Hlavní navigace

S knírkem pod nosem jsem se styděla

2. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kdy mají ženy vousy? Knírky, huňatá obočí, ochlupení mužského typu? Příčiny jsou různé, od hormonálních poruch po prostý fakt, že tmavé chloupky jsou víc vidět a brunety mají prostě smůlu.

Zatímco tu a tam chloupek vyroste občas a obličeji snad všem ženám, zejména brunetám, některé jsou na tom o dost hůře. Nebojovat s chloupky, měly by pod nosem viditelný knírek nebo dokonce vousy i na jiných partiích obličeje. Co s tím a jak se takového nadělení zbavit?


Autor: Isifa.cz

Hirsutismus je jednou z možných příčin mužského typu ochlupení u žen

Jedna moje někdejší spolužačka byla a je blondýna. Přírodní. Taková, co nikdy nepochopí, že ne každý má to štěstí, aby jeho jediné chloupky, které jí osobně zřídkakdy vyraší na nohách či rukách, nebyly pouhým okem prakticky vidět. A to, že některým ženám rostou chloupky dokonce na tvářích, považuje tahle dáma za důkaz toho, že o sebe nedbají. My brunetky přitom víme, že je to nikdy nekončící boj a že se občas může něco přehlédnout. To, že někdo přibývajícím chloupkům ve tváři nevěnuje pozornost vůbec, je už věc jiná.

„Pokud nějaké ženě nadměrně rostou chloupky v obličeji, je pravděpodobné, že s nimi bude bojovat i jinde, například v tříslech či na nohách,“ říká dermatoložka Ladislava Nováková s tím, že se ale najdou i výjimky. Navíc je podle ní růst chloupků i na obličeji do jisté míry přirozený, zvláště u tmavších typů žen. Jenže jich často právě zde přibývá s věkem – většinou se to poprvé výrazněji projeví kolem čtyřicítky, byť naopak na nohách a rukách ochlupení řídne. Krom toho s věkem a měnícím se hormonálním poměrem v těle houstne a nabývá na objemu i obočí.

Růst vousů může být dočasný, třeba v těhotenství

Pokud má žena pocit, že jí chloupky rostou více, než je přirozené, může se nechat endokrinologicky vyšetřit, protože růst chloupků může někdy souviset s problémy se štítnou žlázou. A někdy ho pro změnu mohou právě léky na štítnou žlázu spustit, pak je na místě uvažovat o změně preparátu.

Nadměrný růst chloupků může být způsoben i nerovnováhou pohlavních hormonů, a proto se dá v těchto případech ovlivnit nasazením antikoncepce, která se zaměřuje mimo jiné právě na omezení růstu chloupků – jde například o přípravky Diane či Janette. Pak je už na každé ženě, aby zvážila, zda chce léky kvůli efektu omezení růstu chloupků užívat. Právě pohlavní hormony stojí za tím, proč někdy chloupky jak splašené rostou jen v těhotenství, nebo se naopak rozjedou nějaký čas po porodu. 

Při hormonálních poruchách může jít o tzv. virilizaci, kdy se u žen objevuje typicky mužské ochlupení, ale rozvíjejí se i další mužské pohlavní znaky, hrubne hlas, zvětšuje se klitoris. Ženské znaky přitom ustupují. Pokud má žena potíže s nadměrným ochlupením mužského typu bez přítomnosti těchto ostatních známek působení mužských pohlavních hormonů androgenů, je možnou příčinou tzv. hirsutismus. Krom toho, že na tvářích ženy se objevují chloupky až vousy, poruchu provází i jakési plešatění: „Vlasová hranice na čele ustupuje a vytváří kouty. Ochlupení ohanbí vybíhá až směrem k pupku,popisuje další potíže Velký lékařský slovník. Objevily se i názory, že příčinou hirsutismu je stres.

Máte v pořádku vaječníky?

Jestliže vám chloupky na obličeji rostly vždycky nebo pokud jich s věkem přibývá, ale jen mírně, je to sice nepříjemné, ale nemusíte se tím zneklidňovat.

