Hlavní navigace

Když už večer zobat, tak co určitě ne?

20. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Večerní mlsání je stravovací zlozvyk. Zkuste na něj vyzrát.

Jsme na konci seriálu zaměřeného na jednotlivá jídla dne. Vlastně – měli bychom být na konci. Jsme přece po večeři. Ale víme, jak to je, večeří to nekončí…

Večerní mlsání u televize se stává naší odměnou po náročném dni. Do ruky bereme chipsy, klobásu, cukrovinky nebo alkohol, tedy potraviny, o kterých tušíme, že nebudou tou nejlepší volbou pro naše zdraví. Mějte večerní chutě pod dohledem a naučte se mlsat bez pocitu provinilosti.

Jak odbourat večerní mlsání

Nutričně vyvážená večeře je prvním krokem k tomu, abyste se zbavili večerních chutí.

K tématu: Večeři nedávejte nepříteli!

Kdo zanedbával pravidelné stravování celý den, vynechal svačiny nebo odbyl oběd, bude odolávat svodům ještě hůře. Jeho tělo si bude chtít deficit dohnat alespoň navečer. Jezte během celého dne, ideálně pětkrát denně. Vaše strava by měla být pestrá a vyvážená, nezapomeňte do jídelníčku zařadit zeleninu, která vás dobře zasytí. Na jídlo si udělejte čas a jezte v klidu.

Jídlo během dne – večerní zobání

Máte-li po večeři chuť na něco dobrého, nejspíš jste správně nevečeřeli. Nutričně vyvážená večeře je prvním krokem k tomu, aby vás večer nehonila mlsná. Jak vyzrát nad zlozvykem večerního mlsání radí Karolína Hlavatá a Petr Havlíček.

Vyměňte kalorické bomby večerní tabule

Salámy, klobásy a brambůrky vyměňte za tvarohový dip s nakrájenou zeleninou, cukrovinky za sušené ovoce a ořechy. Tím zaženete nejen chuť na sladké, ale díky vláknině zlepšíte své trávení.

Sušené ovoce obsahuje důležité minerální látky, stopové prvky a antioxidanty, které ochraňují buňky před volnými radikály. Tělu dodají také vitamíny, například draslík, železo, hořčík nebo vitamín A. Vybírejte si sušené ovoce nedoslazované, bez přidaného cukru. Nejvhodnější je sušené ovoce v biokvalitě, nesířené. Pokud si koupíte sířené ovoce, před konzumací ho propláchněte v horké vodě.

Podobně jsou na tom také oblíbené ořechy. Nejvhodnější jsou ořechy nepražené a nesolené. Na porci stačí 25 g, velikostně malá hrst. Ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, řadu vitamínů, minerálů, antioxidanty a další biologicky aktivní látky prospěšné pro naše zdraví.

Rychle, zdravě a podle vlastní chuti

Mějte večerní zobání plně ve své režii a připravte si takové chuťovky, které si lze dopřát bez výčitek. Například jednohubky v kombinaci třiceti procentního eidamu a hroznového vína nebo nakrájená salátová okurka s kousky uzeného lososa. Fantazii se meze nekladou, sáhněte po své oblíbené zelenině, může být i sterilovaná, domácí dip ochuťte bylinkami a vychutnejte si večerní posezení se zdravým mlsáním.

Tipy: Jak nemlsat

  • Nejjednodušší je nemít dobroty v dosahu.
  • Pokud neodoláte, snězte si jídlo raději u stolu, neberte si ho na sedačku.
  • Snížení chuti napomáhá vyváženost jídelníčku během dne.
  • Snažte se dodržovat režim 5–6 denních jídel s 2,5–3hodinovou pauzou.
  • Soustřeďte se na vlákninu. Jezte zeleninu, více zasytí.

Logo Vím, co jím – pomáhá s výběrem potravin

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům snadno a přehledně logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).