Hlavní navigace

Kedlubnové zelí: kdysi klasika, dnes rarita

23. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Bývaly doby, kdy se zelí z kedlubnů využívalo v rámci české klasiky „vepřo-knedlo-zelo“ jak v domácnostech, tak v restauracích jako varianta ke kysanému zelí. Kde mu je konec? Vyzkoušejte zdravé kedlubnové zelí podle našeho receptu.

Ne že by kedlubnové zelí úplně vymizelo, ale moc často se s ním nesetkáme. A to je škoda, protože kedlubny jsou nejen velmi zdravé, ale výše uvedenou českou klasiku mohou obohatit o prvek jiné, v zásadě méně agresivní chuti než zelí kysané.

Využití kedlubny v kuchyni

Z čerstvých kedlubnů, a vhodné období k jejich konzumaci je právě teď, lze samozřejmě připravit celou řadu pokrmů, nebo je oloupané sníst „jen tak“. Pokrájené nebo nastrouhané kedlubny jsou také vhodné do zeleninových i jiných salátů, v kombinaci s další zeleninou a zakysanou smetanou, majolkou, tatarkou či vejci, případně se vším dohromady.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

Kedlubny je však také možné tepelně zpracovat. Plátky kedlubnů je například možné smažit i obalovat jako řízek, nejčastější formou tepelného zpracování je však zmiňované kedlubnové zelí. Jeho příprava si sice vyžádá trochu času, ne ale zas tak moc, a za výsledek to stojí. Jak tedy na to?

Kedlubnové zelí s bramborem

Suroviny:

  • 4 až 5 větších kedlubnů
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • ocet
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • nové koření
  • bobkový list

Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme koření a dusíme do měkka.

Také brambory nastrouháme na jemném struhadle.

Na sádle osmahneme cibuli, bramborami zahustíme zelí a přidáme cibulku.

Přidáme ocet a koření podle vlastních chuťových preferencí – a je hotovo.

Jako obvykle je variant kedlubnového zelí celá řada, uvedený recept obsahuje i přídavek z brambor, které výslednému výtvoru přidají vyšší šťavnatost a zelí se tím také zahustí. Lze se ale samozřejmě obejít i bez brambor.

Kedlubny nabízejí víc

Pozitivní účinky konzumace kedlubnů na lidský organismus je celá řada. Mimo jiné – ale to je u zeleniny běžné – podporuje vzhledem k obsahu vlákniny trávení a jde také o vhodnou surovinu k různým dietám, neboť obsahuje hodně vody, a tedy i málo kalorií. To jsou ovšem pozitiva týkající se veškeré zeleniny.

Kedlubny ale nabízejí přece jen ještě něco (spíše hodně) navíc. Pro dámy je to například příznivý vliv na vlasy, které jsou po konzumaci kedlubnů lesklejší, silnější a zdravější, a také příznivý vliv na agresivní průběh menstruace. Pro pány je to zase prevence prostaty (obdobně jako třeba rajčata). Pro všechny pak podporuje konzumace kedlubnů správnou činnost jater a ledvin. Příznivých účinků vyplývajících z pravidelné konzumace kedlubnů je ovšem mnohem víc.

Jediný problém spojený s častou konzumací (což ale neznamená je vůbec nejíst) kedlubnů mohou mít osoby se žaludečními vředy nebo lidé trpící záněty žaludeční sliznice. U nich mohou látky obsažené v kedlubnách (jde o takzvané éterické oleje) způsobit nepříjemné podráždění.

Další informace o benefitech kedlubny najdete v článku Kedlubna, taková obyčejná zelenina. A takové překvapení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).