Hlavní navigace

Jíte kysané zelí a nakládané okurky? Jíte zdravá probiotika

10. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Asi už jste slyšeli o důležitých střevních bakteriích, kterým se říká probiotika a mají pozitivní vliv na naše trávení a střevní imunitu. Možná ale nevíte, které potraviny jsou významným zdrojem těchto probiotických bakterií.

V poslední době se probiotika čím dál více dostávají do středu zájmu odborníků a mluví se zejména o jejich významném vlivu na produkci některých hormonů, ovlivnění pocitu sytosti, imunity jako celku, ale třeba i rychlosti redukce hmotnosti.

Pravidelně a pestře

Probiotické bakterie je potřeba do střeva doplňovat pravidelně, nestačí jednorázová dávka, protože ve střevě spolu bojuje více druhů mikroorganismů a každý z nich chce pro sebe co nejvíce prostoru. Navíc k jejich zničení dochází při průjmu nebo užívání antibiotik (proto je při antibiotické léčbě vhodné doplňovat probiotika).

Pokud tedy chcete mít ve střevě tu nejlepší mikroflóru, jezte potraviny bohaté na probiotika pravidelně, ideálně každý den. Jednotlivé potraviny střídejte, abyste zajistili, že vám střeva osídlí co nejširší spektrum zdravých bakterií, protože každá z nich může mít na lidský organismus trochu jiný vliv.

Obecně stačí konzumace potravin obsahujících probiotika, pokud však některé z nich nemůžete nebo nechcete do svého jídelníčku zařadit, pak zvláště v náročných situacích, jako je braní antibiotik nebo střevní infekce, doplňte střevní bakterie užíváním kapslí, které zakoupíte v lékárně.

Kromě toho je potřeba střevní bakterie dobře živit, jejich potravu tvoří převážně vláknina. Nezapomínejte proto také na konzumaci celozrnných obilovin, luštěnin, ovoce a zeleniny, abyste dosáhli toho nejlepšího efektu.

Není tedy jedinou funkcí vlákniny, že upravuje konzistenci střevního obsahu a ovlivňuje jeho rychlost průchodu trávicí trubicí.

Zdroje probiotických bakterií v potravinách

A teď už se pojďme podívat na to, které potraviny jsou významným zdrojem probiotických bakterií.

1. Fermentované mléčné výrobky

Mezi mléčné výrobky obsahující probiotické kultury patří jogurt, skyr, čerstvý sýr, cottage, kefír, podmáslí, kyška a případně další, méně tradiční kysané nápoje. Poznáte je tak, že ve složení bude uvedena mlékařská (nebo jogurtová, smetanová atd.) kultura. Tato kultura je směs bakterií, které napomáhají dosáhnout kýženého technologického i senzorického výsledku, proto se bude lišit i mezi jednotlivými mléčnými výrobky. Platí tedy zlaté pravidlo o tom, že nejlepší je jednotlivé druhy kysaných mléčných výrobků střídat, abyste dosáhli co nejpestřejšího obsahu probiotických bakterií ve stravě.

2. Kombucha

Kombucha je fermentovaný nápoj vyráběný z čaje, cukru a několika druhů bakterií a kvasinek. Bohužel musí být nápoj slazený, protože probiotické kultury se v tomto případě živí právě cukrem. Nápoj je tedy nevhodný pro diabetiky nebo osoby, které se snaží o redukci hmotnosti. Jinak ale kombucha disponuje blahodárnými účinky a lze ji doporučit jako doplněk pitného režimu, zvláště pak při zvýšené aktivitě.

3. Kimchi (kimčchi)

Rájem fermentovaných potravin je Asie. Jednou z nich je fermentovaná zelenina a zároveň národní korejské jídlo – kimchi. Správně by se mělo v Koreji kimchi podávat ke každému jídlu, což je skvělý způsob, jak zajistit pravidelný přísun probiotických bakterií ve stravě. Můžeme se tedy inspirovat a kimchi alespoň vyzkoušet, lze ho zakoupit třeba v některých prodejnách se zdravou výživou. Připravit si ho můžete i doma.

4. Kysané zelí

I v našich regionech se po staletí konzumují potraviny s blahodárnými probiotickými účinky, jednou z nich je třeba kysané zelí. To se vyrábí za použití bakterií mléčného kvašení, které zelí dodají jeho typickou chuť. Zároveň je kysané zelí skvělým zdrojem vlákniny, a tak zabijete dvě mouchy jednou ranou – dodáte tělu dostatek probiotik, a ještě jim dodáte potravu – prebiotika.

5. Kyselé okurky

Též klasické „nakládačky“ mohou posloužit jako skvělý zdroj probiotik. Pozor dejte na to, aby byly skutečně vyráběny procesem fermentace a aby na jejich ochucení nebyl použit ocet nebo další kyseliny. Kyselou chuť by správně měly okurky získat pouze kvašením, které zajistí přítomné bakterie.

6. Fermentované sójové výrobky

Do této skupiny patří náhražka masa zvaná tempeh, dále miso pasta používaná třeba při výrobě některých polévek nebo méně známý japonský pokrm zvaný nattó. Probiotické kultury dodají sóje zvláštní, specifickou chuť a v lidském střevě napomůžou ke zdravému trávení.

Galerie: Fermentované potraviny ze sóji

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční terapeutka a technoložka potravin s praxí z nutriční ambulance Institutu sportovního lékařství a vlastní nutriční poradny Ne hladu. Vědecké činnosti v oblasti chemie potravin se věnuje ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).