Hlavní navigace

Kdy se smí spát s kontaktními čočkami?

20. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Odborník uvádí na pravou míru sedm rozšířených mýtů o nošení kontaktních čoček. Není třeba pravda, že se s nimi nikdy nesmí spát – záleží totiž na druhu kontaktních čoček, které používáte.

7 mýtů o kontaktních čočkách

1. S čočkami se nikdy nesmí spát

„U kontinuálních čoček, které jsou určené pro dlouhodobé nošení, je spaní s čočkami možné. Čočky není díky speciálnímu materiálu, ze kterého jsou vyráběny, potřeba každodenně vyndávat před spaním z očí. Silikon-hydrogel totiž dobře propouští kyslík, takže i citlivé oči mohou pod čočkami přirozeně dýchat,“ vysvětluje Daniel Szarvas, odborník z VašeČočky.cz. Přibližně dvakrát za týden (záleží na značce a typu) je potřeba čočky vyjmout, opláchnout v roztoku a znovu aplikovat.

Spaní v ostatních čočkách už ale problém být může a rozhodně ho nelze doporučit, naopak, patří k největším chybám při nošení kontaktních čoček. Záleží vždy na tom, jak dlouho spíte, z jakého materiálu jsou čočky vyrobeny a v jakém jsou stavu. Usnete-li na hodinku po obědě, pravděpodobně se nic nestane. „Mít čočky v očích celou noc už ale není dobré, zvláště pokud používáte ty hydrogelové. Naproti tomu hydrogel-silikon propouští více kyslíku a oči by tak měly být ráno v pořádku,“ říká optometrista. Nicméně na přespávání se hodí pouze ty čočky, které jsou k tomu určeny a je to na nich uvedeno výrobcem.

Galerie: Bez čoček a s čočkami

Nasadíte-li si čočky pár hodin před usnutím a budete pak celou dobu doma, je menší riziko, že se vám do oka dostanou nečistoty, než když máte čočky na sobě od rána a celý den se pohybujete třeba v prašném prostředí. V každém případě hned po probuzení čočky vyndejte, dejte je do pouzdra s roztokem a oči ošetřete zklidňujícími kapkami.

„Zdravotní potíže, které mohou v souvislosti s nesprávným používáním čoček nastat, se často projeví třeba až po několika letech. Proto péči o své oči nepodceňujte, choďte na pravidelné prohlídky a nespoléhejte na to, že když se problém neobjeví ihned, je oko automaticky v pořádku,“ radí Daniel Szarvas.

2. Kontaktní čočky jsou jen pro ty, kdo mají málo dioptrií

Mylné představy brání mnoha lidem v tom, aby si pohodlí čoček vůbec vyzkoušeli. A to je velká škoda. Kontaktní čočky se totiž hodí až pro devadesát procent lidí s očními vadami. Skoro se dá říct, že kolik typů očních vad, tolik druhů čoček. Nejrozšířenější oční vady se dají pomocí čoček korigovat všechny: krátkozrakost, dalekozrakost, vetchozrakost i astigmatismus. A co se dioptrií týče, čočky pokrývají opravdu široké spektrum, například osm dioptrií není problém.

3. Na čočky se může klidně používat voda z vodovodu

Někteří lidé si myslí, že roztoky na čočky jsou jen chytrým marketingovým tahem farmaceutických společností, podle odborníků to tak rozhodně není. „Informace, že voda z vodovodní sítě nesmí být používána ani k oplachu čoček, ani k oplachu pouzder, musí být v příbalovém letáku uvedena podle zákona,“ vysvětluje Daniel Szarvas. A proč? Kohoutková voda může obsahovat zárodky mnoha mikroorganismů. Některé z nich nám neškodí, ale jiné mohou způsobit nejrůznější onemocnění. Nejnebezpečnější jsou pro oči akantaméby, které se mohou vyskytovat v domácích rozvodech vody. Pokud se dostanou do kontaktu s pouzdrem či samotnou čočkou, mohou způsobit zánět, který může v extrémním případě končit oslepnutím. Voda z vodovodu navíc obsahuje také minerály a chlor, které v takhle malém množství sice neškodí očím, čočkám však ano. Voda je zkrátka velkým nepřítelem kontaktních čoček.

Pokud jde o roztoky, každá firma má svůj patent na složení roztoků, takže nejsou stejné. Liší se v mnoha parametrech, které se vyplatí znát pro správný výběr roztoku, nebo si nechat poradit od odborníka.

4. Čočky jsou při cukrovce tabu

Názor, že při cukrovce se čočky nikdy používat nesmí, už naštěstí neplatí. V lékařském prostředí se tento přístup razil dlouho, nakonec se díky výzkumu z roku 2013 začíná měnit. Tato studie prokázala, že kontaktní čočky u léčené cukrovky nevadí. Ale pozor. Výraz „léčené“ je pro tuto studii zásadní. Cukrovka má totiž neblahý vliv i na oči a v případě, že se nedodržuje správná dieta, hladina cukru v krvi lítá nahoru a dolů. To vede u očních cév ke stahování a roztahování, což znamená výkyvy dioptrií o několik jednotek – a ohromné namáhání oka.

5. Při řízení se musí nosit brýle

Záleží na tom, jaký harmonizační kód se v řidičském průkazu uvádí. Všichni, kteří jsou na nošení čoček zvyklí, by měli mít univerzální kód 01.06, který znamená, že za volantem mohou mít brýle nebo čočky (rozhodně však jedno z toho). Pro ty, kteří už nosí pouze čočky, je tu kód 01.02, který znamená, že dotyčný musí mít čočky. Vždycky je dobré mít s sebou během řízení pouzdro na čočky a roztok, protože policista může požadovat důkaz, že má řidič čočky opravdu nasazené (a jsou i tací, kterým pohled do očí řidičů nestačí).

6. Čím víc vody ve složení, tím lepší čočky

Pokud jsou čočky hodně vlhké, je jejich nošení i aplikace snazší a příjemnější. Vyschlé oči svědí a pálí a čočky jsou v těchto chvílích nesnesitelné. Proto mnoho zákazníků inklinuje k těm druhům, které mají vysoký obsah vody. Ale tady pozor. Čím více vody čočka obsahuje, tím méně je propustná. A i oko musí dýchat – kyslík se musí dostat skrz čočku až k rohovce. Proto je nejrozumnější probrat i propustnost a z ní plynoucí vodnatost čoček se svým kontaktologem, který podle druhu vady snadno určí vhodný druh.

7. Obrazovky kazí oči

Samotné obrazovky, ať už televizní, počítačové, nebo smartphonové, očím z hlediska dioptrií nijak neškodí. Jsou tu ovšem jiná rizika, již při dvou hodinách denně hrozí tzv. syndrom počítačového vidění a další zdravotní problémy. Stejně jako u většiny činností tu platí – všeho s mírou. Ti, kteří u počítače tráví více hodin denně, by měli zvážit preventivní používání zvlhčovacích roztoků, které zamezí vysoušení očí a následnému nepříjemnému pálení nebo řezání. U obrazovek totiž míváme tendenci méně mrkat, což očím vlhkost hodně ubírá.

Odborná spolupráce:

Daniel Szarvas

Optometrista

Kontaktolog největšího českého e-shopu s kontaktními čočkami VašeČočky.cz

Zdroj: TZ VašeČočky.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).