Hlavní navigace

Když česnek smrdí a vy s ním

17. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nedají dopustit na česnek. Vaří ho, pečou, jedí syrový. Přidávají ho do masa, jogurtu i zeleniny, protože jim chutná a také vědí, že je zdraví vysoce prospěšný. Jenže pak ten zápach! Je možné se ho zbavit?

O tom, jaká jídla lze okořenit česnekem, se bavit nemusíme. Někteří z nás jej milují natolik, že jej přidávají všude, kam jen to jde. Třeba i do másla, kterým mastí vařené brambory. 

Pokud to máte stejně, určitě se vám někdy stalo, že jste se zapomněli, pojedli vaše oblíbené – jak jinak než česnekové – jídlo dřív, než vám diář odhalil důležitou schůzku.

Česnek je již v žaludku, odkud jej těžko vyndáte (pokud se tedy nehodláte pošimrat pírkem v krku), a vy přemýšlíte, co s tím.

Jistěže krátkodobě pomůže větrový bonbon nebo žvýkačka. To v případě, kdy jdete třeba jen na poštu nebo vyzvednout dítě do školy. Účinek vydrží zhruba deset minut. Pak se pozvolna opět vrátí nežádoucí aroma, které znovu vystoupá z vašeho zažívacího traktu do úst. Může za něj bezbarvý štiplavý alicin, látka, která má vysoce antibakteriální a protiplísňové účinky. Zpočátku chrání samotný česnek a pak pomáhá i jeho konzumentům.

Zbavit se zápachu není snadné

Autorka těchto řádků patří právě k velkým milovníkům česneku. Současně má i jisté sociální cítění. Proto vyzkoušela snad všechno, co by pomohlo zbavit se zápachu.

Je nutné si přiznat, že nejde jen o odér z úst. Česnek se postupně dostává do celého našeho těla. Máme jej v krvi, potíme jej kůží, prostupuje našimi vlasy. Při jeho časté konzumaci by bylo tedy bláhové sázet pouze na hašlerku.

Můžete například chroupat kávové zrnko nebo žvýkat petrželovou nať, což pomáhá, ale jsou i další metody:

Pomocníci proti česnekovému zápachu

  • Mléčné výrobky:
    zápach částečně neutralizují. Zapijte česnekové jídlo sklenicí mléka, zajezte jej bílým jogurtem nebo tvarohem. Předtím, než polknete, poválejte sousto chvilku v ústech.
  • Petrželová nať nebo kardamom:
    obsahují esenciální oleje, které odpuzují vůni česneku. Dejte se do žvýkání.
  • Zázvor:
    rovněž dokáže na nějaký čas pohltit nepříjemný zápach z česneku. 
  • Kávové zrno:
    přebije svým aromatem vůni česneku. Opatrně jej rozkousejte.

Ať si vyberete jakoukoli „dobrůtku“, nejprve je vždy vhodné vyčistit si zuby. Nezbavíte se sice žaludečních šťáv, ale alespoň česnekových zbytků, které vám třeba ulpěly mezi zuby.

Jak již bylo uvedeno výše, česnek prostupuje i naší kůží. Aby nebyla naše záliba v pojídání jedné z nejzdravějších potravin cítit na sto honů, je pochopitelně nutné dodržovat hygienu. To znamená umývat se mýdlem a používat deodoranty. V posledním případě se můžete pokusit přehlušit zápach decentní voňavkou.

Jak dostat zápach česneku z rukou:

  • umyjte si pečlivě ruce vodou, do které pomůže přidat sůl, sodu, citron nebo ocet,
  • nebo použijte speciální tzv. nerezové mýdlo.

Z rukou se česnek poměrně snadno dostává pomocí soli. Rozpusťte sůl v trošce vody a vzniklou kašičku promněte jako při mydlení rukou. Podobné účinky má i soda, citron nebo ocet. U posledního zmíněného je pak otázkou, zda není lepší vůně česneku.

Nerezové mýdlo

Výborným pomocníkem pro odstranění pachů z rukou po práci, například v kuchyni (česnek, cibule, ryby…) nebo i v autodílně (motorová nafta…), je překvapivě nevoňavé mýdlo z nerezové oceli, které nás dokáže zbavit i nevábné vůně třeba česnekového potu.


Autor: Depositphotos.com

Mýdlo z nerezové oceli zbavuje zápachu z rukou, neubývá a je bez chemie

Působí jako katalyzátor, který převádí pachové molekuly do neutrálních sloučenin kyslíku. Během mydlení se z oceli uvolňují kovové ionty, které se spojují s molekulami zápachu a tím nežádoucí aroma odstraňují.

Vzhledem k tomu, že česnek vytrvale prokazuje svoje nezpochybnitelné zdravotní účinky, nikdy bychom neměli uvažovat o tom, že se mu budeme kvůli jeho typické vůni vyhýbat. 

Naopak. Nejlepším řešením by bylo přesvědčit všechny ve svém okolí, aby česnek také vyhledávali. Tím by se stal jeho zápach nedílnou součástí našich životů, nad kterou by se již nikdo nepozastavoval. 

Jak česnek ovlivňuje váš organismus:

  • snižuje hladinu špatného cholesterolu,
  • pročišťuje tepny,
  • normalizuje krevní tlak,
  • posiluje imunitu,
  • zpevňuje kosti,
  • snižuje únavu,
  • zvyšuje vytrvalost a zlepšuje fyzickou výkonnost.

Více v článku Příznivý efekt česneku na rakovinu, cukrovku, kůži i obezitu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).