Jiná je situace, pokud žena pozoruje, že se jí objevují chloupky tam, kde je nemívala – kromě toho, že raší po stranách obličeje, to bývá kolem bradavek, pupíku a na stehnech. Může se za tím totiž skrývat syndrom polycystických ovarií a s ním související riziko neplodnosti. Mezi další příznaky patří nepravidelná menstruace a ničím nevysvětlitelný vzestup váhy.

Knírek si neholte

Příčinu nadměrného růstu vousů a dalších chloupků je třeba řešit s lékařem. S příznaky pomohou třeba v kosmetickém salónu, kde nabízejí různé depilační metody – některé z nich, například odstraňování voskem, se samozřejmě dají použít i v domácích podmínkách. U některých žen však odstraňování voskem způsobuje vznik pigmentových skvrn.

Různé metody depilací a epilací: Chlupaté nohy nechci. Ale nedělejme z toho vědu

„A rozhodně nedoporučuji chloupky pod nosem či jinde na obličeji holit. Není sice pravda, že zhoustnou, ale porostou pak všechny naráz stejně dlouhé a budou rozhodně vypadat hustší,“ varuje dermatoložka Ladislava Nováková. Nejšetrnější a nejúčinnější domácí metodou tak zůstává pinzeta. V salonech ji ostatně často používají také, krom toho mají depilační jehlu.

Pražanka Markéta se nedávno rozhodla vyřešit problém s neustále rašícím a dennodenně vytrhávaným knírkem radikálně – když narazila na jakémsi slevovém serveru na více než poloviční slevu na trvalou laserovou depilaci, rozhodla se kupón koupit. Během několika sezení jí kosmetička zbavila nejen chloupků v obličeji, ale i v podpaží a na rukou a nohou. „Původní cenu inzerovali přes dvacet tisíc korun, já jsem zaplatila čtyři a zatím jsem spokojená,“ říká Markéta po dvou měsících od poslední návštěvy. „Nejhorší bylo období mezi sezeními, kdy se chloupky nesměly vytrhávat, to jsem se před manželem, který mě jinak s knírkem pod nosem nikdy neviděl, styděla,“ dodává. Proč muselo být návštěv celkem pět? Protože laserem se ničí vlasové folikuly v době, kdy chloupek roste a jen větší počet sezení proto zaručí, že se postupně dostane na všechny. Podobné ošetření zaměřené jen na bradu a horní ret se dá například na Slevomatu koupit za 800 až 1500 korun a na salóny narazíte po celém Česku. Běžná cena za ošetření obličeje jinak činí čtyři až sedm tisíc korun.

Podobných slev jsou přitom na webu mraky – snad se to dá vysvětlit tím, že si salóny krásy spočítaly, že se jim vyplatí mít více zákaznic, byť platí méně; a možná už také díky těm, co neváhaly platit hodně, splatily původní vysoké investice.

Dlouhodobá redukce není trvalá, vydrží dva měsíce

Pokud se rozhodnete pro odstranění chloupků v obličeji laserem, zajímejte se o to, aby pracoviště mělo bezpečnostní atest, obvyklý je atest amerického úřadu pro bezpečnost potravin a léků FDA a chtějte vidět i jeho českou verzi od Státního ústavu pro kontrolu léčiv. A ještě jedno upozornění, zatímco některé přístroje jsou testovány na trvalou redukci, jiné jen na dlouhodobou a u těch hrozí, že chloupky znovu porostou třeba už za dva tři měsíce. Tak jako tak, mluví se o redukci, nikoli o tom, že by snad chloupky zmizely navždy. „Trvalá epilace ale neexistuje,“ komentovala to lékařka Hana Adamcová pro server Epilace.cz.

Některým ženám navíc stačí tři sezení, aby už neměly problém, jiné musí přijít až osmkrát. Navíc je pravda, že chloupky mohou po čase začít dorůstat, zvláště u tmavých typů, bývají však přece jen jemnější a světlejší a lze na ně opět použít laser tak, že příště by jich mělo být ještě méně. U laseru, který provádí trvalou redukci, stačí po několika úvodních sezeních většinou další ošetření až za rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).