Hlavní navigace

Když slunce tryská ze sprchy...

29. 7. 2010

Sdílet

Samoopalovací krémy někdy trochu smrdí, špiní oblečení a zbarví pleť do oranžova. Velkým hitem je nástřik samoopalovacím krémem, který slibuje lepší účinky a hlavně zdravé opálení.

Opálená pleť byla dřív symbolem chudoby – znamení fyzické práce na poli. Později naopak symbolem bohatství – na slunci se skvěle relaxuje, chudí nemají na relax čas ani peníze a u pásu se příliš neopálí. V současné době není opálená pleť ani symbolem bohatství, ani chudoby, je prostě považována za přitažlivou.

Slunce, přirozený zdroj opálení, ale i jeho nejpopulárnější náhražka, solárium, však příliš zdraví nesvědčí. Solária podle expertů prokazatelně způsobují rakovinu kůže. Jedinci, kteří je začnou pravidelně navštěvovat před třicátým rokem věku, mají o 75 procent vyšší riziko vzniku melanomu ve srovnání s lidmi, kteří do solárií nechodí (zdroj: Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny – IARC).

Člověka by napadlo, že se logicky vrátí doba zdravé bledé kůže. Jenže snad každá žena ví, že opálení skryje různé neduhy, například celulitidu, a že se snědou kůží vypadá štíhlejší. Další možností tedy je tzv. zdravé opalování, tedy natírání se samoopalovacími krémy. Každý, kdo je někdy vyzkoušel, však brzy poznal, že ani tento „zázrak“ není ideálním řešením.

Po aplikaci některých samoopalovacích přípravků totiž rozhodně nevypadáte, jako byste se zrovna vrátili od moře – „samoopálená“ kůže může chytit zvláštní oranžový odstín. Dalším problémem je podivný zápach, který natřená kůže vylučuje, a fakt, že stopy po krému nalézáte jak na prádle, tak na ručnících a povlečení. Navíc není úplně jednoduché natřít se rovnoměrně, takže můžete mít po těle různé šmouhy.

K tématu: Solária, stroje na rakovinu?

U nádorů kůže platí, že škodlivé záření, které kůže dostane, se sčítá a po letech věku se nám všechna opalování vrátí. Třeba v podobě nádoru, v lepším případě jen hlubokých vrásek. 

Slunce ve spreji

Jenže lidé se nechtějí bronzové barvy za žádnou cenu vzdát. Není tedy divu, že odborníci vymysleli zdokonalení – takzvaný nástřik samoopalovacím krémem. Za čtyřicet vteřin získáte snědou barvu a nemusíte se bát ani zápachu, ani fleků.

Kabina pro samoopalovací nástřik skutečně vypadá jako sprchový kout. Pak ovšem začne legrace, alespoň v kabinách společnosti PROVOCATIVE BEAUTY (Pro-B), které jsme navštívili. Klient si stoupne na vyznačené místo; v té chvíli ho kabina jak se sluší přivítá a zeptá se, zda si náhodou nezapomněl natřít nehty, chodidla a dlaně ochranným bariérovým krémem. To aby se zamezilo flekům a nežádoucímu zbarvení nehtů.

Samotnému nástřiku předchází zahřátí pokožky pomocí infračerveného světla – jednak vám je během procedury teplo, jednak se vám otevřou póry pokožky, takže se tekutina lépe vstřebá. Následně se s vámi začne podlaha otáčet a přesně vás nasměruje tak, aby se k vaší pokožce dostalo nejvíce opalovací tekutiny. Celé to trvá necelých pět minut. Na výzvu kabiny se už jen natřete hydratačním krémem. Zhruba po třech hodinách začne vaše pokožka hnědnout a za šest hodin uvidíte své opálení.

