předpis, léčba bude zaměřena především na osoby s těžkou depresí, a to jako léčba druhé a třetí linie. To znamená v případě, že jiné léky nebudou účinkovat dostatečně, nebo nebudou moci býti použity namísto elektrokonvulzivní terapie (ECT),“ dodává doktor Stone.

Profesor Mitul Mehta z King's College označil pro BBC novou americkou studii jako „vzrušující“: „Všechny dosud zveřejněné studie zkoumaly pouze intravenózní použití ketaminu. Existuje pouze pár vědců, kteří zkoumali ketamin podávaný perorálně (ústy), ale úspěšnost u perorálního užití nebyla tak vysoká. Proto se domnívám, že intranazální podání je zlatou střední cestou. Ketamin se do těla dostane poměrně rychle. Samozřejmě ne tak rychle, jako u intravenózního podání přímo do krevního oběhu, ale ani ne tak pomalu, jako když proniká do žaludku při perorálním užití. Navíc je velice snadné řídit dávkování. V tomto ohledu jde o opravdu důležitou studii.“

Profesor Mehta rovněž potvrzuje, že je zapotřebí další zkoumání, aby bylo předejito jakýmkoli vedlejším účinkům.

Čeká se na povolení

Vzhledem k tomu, že ketamin je licencován jako anestetikum podávané lékaři, může být podáván i jako lék při depresi, jako se tomu děje na soukromých klinikách v USA a Velké Británii. Ale aby byl dostupný i na předpis, musí mu být udělena licence k léčbě deprese.

Již v dubnu loňského roku publikovalo BBC článek o tom, že lékaři, kteří zkoumají použití ketaminu k léčbě deprese, požadují zahájení léčby. Ketamin je však stále licencován pouze k použití jako anestetikum, jelikož má pověst protiprávní party drogy. Doktor McShane z Oxfordu říká, že desítkám tisíc lidí, kteří nereagují na jinou léčbu závažných depresí, by mohl pomoci právě ketamin. Zároveň však dodává, že by měl existovat národní registr pro ty, kteří předepisují léčbu, aby sledovali výsledky a zabránili zneužití látky.

Ketamin je ve Velké Británii testován na léčbu deprese již od roku 2011. Rupert McShane, vedoucí testovací studie ketaminu v Oxfordu, tvrdí, že ketamin může být použit na léčbu deprese u pacientů, kde žádné předchozí léky nepomohly. „První infúze ketaminu mi doslova zachránila život,“ cituje BBC jednoho z pacientů. „Cítil jsem se tak zoufale, že jsem uvažoval o tom všechno skončit. Následná léčba ketaminem mi umožnila, abych se vrátil do zaměstnání na plný úvazek. Občas mám stále ještě problémy, ale ketamin mi dodal takovou podporu, že jsem se mohl vrátit zpátky do práce a k normálnímu životu.“ Ze 101 účastníků, u nichž se nepodařilo najít úspěšný lék na depresi, 42 zareagovalo na ketamin pozitivně.

Doktor McShane vyzval proto již vloni k používání ketaminu při léčbě deprese, zároveň však požádal o vytvoření národního registru, který by sledoval jeho používání. Doufá, že ketamin bude již brzy legálně používán k léčbě deprese. Zároveň se ale obává, aby Velká Británie nenásledovala USA, kde je ketamin na některých soukromých klinikách podáván bez přesných klinických kontrol. „Domnívám se, že léčba pacientů by měla probíhat ve specializovaných centrech a měla by být formálně sledována v národních nebo mezinárodních registrech. To by nám pomohlo předcházet jakýmkoli problémům s bezpečností, zneužíváním a dlouhodobějším užíváním ketaminu a stanovit dávku, frekvenci a nejvhodnější průběh léčby,“ uvádí vědec.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).