Hlavní navigace

Kdy mají muži strach?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nejčastějšími návštěvníky urologických klinik jsou muži nad padesát. Problémy s prostatou často dlouho přecházejí, protože se bojí průběhu vyšetření. Rakovina prostaty je však zákeřná.

Urologičtí pacienti často přicházejí pozdě. Jsou si vědomi zdravotních potíží, ale protože si od známých vyslechli hrůzostrašné historky, návštěvu lékaře odkládají.


Autor: Agentura SXC

Vydali jsme se proto do pražského Urocentra, abychom zjistili, co zde pacienty čeká. V čekárně posedávalo několik mužů a jedna starší paní. Pánové na vyzvání sestřičky odevzdali laboratorní výsledky rozboru krve a moči. „Tím v podstatě začíná každé vyšetření na urologii, podle hodnot močoviny, kreatininu a iontů v séru poznáme funkci ledvin,“ vysvětluje docent Miroslav Hanuš a pokračuje: „Nejdůležitější je lidský přístup, protože některá vyšetření jsou nepříjemná a pacienta je zapotřebí uklidnit. Povídám si s ním třeba o jeho koníčcích nebo o tom, který film ho v poslední době zaujal.“ 

Popis vyšetření opravdu na klidu nepřidá: „Začínáme fyzikálním vyšetřením břicha, genitálu a u mužů prostaty. Prostata se vyšetřuje prstem zavedeným do konečníku. V praxi to vypadá tak, že se do konečníku zavede malá sonda, na monitoru se zobrazí prostata a její patologické změny. Pacient se svléká do spodního prádla, při vyšetření prostaty a genitálu si musí sundat i slipy.“

O nemoci: Rakovina prostaty (karcinom prostaty)

Patří k nejčastějším onkologickým onemocnění mužů středního a vyššího věku. Každý muž po padesátce by měl proto pravidelně navštěvovat urologa.

Ukáže se, jak jste na tom

Po základním vyšetření urolog určí, jakou ze zobrazovacích metod použije. Buď rentgen, ultrazvuk, počítačovou tomografii nebo magnetickou rezonanci. Zobrazovací metody hodnotí strukturu vyšetřovaných orgánů a možné odchylky (kaménky, anomální tvary nebo nádorová ložiska). Krevní testy jsou využívané k určení infekce, postižení funkce ledvin u jejich blokády a dále například k určení zánětu či nádoru prostaty. Moč se odesílá na mikrobiologický rozbor k určení typu infekce nebo na cytologické vyšetření k zjištění přítomnosti nádorových buněk.


Autor: Agentura SXC

„Provádíme biochemické odběry, ale posíláme je do specializovaných pracovišť, sonografická vyšetření, komplexní urodynamická vyšetření, to jsou vyšetření zjišťující funkce močových cest, především močového měchýře a průtočnosti močové trubice, vyšetření cystoskopická,“ popisuje lékař. „Ta zní trochu nepříjemně, ale dnes máme špičkový video cystoskop s barevnou kamerou na konci, pacient může na velkém LCD nález sledovat. Má to i příznivý psychologický dopad na pacienta. Když vidí nádůrek na močovém měchýři a slyší, jak kouření výskyt této rakoviny významně zvyšuje, možná ho to dovede k tomu, že s touto neřestí skoncuje.“

U podezření na onemocnění močového měchýře se používá tzv. cystoskopie. Tady pacient nemusí mít strach, protože se provádí buď v celkové anestezii nebo částečné, kdy má pacient znecitlivělou dolní část těla. Nepříjemná, někdy trochu bolestivá může být přípravná fáze, kdy se znecitlivující látka vpichuje do páteřního kanálu do prostoru, kde procházejí míšní kořeny.

Nemoc starších mužů

Urologická nemocnost dospělých se u mužů a žen liší, většina pacientů je ve věku přes 50 let, z toho je převážná část mužů. „U mužů zralého věku to jsou onemocnění prostaty. Většinou se jedná o onemocnění benigní, častý je i karcinom prostaty. Tento karcinom je v posledních dvaceti letech významně na vzestupu a dosahuje na nejvyšší příčku zhoubných onemocnění u mužů. Tento nárůst byl významně ovlivněn v posledních 20 letech zavedením diagnostické metody, stanovující tzv. PSA (prostatický specifický antigen). Zvýšená hodnota upozorňuje na možnou přítomnost rakoviny prostaty, i když pacient nemá žádné obtíže. Karcinom prostaty je onemocnění, které dlouhou dobu nepřináší žádné problémy, a když už je člověk začne pociťovat, jedná se o pokročilé stadium onemocnění,“ vysvětluje doktor Hanuš.

V čekárně jsme viděli ženy, proč ony přicházejí na kliniku, která je téměř výhradně doménou mužů? V tuto chvíli se k rozhovoru připojila i sestřička Hanka. „Více k nám přicházejí mladé ženy, které mají banální, nikoli sexuálně přenosné infekce, které jim však působí velké problémy, pálení, řezání při močení, často se opakující… U těch se po základním vyšetření postupuje jako u běžné gynekologické prohlídky.“ Závěrem si oba dva postěžovali, že je stále ještě mnoho žen staršího věku, které se stydí jít na vyšetření s problémy s močovou inkontinencí. Prohlídka je přitom bezbolestná, a k nápravě často stačí léky nebo drobná operace.

Čtěte téma: Muži při nachlazení trpí víc. Vlastní vinou

Vědci dokázali, že muži nesimulují ani nejsou větší bolestínci než ženy. Muži prý při chřipce skutečně trpí víc. Proč?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Snažím se mít radost z maličkostí, škarohlídi mi ubírají energii. Ráda cestuji, po Čechách a zemích blízkých i dalekých. Udržuji se sportem a jsem filmový fanoušek.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).