Hlavní navigace

Když je na druhém místě ve složení rostlinný tuk, nepůjde o čokoládovou figurku

3. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pro čokoládu a čokoládové výrobky platí určitá pravidla, která musí výrobci dodržovat. Je sice legitimní, že v nabídce obchodů lze nalézt i různé náhražky, ale nesmí se tvářit „jako čokoláda“. Aktuální je toto téma vždy před svátky, ať již vánočními, nebo velikonočními, kdy se zájem o tento sortiment výrazně zvyšuje. Jak si tedy nekoupit ošizeného Mikuláše?

Předvečer svátku svatého Mikuláše je historicky spojen s nadílkou dětem. V balíčku často naleznou figurky v obalu s vyobrazením Mikuláše, čerta či anděla. Co se ale skrývá pod alobalem, nemusí být hned zřejmé, upozorňuje aktuálně spotřebitelská organizace dTest.

Až pohled na složení výrobku mnohdy prozradí, že figurka má s čokoládou jen pramálo společného a ve skutečnosti držíte v ruce tzv. kakaovou pochoutku plnou cukru a palmového tuku. Rozdíl v ceně bývá nepatrný, chuťově a kvalitativně značný. Jak tedy v obchodě poznat opravdovou čokoládu?

Náhražka nesmí být uváděna jako čokoláda. Ani v rubrice e-shopu

Narazit v obchodech na postavičky Mikulášů, čertů a andělů vyrobených z náhražek čokolády bohužel není nic těžkého. Jak čokoládové figurky, tak i ty ošizené naleznete vedle sebe bez jasného rozlišení, proto je třeba dávat pozor, aby vám v košíku místo čokolády neskončila figurka, na jejíž etiketě bývá napsáno kakaová poleva nebo kakaová pochoutka.

Jak uvádí dTest, hned na první pokus v pražském supermarketu Tesco objevili Mikuláše, který měl s čokoládou jen pramálo společného (nemluvě o tom, že jde spíše o Santu). „Navíc jsme u tohoto výrobku zaznamenali i chybu na e-shopu zmiňovaného řetězce, kde je figurka zařazena v kategorii Čokoláda a čokoládové figurky. Složení přitom hovoří jasně – na prvním místě je cukr, ztužený palmový tuk, syrovátkový prášek z mléka 13,5 % a kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 4,8 %,“ uvádí dTest. Takto složení pravé čokolády vypadat nemůže.

Galerie: Čokolády a náhražky

„Pokud je v názvu uvedeno čokoláda nebo čokoládový, musí jít o výrobek obsahující zejména kakaové máslo. Zároveň nesmí čokoláda obsahovat méně kakaového másla, kakaové sušiny a mléka či mléčné sušiny, než je stanoveno vyhláškou. Naopak typickým znakem ‚nečokolád‘ je nahrazení kakaového másla rostlinným tukem,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Pravidla pro čokoládu a výrobky z ní

Na trhu najdeme různé druhy čokolády, nejběžnější a také nejoblíbenější je mléčná, která podle platných předpisů musí obsahovat nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku.

Hořkou čokoládu charakterizuje nejméně 35 % obsah kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 %. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa.

U bílé čokolády vyhláška obsah kakaové sušiny nepředepisuje, říká však, že musí obsahovat nejméně 20 % kakaového másla, 3,5 % mléčného tuku a také alespoň 14 % mléčné sušiny.

Jaké požadavky na čokoládu klade vyhláška

  • Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 %), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 % mléčné sušiny) a sladidel.
  • Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku. Jako „extra“ je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30% podílem celkové kakaové sušiny, 18 % mléčné sušiny a 4,5 % mléčného tuku.
  • Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 %. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí 60–75 %, u čokolád s vyšším podílem už může převažovat hořkost nad ostatními chuťovými vjemy.

Hledat slovo čokoláda a ve složení pozor na rostlinný tuk

Jednoduchou radou pro spotřebitele je číst informace na etiketách. Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují už v názvu, rády se pochlubí a náhražky tento výraz používat nesmí.

Ale i tak je dobré si na obalu ověřit, zda výrobek skutečně obsahuje alespoň 25 % kakaové sušiny či v případě bílé čokolády 20 % kakaového másla. Vzhledem k tomu, že výrobci musí uvádět použité suroviny v sestupném pořadí podle množství, u pravé čokolády je vždy na druhém místě po cukru uvedena kakaová hmota nebo kakaové máslo, nikoli rostlinný tuk.

Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevuje kakaová pochoutka, poleva či hmota, je třeba mít se na pozoru. Pravděpodobně jde o náhražku čokolády, v jejímž složení je hned po cukru uváděn některý z rostlinných tuků a sušená mléčná syrovátka, případně sušené odtučněné mléko. Až pak zpravidla následuje kakaový prášek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).