  • Jedna návštěva kabiny stojí 300 korun a více. Ceny se v jednotlivých salonech pochopitelně liší. 
  • Základní opalovací složkou je látka DHA (kyselina dokosahexaenová), která se po mnoho let používá jako barvicí přísada do četných potravinových a kosmetických výrobků. Testování prokázalo, že je DHA méně toxický než například aspirin, kofein a dokonce i než běžná stolní sůl.

Čtěte také: Nepodceňujte výběr slunečních brýlí

Jak vybrat sluneční brýle, když opravdu chci, aby plnily svoji původní funkci – tedy ochranu očí před slunečními paprsky? 


Rozhovor s Janou Samkovou, ředitelkou společnosti PROVOCATIVE BEAUTY 

V internetových fórech si lidé často stěžují, že mají po samoopalovacím krému skvrny nebo že jim opálení brzy vybledne. Jak je to při nástřiku?

Samozřejmě blednutí k opalování patří a ještě zatím nikdo nevymyslel nějaký jiný druh samoopalovacího přípravku, který by vydržel déle. Samoopalovací krém účinkuje na povrchu kůže a trvanlivost jeho působení je tedy závislá na tom, jak rychle se kůže vyměňuje.

Případné fleky jsou pak způsobené tím, že se kůže neloupe rovnoměrně, takže na některých místech, například na kotnících nebo na loktech může vydržet nástřik déle, než na jiných. Velice tak záleží na konkrétním provozovateli, jak silnou používá tekutinu. V některých případech můžete skutečně chytit nádech oranžové barvy a vymýváním si pak způsobit na určitých místech fleky. My jdeme spíše cestou přirozeného opalování, kdy se skvrny eliminují.

Přesto se fleky mohou objevit. Dá se to pak nějak řešit?

Většinou pomůže kůži namočit a barvu jemně setřít froté ručníkem. Po týdnu od aplikace by to mělo jít poměrně snadno. Klienti, kteří chodí na nástřik pravidelně, již vědí, na kterých místech se drží barva déle, a ta si zlehka natřou bílým bariérovým krémem.  

Pokud jde krém odstranit froté ručníkem, nehrozí také zašpinění oblečení? 

Je dokázané, že samoopalovací složky reagují s gumou, nylonem a s hedvábím. To znamená, že klientům bezprostředně po aplikaci doporučujeme tmavé spodní prádlo. Po několika hodinách s barvením není problém. Na nástřik chodí často nevěsty a ještě si žádná nestěžovala, že by jí opálení zničilo šaty.

K lehkému barvení může docházet naopak třeba po týdnu i delší době od aplikace, kdy se kůže loupe. O oblečení se však nemusíte bát, jde pouze o odloučenou kůži, která se vypere. Pochopitelně opět záleží na konkrétním výrobci a složení přípravku.  

Jaký způsob "opálování" preferujete?

Poměrně velkým handicapem běžných samoopalovacích krémů je nevábná vůně, kterou natřená kůže vylučuje… 

Rovněž to jsme se snažili eliminovat a naši klienti se po nástřiku natírají speciálním hydratačním krémem, který tento specifický odér zmírňuje. 

Na nástřik chodí někteří lidé pravidelně, ale někdy se jedná o jednorázovou návštěvu kvůli opálení na nějakou speciální příležitost. Zmínila jste například nevěsty. Jak dlouho před dnem „D“ mají nástřik absolvovat?

Je to velice individuální, protože každý máme trochu jinou kůži, dokonce záleží na hormonech, ph pokožky a mnoha dalších faktorech. Někdo má nejlepší barvu až třetí den po aplikaci, jinému víc vyhovuje hned první den. Vždy doporučuji nejprve přijít aplikaci vyzkoušet, abyste věděli, jaký budete mít odstín. To je stejné, jako kdyby se někdo, kdo v životě nebyl na sluníčku, zeptal, jakou barvu bude mít po celodenním opalování.

Máte zkušenosti se samoopalovacím nástřikem? Jak dlouho vám opálení vydrželo a jak jste s ním byli spokojení? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).