Hlavní navigace

Kdy začít pečovat o dětské zoubky? Ještě před porodem, i když to zní divně

23. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Péče o dásně a později o zoubky patří k základním návykům. V řadách odborné veřejnosti se stále více prosazuje názor, že je správné učit tyto návyky své potomky už od miminka, v podstatě od narození. Čištění dásní a ústní dutiny miminka má i svůj jasný praktický význam.

Zatímco kolem péče o chrup těhotné ženy koluje celá řada „zaručených“ zpráv o tom, jak se zvyšuje kazivost, krvácejí dásně a jak zuby trpí při těhotenských nevolnostech, péče o ústní dutinu novorozence je tak trochu na okraji zájmu. Podle řady stomatologů by přitom starost o zoubky měla být součástí pořizování výbavičky ještě před porodem.

„Maminky se obávají o zdraví svých miminek, dbají na spoustu věcí, aby měly děti čisté ruce, dobře jedly nebo aby se jim neoprudil zadeček. Ale o pusinku se začnou starat až v okamžiku, kdy začnou růst zoubky. A to je chyba,“ říká Petra Křížová, dentální hygienistka z Polikliniky Vysočany společnosti Medicon.

Vytváření návyku i zdravé dásně

Hned po porodu získává čerstvě narozené miminko první návyky. Přiložení k prsu je nutnou předehrou k pravidelnému kojení. Následuje pravidelné ukládání ke spánku a spolu s tím i zavádění hygienických návyků. Jejich součástí by měla být i základní péče o ústní dutinu novorozence.

„Prevence je velmi jednoduchá. K běžným hygienickým rituálům, které matka s dítětem během dne vykonává, se přidá i čištění pusinky. Pomocí takzvaných prsťáčků, tedy gumových návleků na prst, jemně otřete dásně a ústa dítěti vypláchněte,“ popisuje Petra Křížová.

Kromě toho, že miminko od narození přirozeně chápe péči o ústní dutinu jako přirozenou součást pravidelných rituálů, má starost o ještě neprořezaný chrup i svůj zdravotní význam. Dítě totiž nemá nad horními zoubky slinnou žlázu. A ačkoli se to u řady miminek může zdát až neuvěřitelné, může horní dáseň trpět nedostatkem slin, které ji přirozeně očišťují od potravy. V tomto případě tedy od mateřského mléka, případně příkrmů. Důsledek je zřejmý. Neočištěná dáseň je ideálním prostředím pro tvorbu a množení bakterií.

Jak čistit miminku dutinu ústní

Ošetření dásní, očištění jazyka a patra v dutině ústní by se ideálně mělo dělat po každém jídle. Ovšem něco takového se hodí pro brožurky, nikoli do praktického světa. Dětští stomatologové říkají, že důležité je, aby se čištění ústní dutiny stalo každodenní součástí péče o miminko. Tedy aby si našlo pevné místo v každodenních rituálech.

„Pokud se vžilo, že si zuby pravidelně čistíme každé ráno a večer, tak je nejpřirozenější se těmto rituálům přiblížit i u miminka. Samozřejmě každé miminko má nějaké své vlastní nastavení času a potřeb. Určitě nejde o pevně stanovené hodiny, kdy musíme miminku vypláchnout pusinku,“ vysvětluje dentální hygienistka.

Moučnivka si žádá důslednou péči

Zvýšenou pozornost dutině ústní by ovšem měli rodiče věnovat v případě, že se u miminka vyskytne takzvaná „moučnivka“. Bělavý povlak na dásních způsobený kvasinkou z rodu Candida je nutné vždy pečlivě otřít a pravidelně ústní dutinu kontrolovat. V případě rozšíření plísňového onemocnění už povlak pevně ulpí na dásních miminka a s tím mohou přijít i vážnější zdravotní komplikace.

Mykóza se totiž může rozšířit do celé ústní dutiny, napadnout rty, koutky a v extrémních případech dokáže projít přes trávicí trakt až do konečníku. Tam pak způsobuje bolestivé zarudnutí. Včasnou a pravidelnou péčí o ústní dutinu miminka se však dá právě takovým problémům předejít.

Máme první zoubky

I když je péče o dásně a miminkovská ústa důležitá, asi každý rodič považuje za skutečné čištění právě až to s prořezáním prvního zoubku. Odborných rad, jak správně a dokonale čistit batolatům zuby, je celá řada. Nejvíce se ustálilo doporučení čistit zoubky drobnými krouživými pohyby. Odborníci ovšem upozorňují, že péče o dětský chrup zdaleka nezačíná a nekončí jen u umyvadla s kartáčkem a pastou (mimochodem, dětské zubní pasty se liší od past určených dospělým a pro správný výběr dle věku dítěte je důležité sledovat jejich etikety).

Galerie: Mléčné zuby jsou mnohem větší, než si laik představuje

Vlivů je celá řada. „Stravování, u dětí zejména sladkosti, sladké a ovocné koncentrované šťávy, dále špatné návyky v péči o chrup, nedostatek osvěty a podobně. Ideální je začít už s miminkem navštěvovat odborná rodinná stomatologická centra, kde je péče komplexní a rodiče se dozvědí vše podstatné,“ říká zubní lékařka Hana Hubálková z 1. LF UK, která se podílí na vzniku nového rodinného stomatologického centra v pražské poliklinice Budějovická.

První zubní preventivní prohlídka může proběhnout už u půlročního miminka. Kolem prvního roku věku dítěte by už rozhodně proběhnout měla. Při prohlídce se rodiče dozvědí, jak čistit zoubky, mohou diskutovat o zdravých návycích. Lékař zkontroluje zoubky a může najít kazy, které rodič nevidí.

Galerie: Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny

Začíná se také vytvářet důvěra mezi rodičem, dítětem a týmem v zubní ordinaci. A jedna zpráva na závěr. Podle lékařů je přitom třeba mít na paměti, že dítě se o své zuby nedokáže dobře postarat minimálně až do nástupu do školy. Doporučení však zní, aby rodiče kontrolovali čištění zubů až do desátého roku věku dítěte.

Odborná spolupráce:

Doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

Zubní lékařka

Pracuje na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a podílí se na vzniku nového rodinného stomatologického centra v pražské poliklinice Budějovická.

Mgr. Petra Křížová, DiS.

Dentální hygienistka

Působí na nové stomatologii společnosti Medicon v prostorách Polikliniky Vysočany.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Profesí adiktolog, dnes psavec na téma zdraví, lidské vztahy a životní situace. Pracovala jako dramaturg lifestyle magazínu na TV Prima a externí redaktor na téma zdraví a závislosti pro internetové portály.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).