Hlavní navigace

Kdy přesně máte nárok na sanitku zdarma?

13. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nemáte auto ani nikoho, kdo by vás v ne ideálním zdravotním stavu odvedl k lékaři na kontrolu? Voláte si taxi, nebo se i přes zdravotní obtíže dopravujete za lékařem městskou dopravou? Nemusíte, můžete zdarma využít sanitku.

Potřebujete se dostavit k lékaři na pravidelnou kontrolu či speciální vyšetření, anebo se naopak po lékařském zákroku dostat z nemocnice domů, ale váš pohyb je omezený nebo jste malátní? Pravděpodobně máte nárok na bezplatné odvezení sanitkou.

Galerie: Nebojte se volat záchranku

Není sanitka jako sanitka

Zdaleka ne všechny sanitky, které jezdí v ČR, jsou totožné. Obecně lze říci, že můžete potkat dva typy. Ta nejznámější je žlutá s houkačkou a majáčkem. Oficiálně se jmenuje Zdravotnická záchranná služba (ZZS) a je provozována orgány státní správy, tedy krajskými úřady a hlavním městem Prahou. V daném regionu zabezpečuje tzv. přednemocniční neodkladnou péči. To znamená ošetření akutních případů přímo na místě úrazu nebo náhlého zdravotního selhání a dále v průběhu transportu k dalšímu odbornému ošetření do zdravotnického zařízení.

Druhý typ, sanitka, která vás v odůvodněných případech například odveze z nemocnice nebo na vyšetření k lékaře, se oficiálně nazývá Dopravní zdravotní služba (DZS) nebo také doprava raněných, nemocných a rodiček (DRNR). DZS můžete spatřit v různém barevném provedení, ale většinou je bílá. Provozují ji soukromé společnosti a majáček ani houkačku zpravidla nepoužívá, ve výjimečných případech ji však může zapnout.

Kdy zvolit kterou sanitku?

Hlavní rozdíl mezi sanitkami spočívá v situaci, kdy kterou z nich využijete.

  • Zdravotnickou záchrannou službu budete volat ve chvíli náhlého neštěstí či závažných akutních zdravotních potížích a kontaktujete ji na lince 155 nebo 112.
  • Dopravní zdravotní službu použijete při plánovaných cestách spojených s lékařskou péčí. Telefonní kontakt naleznete na webové stránce dispečinku DZS, jež působí v místě vašeho bydliště.

Pokud chce pacient využít DZS, nesmí zapomenout na to, že je zapotřebí mít od lékaře předem vypsanou žádanku. Pokud se jedná o cestu z domova na vyšetření, musí mu poukaz na dopravu dát lékař už dopředu současně se žádankou na dané vyšetření. Přepravu hradí zdravotní pojišťovna.

Tyto sanitky se postarají jak o pacienta nepohyblivého, tak i vozíčkáře. „Pokud převážený pacient náhodou nemá doma výtah, řidiči DZS ho vyzvednou přímo v bytě a při návratu ho tam zase odnesou,“ uvádí provozní manažerka přepravní společnosti DZS Falck CZ Renáta Jelínková. Řidiči jsou proškoleni tak, aby věděli, jakým způsobem vám ve vašem konkrétním zdravotním stavu pomoci.

Dopravní zdravotní službu by vám měl nabídnout lékař

Nárok na transport sanitkou se řídí českým zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Situace vhodné pro využití DZS osvětluje Renáta Jelínková: „Transport se zdravotnickým dohledem by vám měl zajistit váš ošetřující lékař v situaci, kdy není ze zdravotních důvodů vhodné využití jiných druhů přepravy, například kvůli vaší snížené pohyblivosti, malátnosti, infekčnosti daného onemocnění, při pooperačních stavech nebo psychiatrických onemocněních.“

Kdy lze využít služby DZS

  • pokud potřebujete dopravit od lékaře nebo k lékaři
  • když vás propustili z nemocnice
  • jedete na odborné vyšetření nebo operaci
  • potřebujete zajistit převoz mezi pečovatelskými zařízeními

V takových případech lékař vystaví Příkaz ke zdravotnímu transportu, na jehož základě je dopravní zdravotní služba proplacena pacientovou zdravotní pojišťovnou. Tento dokument vyplňuje vždy ten odesílající ošetřující lékař, který poskytnutí zdravotní péče (například odborné vyšetření) požaduje, a vždy platí, že použije sanitku toho zařízení, které je pro danou oblast smluvním partnerem zdravotní pojišťovny. Vy žádanku pouze předáte řidiči. Úhradu nákladů za dopravu si vyúčtuje sama zdravotní pojišťovna.

Co když lékař dopravní zdravotní službu nenabídne?

Požádejte o tuto službu lékaři sami, pokud vám nebudu chtít vyhovět, informujte se u zdravotní pojišťovny a ověřte si u revizního lékaře, zda vaše diagnóza opravdu neodpovídá stavu vhodnému pro převoz sanitkou.Pokud vám vaše diagnóza neposkytne právo na přepravu DZS proplacenou zdravotní pojišťovnou, i tak můžete vozidel DZS využít, ovšem jako samoplátce.

Zdroj: TZ DZS Falck

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).