Hlavní navigace

Když zvlhčíme dýchací cesty, vyhnou se nám chřipky

31. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Věděli jste, že náchylnější k nákaze jsme už díky našemu vlastnímu domácímu prostředí? Na vině tedy nejsou jen přeplněné dopravní prostředky, čekárny u lékaře a další místa, kde se schází velké množství lidí. Ale o to lépe – nyní víme, že pro své zdraví můžeme sami něco udělat.

O tom, že chřipka bere naše domácnosti v zimních měsících útokem, se není třeba příliš rozepisovat. Jak začne zima, v ulicích a dopravních prostředcích se to jen hemží lidmi s kapesníkem v ruce a vy si taky doma uvaříte čaj z lékárny častěji než jindy. Víte ale, jak o své dýchací cesty pečovat, aby se vám nemoc vyhnula, nebo abyste přinejmenším zmírnili její příznaky?

Symptomy chřipky na první pohled připomínají nachlazení, jedná se ovšem o dvě rozdílné nemoci:

Suchý vzduch doma zvyšuje naši náchylnost k nemocem

Ráno vycházíte z domu a jen doufáte, že se cestou v zimě nenachladíte a v práci dneska nic nechytíte, když všichni okolo smrkají jako o závod. Přitom už víme, že samotná zima není tím, co by nám nachlazení přímo způsobovalo. A možná vás překvapí, že jste si na nákazu pravděpodobně „zadělali“ už doma.

Kristýna Koldinská, praktická lékařka pro dospělé z EUC Kliniky Kladno, říká, že za naši náchylnost k infekcím může také topení. „V zimním období v důsledku topné sezóny klesá vlhkost vzduchu v domácnostech, což může způsobovat vysychání sliznic, jejich překrvení a v důsledku toho snížení imunitní bariéry sliznic a zvýšenou náchylnost k infekcím.“ Takže zatímco vy se bojíte chřipky, váš nos už tuší, že něco není v pořádku.

Kyselina hyaluronová zvlhčuje sliznice, i tak ale není vhodné spreje užívat dlouhodobě

Jakmile okolo nás začne zlověstně obcházet nachlazení a chřipka (ale už i dříve), je čas na prevenci. Podle MUDr. Koldinské je vhodné zvlhčovat dýchací cesty, a to nejen jako preventivní ochranu, ale i jako podpůrnou terapii při chřipce (proti chřipce je také možné se očkovat). Sprej, který si kupujeme v lékárně na uvolnění dýchacích cest, ale nemusí být to pravé.

Spreje, které obsahují kyselinu hyaluronovou, by se neměly užívat dlouhodobě. Jakou má ale kyselina hyaluronová vlastně funkci? Není to jen reklamní tah? „Kyselina hyaluronová, obsažená v nosních kapkách a sprejích, má dvojí význam. Má schopnost na sebe vázat vodu, a tím i pomáhá zvlhčování nosní sliznice. Zároveň dokáže navázat účinnou látku obsaženou v kapkách, a tím zabraňuje jejímu předčasnému odtékání s nosním sekretem,“ říká Kristýna Koldinská.

Dýchací cesty můžeme zvlhčovat různými způsoby.

Čím zvlhčovat dýchací cesty?

Ke zvlhčování dýchacích cest pomáhá:

Galerie: Typy zvlhčovačů vzduchu

Vlhkost vzduchu by měla být asi 40–50 %

Ale zkusme také odstranit počáteční příčinu našeho oslabení, o které mluvila MUDr. Koldinská, tedy suchý vzduch v našich domácnostech. Ideálně by se vlhkost vzduchu v domě nebo bytě měla pohybovat okolo čtyřiceti až padesáti procent. Nejlevnější trik a první pomoc je naplnit misku vodou a postavit ji na topení. Do vody můžeme nakapat pár kapek éterického oleje, který působí příznivě na naše dýchací cesty. Při nachlazení, rýmě či viróze se v aromaterapii doporučují éterické oleje z eukalyptu, čajovníku, mateřídoušky, tymiánu, smrku, borovice, citrusů a levandule.

Kdy navštívit lékaře?

  • Neustupující teplota
    Pokud zvýšená teplota přetrvává více než tři dny.

  • Bolest hlavy a dlouhotrvající rýma
    Bolení hlavy a rýma s produkcí žlutého hlenu mohou být způsobené zánětem nosních dutin a tehdy je potřeba nasadit antibiotika.

  • Přetrvávající kašel
    Pokud trvá déle než dva týdny, může signalizovat počínající zápal průdušek nebo jinou komplikaci. V tomto případě je konzultace s lékařem nevyhnutelná.

  • Dýchavičnost a bušení srdce

  • V případě, že se choroba vrátila

Více v článku: Rýma, teplota, kašel. Kdy navštívit lékaře a kdy ne?

Zvlhčovače vzduchu jsou rovněž velmi účinným pomocníkem. Při výběru se řiďte výkonem a způsobem zvlhčování. Výkon je přitom u zvlhčovačů udáván tím, pro jak velkou místnost je určený. Co se týče způsobu zvlhčování, k dostání jsou zvlhčovače s teplou párou, studenou párou a ultrazvukové. Každý má své pro a proti. Teplá pára místnost otepluje, tyto zvlhčovače ale nejsou příliš úsporné, zato ničí bakterie. Zvlhčovače se studenou párou jsou proti tomu úsporné. Ultrazvukové zvlhčovače tvoří jemnou mlhu, jsou úsporné a ne příliš hlučné.

Odborná spolupráce:

MUDr. Kristýna Koldinská

Praktická lékařka pro dospělé

EUC Klinika Kladno, www.eucklinika.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).