Hlavní navigace

Když drogy léčily

19. 3. 2016

Sdílet

Sada pro injekční aplikaci morfinu se prodávala v luxusním obchodním domě Harrods. Astmatici si ulevovali halucinogenními cigaretami a ženušky hubly s amfetaminem, který se později „proslavil“ v droze zvané speed.

Cigarety pro astmatiky

Šílenství kolem zázračných cigaret pro astmatiky vypuklo v 80. letech 19. století. V cigaretách byla nejčastěji balena látka zvaná atropin, která má halucinogenní účinky. Cigarety pro astmatiky obsahovaly výtažky z rulíku zlomocného, durmanu obecného, mandragory i konopí. Kromě cigaret byly vyráběny i pilulky a oleje s podobným složením.

Hubnutí s amfetaminem

Reklama z roku 1940 inzeruje zázračný prášek zvaný amfetamin, který zahání pocit hladu, přebytečný tuk v těle rozpouští a ještě navíc dodá energii a dobrou náladu na celý den. Amfetamin se řadí mezi stimulační látky zvyšující hladinu neurotransmitterů v mozku. Skutečně tedy navozuje „dobrou náladu“. Dříve byl používán jako anorektikum k potlačení pocitu hladu a snížení tělesné hmotnosti, v malých dávkách se používá i dnes při léčbě poruch pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), při léčbě úrazů mozku nebo únavového syndromu. Do povědomí ale amfetamin vstoupil zejména při zneužívání látky jako rekreační drogy pod názvem „speed“.

Na nespavost – opium!

Kapky proti nespavosti obsahující téměř z poloviny alkohol a výtažek z opia. Kapky jsou v malých dávkách doporučované pro dávkování novorozencům (5–8 kapek), dětem (25 kapek) i dospělým (plná čajová lžička). Opium je zaschlá šťáva získávaná z nezralých makovic. Má narkotické vlastnosti – tiší bolest, zklidňuje a dodává pocity euforie. Opium je ve farmaceutickém průmyslu využíváno díky izolaci látek působících jako velmi účinná analgetika. Podstatná část je ale zneužívána pro nelegální výrobu morfinu, heroinu a dalších látek.

A na astma taky…

Zvlhčující kapky k léčbě astmatu a dalších onemocnění.

Je libo injekci morfia?

Na počátku 20. století, zejména v období první světové války, byl morfin, také morfium, velmi oblíbeným rekreačním analgetikem a sedativem. Koupit ho bylo možno v lékárnách a obchodníci využívali popularity látky k doplňkovému prodeji. Na obrázku je injekční sada k aplikaci morfinu dostupná ke koupi v londýnském obchodním domě Harrods. Morfium tiší bolest, má celkově zklidňující účinky a dokáže tlumit nepříjemné vjemy, bohužel je ale silně návykové a k dosažení účinku je třeba neustále zvyšovat dávky. Aplikovat je jej možné nitrožilně, ve formě kapek, pastilek ad.

Anebo radši pastilku?

Velmi populární bylo i využití zklidňujících účinků morfinu v lécích proti kašli. Ty se nejčastěji prodávaly v podobě pastilek nebo kapek.

Heroinem proti kašli

Reklama inzerující „nejlevnější úlevu od kašle“ – kapičky obsahující heroin. Heroin je derivát morfinu, má tedy analgetické a sedativní účinky, navazuje stavy euforie a změněného vědomí. Poprvé heroin syntetizovali právě v německé firmě Bayer, a látku zvanou heroin zaregistrovali jako ochrannou známku. Od devadesátých let 19. století byl heroin prodáván jako nenávyková alternativa morfinu a dětská medicína proti kašli. Velmi záhy se ale přišlo na to, že heroin se v játrech rozkládá na morfin a je tudíž také velmi silně návykový.

Kokainové kapky na bolení zubů

Kokain byl na začátku 20. století často využíván v medicíně jako lokální anestetikum – blokuje proud sodíku v nervových vláknech a tak je schopen velmi rychle a účinně místo aplikace „ umrtvit“. Kromě anestetických účinků má i psychoaktivní stimulační efekt – nabuzuje organismus a navozuje pocity euforie. Nezpůsobuje fyzickou závislost, ale je snadné vytvořit si psychický návyk. V medicíně byl kokain ve většině případů užití nahrazen méně návykovými látkami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Divadelni dramaturg, studentka DAMU

spolupracovnice serverů Vitalia.cz a 120na80.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).