Hlavní navigace

Kdy se jídlo skutečně začne kazit?

17. 4. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nejen datum na obalu nebo plíseň na povrchu určuje, kdy už potravina patří do odpadu. Navíc, v některých případech se dá konzumovat i jídlo „prošlé“. Jak to poznáte?

Když se začnete pídit po tom, kdy byste měli nějaké jídlo už raději vyhodit, protože je zkažené, máte v zásadě dvě možnosti – buď se budete striktně řídit datem doporučené spotřeby, nebo tím, zda potravina vypadá nebo nevypadá poživatelně. Jenže to nemusí stačit.


Autor: Isifa.cz

Jogurt, pokud je správně skladován, vydrží obvykle ještě pár dnů po záruce

Vyhazujete jogurty vždycky, jakmile překročí datum doporučené spotřeby uvedené na víčku? Možná je to zbytečné – sice v nich už nemusí být tolik živých, zdraví prospěšných bakterií jako v den výroby, ale jinak bude tohle jídlo dost možná v pořádku. A platí to nejen o jogurtech, protože mezi doporučeným datem spotřeby a dnem, kdy potraviny nebo nápoj začnou být zkažené, může ještě nějaký čas uplynout. A naopak, někdy byste měli vyhodit jídlo, které je přitom podle etikety a data na ní uvedeného ještě v pořádku.

Jak poznat zkažené mléčné výrobky?

Takže, co se kdy začne kazit a co k tomu přispívá? Skvěle se to dá ukázat třeba na jogurtech, mléce či tvarohu. Je například pravda, že u jogurtu skutečně datum prošlé doporučené spotřeby vadit nemusí, samozřejmě za předpokladu, že byl správně skladován, většinou ještě zhruba týden vydrží.

Podobně jako čerstvé mléko se navíc jogurt hned nekazí, jen postupně kysne a mění se na jiné výrobky – z jogurtu se stane kefír (ale jen z čistě bílého), z mléka kysaný mléčný nápoj. Jenže obojí dokáže lidi, kteří nejsou na takové mléčné výrobky zvyklí, pořádně prohnat. Na vaření či do kávy se navíc kyselé mléko použít nedá. A pokud jsou mléko či jogurt nahořklé, nekonzumujte je vůbec, ty jsou už prostě přece jen zkažené.

Přečtěte si: Hledá se skutečný jogurt

Samozřejmě, někdy je to, že je věc zkažená, zjevné, platí to třeba tehdy, když má plíseň na povrchu. Ale tvaroh nebo dejme tomu sýry hermelínového typu vám to dají najevo jinak, například tím, že začnou hořknout, měnit barvu na žlutavější, případně kysele páchnout.

Žlutější než obvykle je také máslo, které je žluklé – znamená to vlastně, že se v něm vytváří kyselina máselná, jejíž sladce nakyslou chuť ucítíte, pokud k takovému máslu čichnete. Dá se částečně připodobnit k pachu zvratků.

Pozor také na správné skladování – už proto byste nikdy neměli kupovat třeba jogurty na hraně data spotřeby, protože ačkoli jim teoreticky nic nemusí být, nevíte, jak s nimi v obchodě zacházeli.

Pokud má jogurt nafouklé víčko, bude nejspíše skutečně zkažený, ale něco jiného je, když jogurt otevřete a cítíte, že z něj unikl vzduch – to je v pořádku a jde o projev činnosti živých a zdraví prospěšných jogurtových bakterií.

Tmavé maso a kyselé uzeniny nejezte

uzenin a masa platí podobná poučka, jakmile jsou lepkavé na povrchu či dokonce divně zapáchají, pryč s nimi, i kdyby snad pach zatím nebyl tak výrazný, aby vás praštil do nosu, jakmile třeba balíček s masem otevřete. Kazící se maso má tmavší barvu než obvykle, uzeniny typu párky zase bývají scvrklé, ze šunky či měkkých salámů teče nakyslá tekutina.


