Hlavní navigace

Když necháte mungo naklíčit, násobíte jeho sílu

12. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Fazole mungo v českém jídelníčku nemají ještě své pevné místo, přitom je snadné nechat je na klíčit, do běžných jídel přidat a získat tak významný zdroj manganu, draslíku a hořčíku.

Fazole mungo pochází z Indie, kde rostou na jednoleté rostlině jménem vigna zlatá. Pěstují se v Číně a Thajsku. V jedné dávce mungo fazolí můžeme získat 100 % doporučené denní dávky folátu, což je aktivní forma kyseliny listové. Jde o vitamin zodpovědný za syntézu DNA, hormonální rovnováhu, kognitivní funkci, plodnost a růst tkání a buněk. Zanedbatelný není ani zdroj ostatních živin. Díky velkému množství manganu, draslíku a hořčíku mohou působit na snížení špatného cholesterolu, chránit proti srdečním onemocněním nebo být prevencí diabetu 2. typu.

Galerie: 11 druhů fazolí: Znáte všechny?

Mungo dobře klíčí v PET lahvi

Klíček naklíčené fazole mungo je nabitý enzymy, minerály a vitamíny, které ochrání naše tělo a posílí imunitu. Klíčení zvládnete i sami doma – fazole přes noc namočte a ráno odkapané vložte do PET lahve, které jste předtím seřízli horní okraj s víčkem a ve dně vytvořili malé otvory pro odtok přebytečné vody. Fazole pak pravidelně (minimálně 2× denně) proplachujte a čekejte, až se objeví bílé klíčky. Jde o jednoduchou a levnou variantu k nákupu již hotových klíčků.

Kam s mungem v kuchyni?

Chutí připomíná zelený hrášek a je dobře stravitelné. Je vhodné k naklíčení, neboť nepodléhá hnilobě či plesnivění. Jeho chuť vynikne v kombinaci s kari kořením. Namáčí se na 4–8 hodin a voda se slévá. Vaří se 10 min v tlakovém hrnci (45 min v normálním hrnci).

TIP: Luštěniny a bez nadýmání

Konzumovat ho můžeme vařené, poslední dobou se ale velmi oblíbenou možností stalo právě klíčení. To potvrzuje i Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér: „Obzvláště chutné jsou vyklíčené mungo fazole, které lze použít do salátů či pomazánek nebo je lze promíchat s přílohou. Například s rýží nebo quinoou. Vyklíčená semena jsou výborným zdrojem energie po výkonu, právě jako součást salátů v kombinaci s libovým masem nebo upečenou čerstvou rybou.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).