Hlavní navigace

Když muže bolí záda, může to být rakovina

7. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Tentokrát to není vtip typu „Mužská smrtelná nemoc na sedm“. Bolest zad skutečně může signalizovat rakovinu prostaty.

Bolesti zad patří mezi tzv. civilizační choroby a většina z nás se s nimi alespoň jednou v životě setká. Asi čtvrtina bolestí zad je však podle lékařů spojena se závažnými onemocněními. Jednu z těchto vážných příčin představují i metastázy v kostech, které jsou výrazně častější než samotná rakovina kostí. Nejčastěji do kostí metastazuje mnohočetný myelom, karcinom prsu a prostaty, dále pak karcinom plic či ledvin.

Vzhledem k hojnému výskytu těchto onkologických diagnóz je jasné, že vzrůstá i počet pacientů zasažených kostními metastázami. „Bolest zad může být jejich prvním signálem. Rozšíření do kostí je častou komplikací pokročilých nádorů a zároveň zhoršuje vyhlídky na úplné vyléčení. Pacienti s pokročilým karcinomem prostaty mají téměř sedmdesátiprocentní pravděpodobnost vzniku kostních metastáz. Karcinom prostaty je přitom v České republice nejčastějším nádorem u mužů a jeho výskyt se trvale zvyšuje. Počet nově vzniklých případů rakoviny prostaty od roku 2008 do roku 2012 průměrně meziročně vzrostl o šest procent,“ uvádí urolog Marek Babjuk.

Prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc.

Přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole

Je uznávaným odborníkem v oblasti léčby nádorových onemocnění mužského pohlavního ústrojí a močového traktu. Předseda České urologické společnosti, proděkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Následky metastáz mohou být katastrofální

Do kostí nádorová onemocnění metastazují nejčastěji. Až pětasedmdesát procent mužů, kteří rakovině prostaty podlehnou, umírá s postižením kostry. Kostní metastázy jsou způsobeny schopností nádoru uvolňovat nádorové buňky do krevního oběhu. Když se dostanou do bohatě prokrvené kostní tkáně, zrychlí se její odbourávání. 

Narušení kostní tkáně často vede ke zlomeninám a velkým bolestem. Těmi trpí až osmdesát procent pacientů.

Nemocnému hrozí také zlomenina obratle, která je velmi bolestivá a má za následek výrazné omezení pohyblivosti. „Zlomeniny obratlů se vyskytují až u dvanácti procent pacientů s rakovinou prostaty. K dalším zlomeninám dochází v devíti procentech případů. Patologické zlomeniny, tedy ty, které vznikají působením abnormálně malé, nebo dokonce žádné síly, představují opravdu závažný problém a významně zvyšují riziko úmrtí. U pacientů se zhoubnou rakovinou prostaty je toto riziko vyšší téměř o čtvrtinu,“ říká lékař.

Varovné signály

Metastázy v kostech nemusí každého nemocného bolet, i když se jedná o jeden z nejčastějších důvodů bolestí onkologických pacientů. Že má nemocný kostní metastázy, není jednoduché poznat, protože často nemívají specifické příznaky. K jejich diagnostice se využívají metody jako například cílený rentgen a celotělová magnetická rezonance.

Varováním a popudem k návštěvě lékaře může být člověku například dlouhotrvající tupá nebo krátkodobá vystřelující bolest, zduření kosti či mírně zvýšená teplota. 

V některých případech kostní nádor vypadá jako bolestivý výrůstek na povrchu kosti. Nemocní s kostními metastázami si také často stěžují, že se cítí být celkově nemocní a ztrácejí chuť k jídlu. Nezřídka také ztrácejí na váze, více se potí a potýkají se s celkovou slabostí. „Pokročilejší nádor může být objeven právě až díky problémům s kostními metastázami. Ty se však mohou vyskytnout také po absolvované léčbě nemoci. Projevy toho, že se nádor již rozšířil i do kostí, jsou bohužel nejednoznačné
a mohou indikovat i jiná onemocnění,“
varuje prof. Babjuk.

Pokud nádor vytvoří metastázy do páteřních obratlů, může dojít ke stlačení míchy, které může v důsledku vést až k trvalému ochrnutí.

„Vzhledem k tomu, že se věk mužů, kterým je zjištěna rakovina prostaty, neustále snižuje, je klíčové nepodceňovat pravidelná preventivní vyšetření po padesátém roce života. Tato vyšetření jsou jedinou naší šancí, jak nádory prostaty objevovat v počátečních stádiích a tedy i předcházet rozvoji onemocnění do kostí. Na muže apelujeme, aby se preventivním prohlídkám nevyhýbali, a pokud mají bolesti, s návštěvou lékaře neotáleli,“ vysvětluje lékař.

Metastázy jsou zatím nevyléčitelné

Než nádor začne vytvářet metastázy v kostech, může to trvat léta, proto se objevují v pozdějších stadiích nemoci. Pokud se nemocný již nachází v pokročilém stadiu rakoviny prostaty, hrozí mu celá řada komplikací ovlivňujících průběh jeho léčby. Zároveň dochází k významnému snížení kvality života nemocného v důsledku bolesti, stlačení míchy a nervů nebo patologických zlomenin. „Pokud se jedná o pacienta, který už kostní metastázy má, je nutné zahájit co nejdříve vhodnou léčbu. Naše zkušenosti potvrzují, že včasné nasazení biologické léčby dokáže komplikacím kostních metastáz zabránit,“ doplňuje lékař.

V případě příznaků vyhledejte lékaře:

  • bolest v zádech, která může vystřelovat do dolních končetin
  • ztráta citlivosti v oblasti dolních končetin a podbřišku
  • oslabení dolních končetin nebo nemožnost jimi pohybovat
  • mimovolný únik moči či stolice nebo problémy s močením

Komplikacím zabráníte včasným vyšetřením

Bolesti zad bychom neměli podceňovat a na vyšetření si raději zajít. Kostní metastázy zhoršují kvalitu života i šanci na přežití a jejich léčba je mnohdy nákladnější než u samotného primárního onemocnění. Nejlepší prevencí vzniku kostních metastáz je včasná diagnóza zhoubného nádoru a okamžité zahájení léčby onemocnění. „Jestliže se nám nádorové bujení podaří zachytit v raném stadiu, může jeho léčba vzniku metastáz úplně předejít a nemocný má daleko větší šance na vyléčení,“ uzavírá prof. Babjuk.

Zdroj: TZ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).