Autor: Isifa.cz

Plíseň je jasný, ale ne jediný ukazatel toho, že potravina patří do koše

Těžší je postupující zkázu poznat u trvanlivých salámů, může se však projevit nenápadnou vnější plísní, zvláště pokud prodejce nebo třeba vy sami skladujete tyto výrobky ve vlhkém chladu lednic, kam nepatří. Lépe jim bude ve spíži, pokud ji ovšem máte.

Na druhou stranu, otevřený balíček masa včetně kuřecího můžete spotřebovat i druhý den, ne však později. Balíček však pečlivě zavřete, za přístupu vzduchu hrozí, že maso žlukne nebo dokonce začne plesnivět.

Čerstvá vejce nikdy neplavou

Kazit se mohou i vajíčka – ta by se měla správně spotřebovat do osmadvaceti dnů od snůšky, ovšem pokud je skladujete v chladu a také za předpokladu, že nemají poškozenou skořápku. Nemusí však být nutně v ledničce, spíž postačí. Staré vajíčko stoprocentně poznáte, když ho rozklepnete, žloutek a bílek už od sebe nejsou tak dobře oddělené, takové vejce nejezte vůbec. Čerstvá vajíčka jinak poznáte tak, že je neuvařená dáte do studené osolené vody, čím čerstvější, tím spíše zůstane ležet na dně. Ta, která vyloženě plavou, vyhoďte.

Něco jiného je třeba nákaza salmonelou – ta nehrozí z vajíček starých, ale z těch, která byla prostě infikována. Prevencí je dostatečná tepelná úprava vajec a jejich odběr z prověřených zdrojů, domácí chovy jsou v tomto ohledu rizikovější.

Jak se liší?

Datum minimální trvanlivosti – minimální doba, po kterou si potravina při dodržení skladovacích podmínek zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost.

Datum spotřeby - ukončuje dobu, po níž si potravina podléhající rychlé zkáze zachovává při dodržení skladovacích podmínek své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Po vypršení této lhůty se nesmí prodávat.

Více: Spotřebujte do, použitelnost, trvanlivost… Co znamenají data na obalu potravin?

Po otevření už se na původní datum nedívejte

Pozor také na oblíbený omyl – datum spotřeby uvedené na víčku či jinde na obale se týká pouze ještě nenačatého výrobku, pak už na něj neberte ohled ani omylem. „Tohle neodkážu vysvětlit naší staré tetičce, je šetrná, a proto kupuje výhodná velká balení různých pomazánek a tatarek, které pak nabízí i dětem, jenže je má doma otevřené týdny či dokonce měsíce,“ líčí Radka z Prahy.

Pokud si navíc někdo namočí jídlo – třeba brambor, hranolky nebo kus uzeniny – přímo do tatarky nebo hořčice, koleduje si o průšvih, protože pokud se kousek potraviny odlomí, začne se v hořčici či dresinku kazit. To znamená, že se zde pomnoží nebezpečné bakterie, které mohou způsobit závažné zažívací potíže. Obdobně to platí pro použití olíznuté lžičky, olíznutí uzávěru kečupu a podobně.

Množení bakterií hrozí i tehdy, pokud byste skladovali hotová uvařená jídla mimo ledničku – venku by měla být jen tak dlouho, než vychladnou, tedy ideálně do dvou hodin po uvaření. I tak byste měli jídlo sníst nejvýše do dvou dnů.

Problém může nastat také u trvanlivého mléka – zavřené vydrží měsíce, po otevření by se mělo spotřebovat do tří dnů. Navíc, zavřené ho můžete mít klidně třeba v obývacím pokoji, kde je trvale nad dvacet stupňů, po otevření však už musí do ledničky, kde je nejvýše osm nad nulou. Na rozdíl od čerstvého mléka nekysne, ale pomalu hořkne, tudíž si toho, že je zkažené, nemusíte všimnout hned.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).